Monumenten in Vlissingen

De "Oostbeer": een z.g. STENEN BEER met escarp en contrescarp, die eertijds diende ter afsluiting van een vestinggracht van de Westerschelde. De Beer is in de Napoleontische tijd door de Franse Genie ontworpen en werd in 1811-1813 gebouwd.
Standbeeld van Michiel Adriaanszoon de Ruyter. (1841) door L. Royer. Hierbij opgesteld twee bronzen scheepskanonnen, gegoten respectievelijk 1617 en 1622.
Ook genaamd Vissershaven. Aan de zijde van de Nieuwendijk en de Zeilmarkt van stenen beschoeiing en ommuring voorzien havenbassin in oorsprong daterend uit 1443.
ZEEVERSTERKINGEN, gelegen langs de oever van de Westerschelde tegen de Boulevard de Ruyter, tussen de Westbeer (ter hoogte van de Coosje Buskenstraat) en het Keizersbolwerk (separaat monumentnummer).
ZEEVERSTERKINGEN, gelegen langs de oever van de Westerschelde tussen het Keizersbolwerk (separaat monumentnummer) en het Bastion van de Oranjemolen.
Vliedberg (kasteelberg). Datering: 10e - 13e eeuw.
WAARNEMINGSPOST uit 1942, naar ontwerp van de genie van de Duitse Landmacht (General der Pioniere und Festungen) van het Obercommando des Heeres te Berlijn, uitgevoerd in dun gestort beton en metselwerk, gebouwd in een oude vliedberg.
MITRAILLEURKAZEMAT uit 1943, type 630, MG Schartenstand (60°),naar ontwerp van de genie van de Duitse Landmacht (General der Pioniere und Festungen) van het Obercommando des Heeres te Berlijn, uitgevoerd met gebruikmaking van houtbekisting, maar met het vierkante uiterlijk van een bunker gemaakt
TELEFOONSCHAKELPOST (Kabelschaltstelle) uit 1943, naar ontwerp van de genie van de Duitse Landmacht (General der Pioniere und Festungen) van het Obercommando des Heeres te Berlijn. Uitgevoerd met gebruikmaking van houtbekisting en gecamoufleerd als schuurtje met puntdak.
KANONKAZEMAT uit 1943, type 625, Schartenstand für 7,5 cm P.A.K. 40, naar ontwerp van de genie van de Duitse Landmacht (General der Pioniere und Festungen van het Obercommando des Heeres) te Berlijn, uitgevoerd met gebruikmaking van Formsteine.
KANONKAZEMAT uit 1943, type 631, Schartenstand für 4,7 cm Festungspak (t), naar ontwerp van de genie van de Duitse Landmacht (General der Pioniere und Festungen) van het Obercommando des Heeres te Berlijn, uitgevoerd met gebruikmaking van houtbekisting. Voorzien van de originele aarden dekking.
TANKGRACHT, natte gracht van 10 tot 14 en 22 meter breedte als deel van de hoofdverdedigingslijn, aangelegd naar ontwerp van de genie van de Duitse Landmacht (General der Pioniere und Festungen) van het Obercommando des Heeres) te Berlijn.