Rijksstraatweg 557, Voorschoten,Wassenaar

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

De historische PARKAANLEG in Landschapsstijl van Eikenhorst, maakt tezamen met Ter Horst (gemeente Voorschoten) en Raaphorst deel uit van de Horsten, een omvangrijk landgoed, dat rond het midden van de 19de eeuw zijn huidige omvang heeft gekregen. Prins Frederik der Nederlanden (1797-1881), de tweede zoon van koning Willem I, verwierf achtereenvolgens de buitenplaatsen De Paauw (1938), Raaphorst (1838), Ter Horst (1838), Eikenhorst (1845), Backershagen (1846) en Groot Haesebroek (1854). In opdracht van de prins werkte de Duitse tuinarchitect C.E.A. Petzold (1815-1891) tussen 1854 en 1858 aan de eenwording van de verschillende landgoederen, waarbij kenmerkend voor de grootschalige aanleg in Landschapsstijl de 'Umfahrungsweg' is. Deze leidt langs de diverse bezienswaardigheden en huizen in de verschillende parken. De Umfahrungsweg kent gedeeltelijk nog de oorspronkelijke verharding met klinkers en ijsselstenen. Herkenbare elementen van de formele 17de-eeuwse aanleg zijn de brede oprijlaan vanaf de Rijksstraatweg (gedateerd 1665, dhr. Roodenburg) en de haaks daarop lopende oprijlaan naar de Horst- en Voordelaan, evenals een gedeelte van de waterstructuur, waaronder het restant van de omgrachting van de oorspronkelijke buitenplaats.

Omschrijving

Het landschapspark vormt één geheel met het aangrenzende park van Raaphorst, waarbij het bosgedeelte zich hoofdzakelijk concentreert tot het strandwalgedeelte langs de Rijksstraatweg aan de noordwestzijde. Het zuidoostelijke gebied beslaat voornamelijk open weiden. De bestaande verbindingslanen tussen de strandwallen van Wassenaar en Voorschoten (zoals de Horstlaan) worden hoofdzakelijk geflankeerd door geriefhout. Hiervan is de Horstlaan opgenomen in de, gedeeltelijk nog met puin en ijsselsteentjes verharde, Umfahrungsweg. Deze langs de diverse buitenplaatsen van de Horsten voerende Umfahrungsweg gaat vanaf de Horstlaan met een bocht langs de voormalige modelboerderij 'Eikenhorst' (nu. Wederbouwopbouwboerderij) waar enige solitaire bomen staan en vanwaar men een panoramisch uitzicht heeft over de weilanden, richting Ter Horst. In oorsprong heeft men hier tevens uitzicht van de oprijlaan van Eikenhorst op de Rijksstraatweg, maar deze is door de huidige erfafscheiding van het moderne landhuis aan het zicht onttrokken. De weg sluit tevens aan op de aftakking van de Umfahrungsweg, die afkomstig is van Raaphorst. Het westelijke deel van de Umfahrungsweg, voert door een lommerrijk bos, dat zich kenmerkt door diverse groepen met naaldbomen en een sterke accidentatie met diverse kunstmatige duinruggen en een kunstmatige duinpan. Daarnaast zijn er in het bos nog diverse onverharde padenpatronen herkenbaar. Aan de zuidwestzijde, ten noorden van de portierswoning (Raaphorstlaan 5) is nog een rechthoekige weide herkenbaar met een kunstmatige verhoging en restanten van vaarsloten. De Umfahrungsweg eindigt bij de dienstwoning van Rijksstraatweg 591, waar een oversteek naar Backershagen was. Bij deze dienstwoning Rijksstraatweg 591 staat een 19de-eeuwse houten schuur van schaaldelen. De enigszins schuin georiënteerde oprijlaan van het oorspronkelijke buiten, is een monumentale, relatief brede oprijlaan, geflankeerd door oude beukenbomen. De vanaf de Raaphorstlaan in noordoostelijke richting lopende oprijlaan wordt eveneens geflankeerd door loofbomen (eiken). Met in het noordoostelijke gedeelte van de buitenplaats en nabij Raaphorstlaan 5 is de rechtlijnige verkavelingsstructuur van vaarsloten en omgrachting nog herkenbaar. De beplanting van het bos bestaat, afgezien van naaldbomen, hoofdzakelijk uit beuken- en eikenbomen. Verder komen diverse taxussen en andere inheemse variëteiten aan loofbomen en heesters voor.

