Monumenten in Burgh-Haamstede

Toren aan de dijk tussen Burgsluis en Serooskerke (z.g. Plompe toren van Westerschouwen). Bakstenen toren van drie geledingen, ingangspoortje aan de oostzijde. Inwendig stenen spiltrap en aanzet van stenen gewelf.
Karolingische burcht. Cirkelvormige aarden wal met gracht. Datering: 9e - 10e eeuw.
Terrein waarin overblijfselen van het in 1569 opgeheven en daarna afgebroken Dominicanessenklooster Leliendaal.
Terrein waarin nederzettingssporen. Datering: Neolithicum, Bronstijd, IJzertijd/Romeinse tijd en Middeleeuwen.
Inleiding
Bunker, voornamelijk bestaand uit beton, rond 1941 gebouwd in opdracht van de Duitse Luchtmacht en gelegen in de duinen ten zuiden van het vliegveld Haamstede.
Omschrijving
Inleiding
Bunker, voornamelijk bestaand uit beton, rond 1941 gebouwd in opdracht van de Duitse Luchtmacht en gelegen in de duinen ten zuiden van het vliegveld Haamstede.
Omschrijving
Huis met trapgevel, XVII, met linker zijbouw onder lessenaarsdak. Waterlijst, ontlastingsbogen, gebeeldhouwde steentjes, metselmozaĆÆek in de bogen, houten kruisramen, vensterluiken, sierankers.
Kerktoren. Bakstenen westtoren van een geleding, gelijktijdig met de kerk in XVII opgetrokken; vernieuwd na oorlogsverwoesting. Vooruitspringende omgang waarboven een achtkant met open koepel en achtkante spitsje. Ingangspoort met beeldhouwwerk d.d. 1948.
Ned. Herv. Kerk. Bakstenen gebouw uit 1678 in de vorm van een Grieks kruis met lagere zijarmen. Na brand in 1924 en oorlogsverwoesting zijn details gewijzigd (gootlijsten). Oorspronkelijk meubilair verloren gegaan. Consistorie achter een schot in de zuiderarm van de kerk.
Korenmolen. Stellingmolen d.d. 1847; zware ronde stenen bovenkruier.
Gepleisterde boerderij, in oorsprong uit de 17e eeuw, onder zadeldak tussen puntgevels, waarvan de linker vlechtingen heeft en een gevelsteen met voluten en het opschrift: "De trouwe Herde, 1635". Het woongedeelte heeft verder met zijn zesruitsschuiframen in de vensters een 19e eeuws karakter.
HOEVE 'Molenberg'; witgeverfd (voorgevel met zwarte plint) woonhuis (XIXa) zonder verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddak; vijf 6-ruits schuiframen en deur met getoogd bovenlicht in voorgevel; houten serre onder met rode Hollandse pannen gedekt lessenaardak tegen noordgevel; d