Monumenten in Stein

Z.g.n. Wallen van Stein, d.i. een weg met heg erlangs, vermoedelijk bestemd om het akkerland af te scheiden van de gemeneweide en het vee te verhinderen om op de akkers te komen. Middeleeuws.
De Hof, grote bakstenen hoeve met binnenplaats; woonhuis me verdieping en mansarde dak; de voorgevel can vijf traveeƫn, voorzien van een middenrisaliet met fronton-achtige bekroning; vensteromlijstingen van Naamse steen; ankerjaartal Anno 1808.
Terrein met daarin de restanten van een steenkist uit het Neolithicum.
O.L.Vrouwekapel, van baksteen met speklagen van mergel, gevelstenen met jaarspreuken 1750 en 1760 in voorgevel. Barok altaar, XVIII C; communiebank, XIX A.
Tegen de rechter zijgevel van het pand Kruisstraat 99, dat zelf niet op de lijst wordt geplaatst een crucifix (XVII) van belang wegens oudheidkundige waarde.
Schilderachtig aan de Maas gelegen bakstenen HOEVE, XVI; achter pleister gaat vermoedelijk het jaartal, 1566 schuil. Tweelichtvensters met accoladeboog; van Naamse steen. De oostgevel gewit.
Wegkruis, XVII, in nis van metselwerk in straatgevel schuurgedeelte.
BURCHT ruĆÆne gelegen op een omgrachte heuvel. In hoofdzaak een weermuur in de vorm van een onregelmatig veelhoek met een zware mergelstenen donjon en woonvleugels tegen de binnenzijde en een rechthoekig vooruitgebouwde ingang geflankeerd door twee ongelijke ronde torens.
Achter de voormalige oude watermolen en achter de schuur met monumentennummer 34833 staat een rode, bakstenen schuur, op rechthoekige plattegrond, gedekt met een zadeldak waarop grijze oud-Hollandse dakpannen.
Voormalige oude WATERMOLEN; van baksteen, ten dele met speklagen, XVII-XVIII. Gevelstenen: 1729 en Anno 1785, in achtergevel, resp. rechter zijgevel. Haaks op de Ondergenhousweg een SCHUUR.