Waardering

De historische parkaanleg van Eikenhorst is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde als belangrijk voorbeeld van een in oorsprong oudere park- en tuinaanleg, welke in de negentiende eeuw is geïntegreerd in het omvangrijke landgoed van prins Frederik.

De historische park- en tuinaanleg van Eikenhorst is tevens van algemeen belang wegens tuinhistorische waarde als onderdeel van een omvangrijk park in Landschapstijl naar het ontwerp van C.E.A. Petzold, die deel uitmaakt van het landgoed De Horsten. Hiervan is de parkaanleg in landschapsstijl in hoofdlijnen goed bewaard gebleven met de voor het oeuvre van de tuinarchitect C.E.A. Petzold karakteristieke elementen. Kenmerkend daarbij is de ruimtelijke opbouw met de sterke perspectiefwerking (in de compositie van de onderdelen, het bijzondere kleurgebruik van de lobbenvormig aangelegde beplanting, de rondwandelingen, waterpartijen en de sterke visuele relatie tussen de parkaanleg en het hoofdhuis.) Doordat Petzold de oudere structuren heeft geïntegreerd in zijn parkaanleg zijn oude formele 17de- en 18de-eeuwse elementen herkenbaar gebleven.

Het historische park Eikenhorst neemt als onderdeel van het omvangrijke landgoed De Horsten, welke op zijn beurt één geheel vormt met onderneer De Paauw, Backershagen en Groot Haesebroek, een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van C.E.A. Petzold, die hier één totaalconcept in Landschapsstijl heeft weten te creëren met onder meer een 'Umfahrungsweg'. In dit opzicht is tevens sprake van zeldzaamheidswaarde.

De landschappelijke hoofdstructuur is vrij gaaf en herkenbaar gebleven in hoofdvorm, wat betreft de waterpartijen, open ruimten en beplanting.

Het park is stedenbouwkundig en landschappelijk van belang als onderdeel van De Horsten, welke op haar beurt weer deel uitmaakt van de landgoederenzone aan weerszijden van de Rijksstraatweg, die doorloopt tot aan de Veurseweg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525226
Complexnaam
Eikenhorst (De Horsten)
Provincie
Complexomschrijving

LANDGOED DE HORSTEN

Inleiding

Het historische landgoed DE HORSTEN bestaat uit een samenstel van drie complexen historische buitenplaatsen te weten EIKENHORST, TER HORST en RAAPHORST. De Horsten is op haar beurt onderdeel van een samenstel van buitenplaatsen zoals De Paauw, Backershagen en Groot Haesebroek, die in de 19de eeuw onder leiding van mw. A.P. Twent en met name Z.K.H. prins Frederik der Nederlanden zijn ontstaan. Ze liggen alle in de landgoederenzone aan weerszijden van de Rijksstraatweg en lopen door tot aan de Veurseweg. Ze bevinden zich zowel binnen de gemeentegrens van Wassenaar als van Voorschoten. Z.K.H. prins Frederik der Nederlanden (1797-1881), de tweede zoon van koning Willem I, verwierf in 1838 de landgoederen Raaphorst en Ter Horst en in 1846 Eikenhorst. Het zijn alle drie buitenplaatsen met een lange geschiedenis, die in het geval van Ter Horst en Raaphorst teruggaat tot de Middeleeuwen. In opdracht van de prins werkte de Duitse architect C.E.A. Petzold (1815-1891) vanaf 1854 aan de eenwording van de verschillende landgoederen door het gebruik van zichtassen en de aanleg van een zgn. "Umfahrungsweg" langs de verschillende bezienswaardigheden en huizen van de afzonderlijke buitenplaatsen. Hij maakte daarbij deels gebruik van de nog aanwezige formele elementen als vaarsloten en lanenstructuren. De bestaande vroeg-landschappelijke stijl van Zocher sr. en jr. werd door Petzold aangepast in een rijpere stijl. Hierdoor ontstond één van de grootste 19de-eeuwse landschapsparken in ons land, die tevens een hoogtepunt vormt in het oeuvre van Petzold, waarbij hij bovendien intensief samenwerkte met de eveneens uit Duitsland afkomstige H.H.A. Wentzel. In dat opzicht is tevens sprake van een vrij omvangrijk en uniek samenwerkingsproject. Op kleinere schaal is op vergelijkbare wijze de, eveneens in Wassenaar gelegen, buitenplaats Beukenhorst tot stand gekomen.

