Parkaanleg, Vorden

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG.

Inleiding

PARKAANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats 'het Medler', bestaande uit een lange oprijlaan, de dwarslaan ten westen van het hoofdgebouw, de gebogen rode beukenlaan, de huisplaats en het grachtenstelsel met singels ten oosten van het huis, waarbinnen enige weidepercelen.

Omschrijving

De lange (meer dan 700m.) rechte oprijlaan, XVIII, loopt vanaf de Ruurloseweg tot aan de dam over de gracht, in de centrale as van het huis; de laan met oude klinkerbestrating heeft een zeer breed profiel met aan weerszijden een dubbele rij eiken in een brede grasberm.

Het huiseiland, waarop het huis, bijgebouwen, prieel, tuinhekken en tuinsieraden, wordt omgeven door een min of meer ronde gracht met een uitstulping naar de oostzijde waar hij aansluit op het rechthoekige grachtenstelsel. Voor het huis het symmetrische voorplein met enkele monumentale rode beuken en een rondlopend klinkerpad, waarbinnen een rond grasveld met een loden tuinvaas (onderdeel 12). De klinkerbestrating sluit aan op de bordestrap; links en rechts van het huis eenvoudige rozen- en bloementuinen, van het voorplein gescheiden door laag ijzeren hekwerk (onderdeel 11). Nabij het bouwhuis een eenvoudige erfinrichting met klinkerbestratingen en grasvelden. Een dam met daarop een hekwerk geeft toegang tot een van de twee oostelijke eilanden. Aan de westzijde van het eiland wordt het water van de gracht afgevoerd via een bakstenen duiker.

Het grachtenstelsel ten oosten van het huiseiland, middeleeuws in oorsprong, bestaat uit een min of meer rechthoekige gracht met een middengracht, zodat er twee ong. even grote eilanden ontstaan. Op het zuidelijke restanten van fruitbomen. Op de noordelijke bevindt zich, binnen een vrijwel vierkant verlopende ruime gracht, een rond tot ovaalachtig graseilandje, waarschijnlijk de plaats van een middeleeuwse voorloper van het huidige Medler. Het grachtenstelsel stond vroeger in directe verbinding met de Baakse beek. Nu ligt de beek ong. 200m. noordwaarts.

Aan de buitenzijde van de gracht loopt een singel met eiken. Deze singel gaat in het noordwesten over in een gebogen laan met rode beuken, welke bij het inrijhek aansluit op de oprijlaan. De beukenlaan omsluit het direct achter het huis gelegen weiland. Aan weerszijden van de westelijke dwarslaan eikenbomen.

Waardering

De PARKAANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom van de hoofdstructuur;

- vanwege de imposante lange en brede oprijlaan;

- vanwege de eilanden omgeven door grachten;

- vanwege het landschappelijke karakter van het omringende landschap van bos-, weide- en akkerpercelen;

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie van de parkaanleg met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526677
Complexnaam
Het Medler
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS 'Het Medler' is gelegen enige kilometers ten oosten van Vorden in het stroomdal van de Baakse beek en wordt omgrensd door agrarische percelen van het landgoed zelf.

Het complex bestaat uit:

1. hoofdgebouw

2. parkaanleg

3. bouwhuis

4. vrijstaande schuur

5. appeldrooghuisje

6. koepel

7. botenhuis

8. houtloods

9. inrijhek

10. Sierhekken en toegangspoort oostzijde

11. tuinsieraden.

Omschrijving

De huidige verschijningsvorm van de buitenplaats dateert grotendeels uit de 18e en 19e eeuw. Het huidige HUIS Medler (1) bevindt zich op het meest westelijke eiland omgeven door een gracht, samen met de BIJGEBOUWEN (3 en 4), ZONNEWIJZER (11), loden TUINVAAS (11) en de TUINHEKKEN (10).

Het BOUWHUIS (3) en de vrijstaande SCHUUR (4) bevinden zich aan de oostzijde van het huis Medler. Voor het huis bevindt zich centraal op een rond gazon een loden TUINVAAS (11). Links en rechts van het huis zijn delen van het voorterrein begrensd door gietijzeren TUINHEKKEN (11). In het linker tuindeel bevindt zich een zandstenen ZONNEWIJZER (11). Aan de oostzijde van het eiland bevindt zich op een dam een smeedijzeren TUINHEK (10) die toegang geeft tot een van de twee oostelijke eilanden. De hoofdentree tot het westelijke eiland bevindt zich aan de zuidzijde, aan het einde van de rechte oprijlaan, gevormd door een imposant INRIJHEK (9) bestaande uit een hekwerk, een stel vazen en een stel liggende natuurstenen leeuwen op sokkel die hondenhokken vormen.

De huidige TUINAANLEG (2) is grotendeels gebaseerd op de oude hoofdstructuur (XVIII of ouder) bestaande uit een imposante lange rechte oprijlaan en het grachtenstelsel met middeleeuwse oorsprong. Uit deze tijd resteren de restanten van de voorganger van het huidige huis Medler op het nu nog als ovaal eiland herkenbare stuk grond, genaamd 'de Pol', aan de oostzijde van de buitenplaats. De oorsprong van dit huis gaat terug tot de 16e eeuw, omgeven door een dubbele gracht. Het 16e-eeuwse huis werd verwoest waarna een nieuw huis verrees met bijbehorende singels, tuinen, grachten, weide, akkers en bossen op de plek van het huidige huis Medler. Binnen de geometrische structuur van lanen en grachten bevindt zich geen daadwerkelijke tuinaanleg. Het omringende landschap van bos-, weide- en akkerpercelen heeft een landschappelijk karakter.

Direct aan het begin, links van de oprijlaan bevindt zich de KOEPEL (6). Halverwege de oprijlaan bevinden zich twee natuurstenen PALEN (11) waarop de naam het Medler staat. Aan de oostzijde van de oprijlaan, tegen de middeleeuwse omgrachting aan, is de HOUTLOODS (8) gelegen. Het BOTENHUIS (7) bevindt zich in de gracht van het westelijke naar het oostelijke eiland. Het APPELDROOGHUISJE (5) ligt aan de overzijde van het water.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS 'het Medler' is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een 18e-eeuwse buitenplaats die met name goed herkenbaar is in de oude hoofdstructuur en in onderdelen van gebouwen gelegen in een landschappelijke omgeving;

- vanwege de 16e-eeuwse oorsprong van de buitenplaats die nog herkenbaar is in delen van de geometrische structuur van de aanleg, de grachten en de restanten van de voorganger van het huidige huis in het ovale oostelijke eiland;

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie tussen de onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege zorgvuldig materiaalgebruik.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ruurloseweg 115 7251 LD Vorden BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 549 Vorden
D 618 Vorden
D 626 Vorden
D 610 Vorden
D 551 Vorden
D 2122 Vorden
D 643 Vorden
D 628 Vorden
D 620 Vorden
D 1531 Vorden
D 1384 Vorden
D 617 Vorden
D 638 Vorden
D 619 Vorden
D 553 Vorden
D 645 Vorden
D 1532 Vorden
D 627 Vorden
D 552 Vorden
D 570 Vorden
D 669 Vorden
D 1385 Vorden
D 2475 Vorden
D 616 Vorden
D 550 Vorden
D 1624 Vorden
D 615 Vorden
D 644 Vorden
D 670 Vorden
D 1544 Vorden
D 671 Vorden
D 1533 Vorden
D 673 Vorden
Naar boven