Groot Haesebroekseweg 12, Wassenaar

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding complexonderdeel 2

TUINAANLEG, behorend bij het landhuis 'Duinauwe' in de trant van de Nieuw Architectonische tuinstijl, direct rond het huis gelegen daterend uit omstreeks 1911. Voor de omringende landschappelijke parkaanleg, is gebruik gemaakt van de 18de-eeuwse structuur, die oorspronkelijk behoorde tot het landgoed Wildrust. Deze fungeert als coulisse en geeft het huis met de tuin een zekere beslotenheid.

Omschrijving

De geometrische tuinaanleg met terrassen en gemetselde muurtjes bevindt zich ten zuidoosten van het huis. Het voor de voorgevel gelegen terras wordt afgesloten door een gemetselde keermuur, die evenals het huis is opgetrokken uit grauwe baksteen. Ter hoogte van het iets terugliggende middendeel springt in spiegelboogvorm het terras naar voren. Aan weerszijden hiervan, ter hoogte van de hoekrisalieten, bevinden zich trappen die leiden naar het lager gelegen tuingedeelte. Dit bestaat uit een langgerekt, rechthoekig gazon, dat omgeven wordt door een grindpad. De verdere geometrisch aanleg met borders, waaronder rozenperken, is enigszins vereenvoudigd, maar in hoofdlijnen nog wel herkenbaar. Aan de noordoostzijde van het gazon bevindt zich een rondbogig uitgemetseld terras met trap. Aan de andere, zuidwestelijke zijde, bevindt zich een uit rode baksteen opgetrokken, langgerekte pergola, uitkomende bij de korte poot van een L-vormige waterpartij. Als coulisse voor het huis en de tuin fungeert het oorspronkelijke landschappelijke bos met ondermeer eikenbomen. Verdere karakteristieke beplanting uit de tijd van de landschappelijke aanleg zijn ondermeer rhododendrons en taxussen en een waterpartij ten zuidwesten van het huis.

Waardering

De tuinaanleg is van algemeen belang vanwege de architecuur-, tuinhistorische en cultuurhistorische en landschappelijk waarde

- als kenmerkend tuinontwerp in de Nieuwe Architectonische tuinstijl uit het begin van de 20ste eeuw;

- door de in hoofdlijnen goede herkenbaarheid van het geometrische en landschappelijke tuinontwerp;

- door de ruimtelijke samenhang van het huis met de tuin.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524477
Complexnaam
Duinauwe
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

LANDHUISCOMPLEX, genaamd 'Duinauwe', bestaande uit een WOONHUIS met TUINAANLEG en PERGOLA, gelegen ter plaatse van de voormalige 18de-eeuwse buitenplaats Wildrust. Vanaf het begin van de 20ste eeuw, toen de voormalige buitenplaats 'Wildrust' tezamen met 'Groot Haesebroek' in handen kwam van een exploitatiemaatschappij, was het de bedoeling om grote kavels grond van minstens 1 ha uit te geven voor de bouw van landhuizen. In deze beginperiode van de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp liet dhr R.J. Holle van Matman op het noordoostelijke deel in 1911 een landhuis bouwen naar ontwerp van de Haagse architect A. Broese van Groenou in de trant van de Nieuw Historiserende stijl met elementen van de Engelse Landhuisstijl.

De geometrische tuinaanleg met terrassen en gemetselde muurtjes in de trant van de Nieuw Architectonische tuinstijl direct rond het huis dateert uit de bouwtijd van het huis. Voor de omringende landschappelijke parkaanleg werd gebruik gemaakt van de 18de-eeuwse geometrische structuur, die nog tot het landgoed Wildrust behoorde.

N.B. Aan het begin van de oprijlaan staan twee hekpijlers, die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. De in de stijl van het huis opgetrokken garage en de serre stammen uit omstreeks 1994 en vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Het landhuis 'Duinauwe' ligt ten noordwesten van de Groot Haesebroekseweg-Jagerslaan (voorheen: Achterweg) op de voormalige buitenplaats 'Wildrust'. Het huis bevindt zich ten noordoosten van een L-vormige waterpartij, met de zuidoostelijke gevel naar de weg gericht. De geometrische tuinaanleg bevindt zich ten zuidoosten van het huis met ten zuidwesten een pergola, die uitkomt bij de waterpartij. De huidige, door rhododendrons omgeven oprijlaan begint bij twee hekpijlers en komt uit bij een keerlus voor de westgevel van het huis. De oprijlaan is een aftakking van de oorspronkelijke oprijlaan naar de voormalige buitenplaats 'Wildrust.

Waardering

Het complex 'Duinauwe' is van algemeen belang - vanwege cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een landhuis uit de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp in de jaren '10 van de 20ste eeuw waarbij 18de eeuwse elementen van een reeds bestaande buitenplaats in een vroeg 20ste-eeuwse variant zijn geincorporeerd;

- vanwege de architectuurhistorische waarde, als representatief voorbeeld van een landhuis in de trant van de Nieuw Historiserende stijl met elementen van de Engelse Landhuisstijl uit het begin van de 20ste eeuw en als karakteristiek voorbeeld uit het oeuvre van de Haagse architect A. Broese van Groenou.

De bouwkundige onderdelen zijn vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel wat het exterieur als het interieur betreft.

Het complex heeft ensemblewaarde zowel wat betreft de onderdelen onderling als de omgeving wegens de ruimtelijk historische, functionele en stilistische samenhang.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Groot Haesebroekseweg 12 2243 EB Wassenaar BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 10966 Wassenaar
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1911 1911 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Onbekend ; Zuid-Holland overig ambachtsoort
Naar boven