Omschrijving

Het uitgestrekte circa 450 hectare grote landgoed ligt binnen de gemeentegrenzen van Wassenaar en Voorschoten, tussen twee evenwijdig aan de Noordzee lopende strandwallen met daartussen een veenweidegebied met afwateringssloten. Het gebied wordt globaal begrensd in het noordoosten door de Papeweg, het noordwesten door de Rijkstraatweg, het zuidwesten door de weilanden en bossen nabij de Horst- en Voordelaan (voormalige Laan van Duivenvoorde of Duivenvoordse Weg) en door de Horstlaan , het zuidoosten door de Veurseweg en deels ook door de spoorlijn. Het op Wassenaars grondgebied gelegen Raaphorst beslaat het noordelijke deel van het landgoed. Ten zuidwesten ervan ligt Eikenhorst. Hierbij wordt de Horstlaan als scheiding gehanteerd. Het zuidoostelijk deel van het landgoed ligt binnen de gemeentegrens van Voorschoten en omvat de buitenplaats Ter Horst. Het westelijke deel is een door binnenduinen enigszins geaccidenteerd terrein, overwegend bestaande uit duinbossen (eik,beuk), afgewisseld met enkele open gebieden, waar de landschappelijke aanleg het meest duidelijk herkenbaar is. Meer naar het oosten liggen de uitgestrekte weilanden. Enkele, vooral noordoostelijk gelegen, met elkaar verbonden broek(hakhout)bossen, vormen een verbinding met de bossen van Ter Horst. Het gedeelte ten zuidoosten van de spoorlijn heeft weer een overwegend agrarisch karakter met weilanden. De oorspronkelijke Middeleeuwse rechte verkavelingsstructuur is grotendeels gehandhaafd. De belangrijkste doorsnijding is de in ca. 1840 aangelegde spoorlijn Leiden-Den Haag. Belangrijke historische verbindingsassen tussen beide strandwallen zijn de Horstlaan, de Horst- en Voordelaan en de Papeweg.

Evenals de gehele binnenduinrand concentreert de bebouwing op de westelijke strandwal zich overwegend aan de zuidoostrand van de strandwal, op de overgang van zand naar het lager gelegen veen. Ter Horst ligt op een natuurlijke verhoging ofwel zandopduiking van een smalle strandwal.

Waardering

Het historische landgoed De Horsten is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde als belangrijk voorbeeld van een compositorisch samenstel van drie in oorsprong oudere buitenplaatsen met een historische bebouwing en beplanting die in de negentiende eeuw door Z.K.H. prins Frederik der Nederlanden samengevoegd zijn tot één groot landgoed naar ontwerp door C.E.A. Petzold in de vorm van een omvangrijk park in Landschapsstijl. Hiervan is de parkaanleg in hoofdlijnen goed bewaard gebleven met, de voor het oeuvre van de tuinarchitect C.E.A. Petzold kenmerkende, rondwandelingen en beplanting. Tevens zijn de oudere 17de- en 18de-eeuwse elementen met waterstructuren en padenpatronen op elk van de afzonderlijke buitenplaatsen voor een deel nog herkenbaar bewaard gebleven.

