Mensingheweg 1, Roden

Onderdeel 4A

Inleiding

De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszijden van de toegangslaan. Het noordelijke bouwhuis vormt de pendant van het zuidelijke bouwhuis.

Omschrijving

Noordelijk BOUWHUIS op haakvormige grondslag. Het uit baksteen opgetrokken verdiepingloze gebouw heeft geblokte hoeklisenen, een brede geprofileerde daklijst en een hoog opgaand met geglazuurde Romaanse pannen gedekt schilddak; gemetselde hoekschoorstenen met (kunst)stenen elementen en een ijzeren kap; dakkapellen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet met geblokte lisenen aan weerszijden van de segmentvormige inrijdeuren (thans met moderne glasinvulling) en boven de daklijst een frontonvormige bekroning met oeil de boeuf in een decoratieve omlijsting van (kunst)steen. In de gevel kruisvensters met glas-in-lood bovenraam; oorspronkelijk met luiken. Op de rechterhoek een inpandige zuilenportiek, waarin de toegangsdeur; hardstenen bordes; dak gedragen door (kunst)stenen zuilen. In de uitbouw aan noordwestzijde ijzeren rondboog stalvensters, waarvan twee later naar onderen toe verlengd. Aan de linkerzijgevel een ijzeren spijlenhek tussen twee hekstijlen. De moestuinmuur aan noord-oostzijde (met ingemetseld oeil de boeuf) bijpassend maar niet oorspronkelijk.

Waardering

Noordelijk BOUWHUIS van twee bouwhuizen van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de vroeg-20ste-eeuwse historiserende vormgeving;

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de oprijlaan;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526653
Complexnaam
Mensinge
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS MENSINGE met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSBRUG (3), BOUWHUIZEN (4A en 4B), TOEGANGSHEK (5), DUIVENTIL (6). Grenzend aan de zuidzijde van de kerkbrink van Roden ligt de havezate Huis Mensinge, ook Huis te Roden genoemd, waarvan de eerste vermelding van een borgleen (stenen huis) op deze plaats uit 1381 dateert. In 1485 kwam Mensinge in bezit van het adellijke Groningse geslacht Van Ewsum in wiens bezit het tot 1720 zou blijven. Door Onno van Ewsum, woonachtig op het stamslot in Middelstum, werd Mensinge als lustslot herbouwd waar hij 'om genoechte placht in te wonen'. Na plundering door de Groningers in 1498 en brand in 1514, begon Johan van Ewsum in 1540 met de herbouw van het huis. Mensinge was in deze periode vermaard om zijn vruchtbomen en kruidentuin. In 1728, toen Mensinge in bezit was van Ida Ripperda, weduwe van Onno van Ewsum, werd het huis tot zijn huidige aanzien verbouwd; in een verkoopadvertentie werd de plattegrond van het huis omschreven zoals thans nog gaaf aanwezig is 'huis bestaande in vijf reale kamers met een groote keuken en een schoonder ruim gang waardoor alle vertrekken haar uit en door die gang nemen'. Van 1764 tot 1818 is Mensinge in bezit van de familie Ellents; daarna vererft het op het geslacht Kymmel dat het huis tot 1985 bewoont. In 1920 werd het aanzien van het goed gewijzigd door de bouw van twee bouwhuizen aan weerszijden van de toegangslaan en een monumentaal toegangshek, alle in historiserende (eclectische) stijl. In 1985 werd Mensinge verkocht aan de gemeente Roden, die het huis liet restaureren en het in 1988 als museum in gebruik nam.

De historische buitenplaats Mensinge grenst aan de noordzijde aan het kerkterrein, aan de oostzijde aan de Mensingheweg, aan de zuidzijde aan het Mensingebos en aan de westzijde aan de Norgerweg. De stenen opstallen die zijn gelegen op het perceel dat grenst aan het Mensingebos hebben geen relatie met de buitenplaats en vallen om die reden buiten de bescherming.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS MENSINGE is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw, de oorspronkelijke plattegrond en de aanwezigheid van een aantal waardevolle interieuronderdelen;

- vanwege de vroeg-20ste-eeuwse toevoegingen (bouwhuizen, brug en toegangshek) in historiserende plaatsing en stijl;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

- vanwege de visueel-landschappelijke relatie tussen de buitenplaats en haar omgeving;

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Bouwhuis Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Mensingheweg 1 9301 KA Roden Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 774 Roden
Naar boven