Monumenten in Slenaken

Sint Annakapel, een klein bakstenen wegkapelletje, 1715.
Terrein waarin steenformatie met slijpsporen van stenen bijlen. Datering: Neolithicum. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).
PASTORIE, XVIII B. Groot bakstenen huis met verdieping en zadeldak. Voorgevel van vijf traveeƫn. Ingang en vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen. Tuinmuur met plaatselijk speklagen en beeldnis 1817. Op de noordoostelijke hoek voorm. tuinhuisje.
Molenhoeve; twee vleugels van baksteen:; ankers 1773. In het westelijk gedeelte van het zuidelijk gebouw de Broek- of Broekermolen, plaatselijk bekend als "Molen van Slenaken", voorheen bovenslagmolen, sedert 1906 turbine. Molenwerk nieuw.
Broekhof; met binnenplaats; van baksteen. Boven de toegangspoort gevelsteen met het jaartal 1799.
R.K. KERK, gebouwd in 1793 door de Brusselse architect Wincqs, bestaande uit een westtoren, een driebeukige halleschip en een driezijdig gesloten koor. Communiebank, XVIII D; preekstoel, XVIII D, twee herenbanken, 1794, en twee biechtstoelen, XVIII.
Oude waterput te Schilberg met houten bovenschuur; in oude stijl vernieuwd 1922.
Inleiding
In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl in 1880 gebouwde vrijstaande BIDKAPEL ter ere van de Heilige Maria.
De kapel is onderaan een helling gesitueerd aan het begin van de bebouwing van de kern Slenaken.
Omschrijving
Hoeve van baksteen, XVIII, met ingang en vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen. Stal in het verlengde van het woonhuis uit 1759. Losse vakwerkschuur 1831.