Het historische landgoed De Horsten is van algemeen belang vanwege de ensemble- en landschappelijke waarde als onderdeel van het omvangrijke bezit aan buitenplaatsen van Z.K.H. prins Frederik der Nederlanden, die door C.E.A. Petzold tot één totaalconcept in Landschapstijl zijn samengevoegd, waarbij met name de zgn. "Umfahrungsweg" een bindend element is. Tevens is het van belang als onderdeel van de omvangrijke landgoederenzone die zich uitstrekt aan weerszijden van de Rijksstraatweg tot aan de Veurseweg.

Het historische landgoed De Horsten is van algemeen belang vanwege de bijzondere plaats die het inneemt binnen het oeuvre van een aantal vooraanstaande 19de-eeuwse architecten, met name die van C.E.A. Petzold en H.H.A. Wentzel en van J.D. Zocher sr. en jr.

De verschillende gebouwde en landschappelijke elementen van het historische landgoed De Horsten zijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en tuinhistorische waarde als gave en representatieve voorbeelden uit de betreffende periode van bouw of aanleg en vanwege hun onderlinge ruimtelijke en functionele relatie.

Gezien bovengenoemde cultuur-, architectuur en tuinhistorische waarden is sprake van grote zeldzaamheidswaarde.

COMPLEX EIKENHORST

Inleiding

De HISTORISCHE BUITENPLAATS 'EIKENHORST' met PARKAANLEG (E1), twee DIENSTWONINGEN (E2, E3), een PORTIERSWONING (E4), een TOEGANGSHEK (E5) en een GRENSPAAL (E7), maakt deel uit van het historische landgoed DE HORSTEN. De Horsten, waarvan eveneens de historische buitenplaatsen Ter Horst en Raaphorst deel uitmaken, is op haar beurt onderdeel van een samenstel van buitenplaatsen, die in de 19de eeuw onder leiding P. Twent en prins Frederik zijn ontstaan. Ze liggen alle in de landgoederenzone ten zuidoosten van de Rijksstraatweg. Het landhuis uit 1985 valt niet onder de bescherming van de Monumentnenwet 1988. Een onderdeel dat niet binnen de begrenzing van de buitenplaats ligt doch wel een markant onderdeel van het landgoed vormt betreft het toegangshek aan de Jagerlaan-noord, dat behalve wegens zijn voormalige functie vooral van belang is vanwege het feit dat het object is ontworpen door H.H.A. Wenzel als onderdeel van de Umfahrungsweg die tuinarchitect C.E.A. Petzold had uitgezet langs de verschillende bezittingen van Z.K.H. prins Frederik.

De huidige buitenplaats dankt zijn verschijningsvorm grotendeels aan veranderingen die in de late achttiende en negentiende eeuw zijn doorgevoerd in parkaanleg en bebouwing. De geschiedenis van de niet meer bestaande buitenplaats Eikenhorst gaat terug tot 1558 toen hier een naamloze boerderij stond. In de 17de eeuw werd deze de "Bollenwoning" genoemd, naar de toenmalige bewoners familie Boll. Er zal toen sprake zijn geweest van een bescheiden buiten (hofstede) met omgrachting, waarin in 1665 de nog bestaande oprijlaan werd aangelegd. Begin 18de eeuw wordt melding gemaakt van "een hofstede met boerenwoning", genaamd "Eykenlaen". In 1736 werd Eikenhorst gekocht door mr. Johan Pieter Dierquens (1710-1780), schepen en burgemeester van 's-Gravenhage. Van 1780 tot 1845 was de buitenplaats eigendom van de familie Van Hees van Berkel. Z.K.H, Prins Frederik der Nederlanden (1797-1881), de tweede zoon van koning Willem I had sinds 1838 De Paauw, Raaphorst en Ter Horst in zijn bezit. In 1845 verwierf hij ook Eikenhorst en vervolgens Backershagen (1846) en Groot Haesebroek (1854). Op de kadastrale minuut van 1832 heeft het binnen een omgrachting gelegen landhuis het karakter van een boerderij. Deze is in ca. 1845 vervangen door een monumentale boerderij, waarschijnlijk ontworpen door H.H.A. Wentzel, en gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omstreeks 1949 is hij vervangen door een wederopbouwboerderij iets ten oosten daarvan. De gedeeltelijk nog bestaande omgrachting, maakte deel uit van een reeks van vaarsloten, welke in de 17de en 18de eeuw zijn gegraven voor de gedeeltelijke ontginning en afgraving van het zandduingebied langs de Rijksstraatweg. In 1985-1986 is een nieuw landhuis in historiserende trant gebouwd naar ontwerp van ir. J.B. baron van Asbeck, dat ten noorden ligt van het oorspronkelijke huis. In opdracht van prins Frederik werkte de Duitse architect C. E. A. Petzold (1815-1891) tussen 1854 en 1858 aan de eenwording van verschillende landgoederen door het gebruik van zichtassen en de aanleg van een wegenplan, een zgn. 'Umfahrungsweg' langs de bezienswaardigheden en huizen in de verschillende parken. Voor een deel handhaafde hij de bestaande historische karakteristieken of nam hen op in een veel omvattender plan. Wel transformeerde hij de vroeg landschappelijke stijl van J.D. Zocher sr. in een rijpere stijl. Voor Eikenhorst had dat geen ingrijpende gevolgen, anders dan dat er verschillende padenpatronen, waaronder de Umfahrungsweg leidde door de buitenplaats. De diverse bouwkundige elementen kwamen tot stand in samenwerking met de Duitse architect H.H.A. Wentzel (1820-1889), die in de periode 1851- 1872 in dienst was van prins Frederik als architect en kunstintendant. Behalve de gebombardeerde boerderij waren dat enkele dienstwoningen.

Ter begrenzing van zijn jachtgebied heeft prins Frederik op de diverse hoeken van zijn bezit zogenaamde jachtpalen laten plaatsen, waarvan enkele nog op hun oorspronkelijke plaats staan.

Na het overlijden van prins Frederik in 1881 vervielen zijn bezittingen aan zijn jongste dochter, prinses Marie von Wied. Zij overleed in 1910. Uit haar nalatenschap heeft koningin Wilhelmina Eikenhorst in 1903 gekocht, waarna dit onderdeel van de Horsten als kroondomein in het bezit is gebleven van het Koninklijk huis (prinses Juliana).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex, alsmede de aanduiding van de verschillende onderdelen aangegeven.

Omschrijving

Aan de noordwestzijde grenst de buitenplaats aan de Rijksstraatweg. Als noordoostelijke begrenzing tussen Raaphorst en Eikenhorst wordt de Horstlaan gehanteerd. Aan de zuidoostzijde gaat de buitenplaats over in het eveneens tot de Horsten behorende Ter Horst, waar de Veenwatering (tevens gemeentegrens) als begrenzing geldt. De zuidwestelijke grens loopt ten noorden van de Horst en Voordelaan (de voormalige Laan van Duivenvoorde) en een onverhard stuk laan tot aan de Rijksstraatweg. De historische, enigszins schuin ten opzichte van de Rijksstraatweg georiënteerde brede oprijlaan leidde oorspronkelijk naar een binnen een omgrachting gelegen landhuis, dat ten zuidoosten van het huidige 20ste-eeuwse Eikenhorst was gelegen. De oprijlaan wordt doorsneden door een tweede oprijlaan in noordoost/zuidwestelijke richting, met in het zuidwesten een dienstwoning (4) met toegangshek (5). Langs de Rijksstraatweg zijn twee vergelijkbare dienstwoningen gesitueerd: één langs de Umfahrungsweg, behorend bij Eikenhorst (3), en één langs de Horstlaan (2), oorspronkelijk behorend bij Ter Horst. Eén, mogelijk 18de-eeuwse dienstwoning langs de Horstlaan, staat nabij de kruising van beide oprijlanen aan de Horstlaan, maar is voor bescherming van ondergeschikt belang. Nabij Rijksstraatweg 557, op de uiterste zuidwesthoek staat een grenspaal (7). Een onderdeel dat niet binnen de begrenzing van de buitenplaats valt, maar wel een markant onderdeel van het landgoed vormt, betreft het toegangshek aan de Jagerslaan-Noord, dat behalve wegens zijn voormalige functie vooral van belang is vanwege het feit dat het object ontworpen is door H.H.A.Wentzel als onderdeel van de Umfahrungsweg die tuinarchitect C.E.A.Petzold had uitgezet langs de verschillende bezittingen van Z.K.H. prins Frederik.

Waardering

De historische buitenplaats Eikenhorst is van algemeen belang wegens zijn cultuurhistorische waarde als belangrijk voorbeeld van een in oorsprong oudere buitenplaats met bijgebouwen en een park- en tuinaanleg, welke in de negentiende eeuw is geïntegreerd in het omvangrijke landbezit van prins Frederik.

De historische buitenplaats Eikenhorst is van algemeen belang wegens tuinhistorische waarde als zeer belangrijk onderdeel van een omvangrijk park in Landschapsstijl naar ontwerp van C.E.A. Petzold, die deel uitmaakt van de buitenplaats De Horsten. Hiervan is de parkaanleg in hoofdlijnen goed bewaard gebleven met de voor het oeuvre van de tuinarchitect C.E.A. Petzold kenmerkende rondwandelingen en beplanting. Tevens zijn elementen van de 17de- en 18de-eeuwse formele en vroeg landschappelijke tuinaanleg, waaronder de brede oprijlaan, bewaard gebleven.

Eikenhorst neemt als onderdeel van de omvangrijke buitenplaats De Horsten, die op haar beurt één geheel vormt met onder meer De Paauw, Backershagen en Groot Haesebroek, een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van C.E.A. Petzold, die hier één totaalconcept in Landschapsstijl heeft weten te creëren met onder meer een 'Úmfahrungsweg'. In dat opzicht is hier tevens sprake van zeldzaamheidswaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rijksstraatweg 557 2245 BB Wassenaar BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 688 Wassenaar
D 2878 Wassenaar
D 1599 Wassenaar
D 691 Wassenaar
D 669 Wassenaar
D 683 Wassenaar
D 687 Wassenaar
D 689 Wassenaar
D 2214 Wassenaar
D 698 Wassenaar
D 697 Wassenaar
D 696 Wassenaar
D 684 Wassenaar
D 675 Wassenaar
D 671 Wassenaar
D 681 Wassenaar
D 693 Wassenaar
D 680 Wassenaar
D 854 Wassenaar
D 700 Wassenaar
D 699 Wassenaar
D 701 Wassenaar
D 704 Wassenaar
D 703 Wassenaar
D 672 Wassenaar
D 676 Wassenaar
D 692 Wassenaar
D 695 Wassenaar
D 5 Wassenaar
D 679 Wassenaar
D 685 Wassenaar
D 682 Wassenaar
D 2877 Wassenaar
D 2568 Wassenaar
D 2673 Wassenaar
D 702 Wassenaar
D 2569 Wassenaar
D 2880 Wassenaar
D 2881 Wassenaar
D 2213 Wassenaar
D 2932 Wassenaar
D 3 Wassenaar
D 670 Wassenaar
D 2211 Wassenaar
D 673 Wassenaar
D 694 Wassenaar
D 674 Wassenaar
D 678 Wassenaar
D 686 Wassenaar
D 3182 Wassenaar
D 3183 Wassenaar
D 690 Wassenaar
D 6 Wassenaar
D 677 Wassenaar
D 3201 Wassenaar
D 3202 Wassenaar
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1854 1858 vervaardiging
Naar boven