Tips voor de herfst en winter

De kachel gaat weer aan, de winterjassen komen uit de kast en de dagen zijn koud en guur. Het is herfst! Al bijna winter zelfs. Het ideale moment om uw monument klaar te maken voor de natste en koudste periode van het jaar. Met deze 11 tips moet dat lukken.

Raamzemer
  • Werk aan een lagere luchtvochtigheid in uw huis. Een drogere binnenlucht scheelt veel in stookkosten (pas op met was drogen in de woonkamer). Tip: kijk eens naar een luchtontvochtiger die ook in onverwarmde ruimtes goed werkt.
     
  • Enkel glas? Een goedkope manier om de stookkosten te verminderen en comfort te verbeteren is om plastic krimpfolie aan de binnenzijde van het raam te spannen met dubbelzijdig tape. Met een föhn trekt u de folie strak. De folie zelf heeft geen bijzondere isolerende coating maar creëert een luchtlaagje met stilstaande lucht tussen het enkele glas en de folie. De folie is verkrijgbaar in de bouwmarkt. Let op: de dubbelzijdige tape is na een paar jaar wel moeilijk van uw lakwerk af te krijgen. Er zijn ook isolerende glasfolies op de markt die u wel direct op het glas plakt. Echter zijn dergelijke folies een stuk duurder, moeilijker zelf aan te brengen en moeilijk verkrijgbaar. 
     
  • Behoud in een doorgangsruimte zoals de hal, bij voorkeur het enkele glas. Het is de goedkoopste verklikker voor een hoge luchtvochtigheid. Koop voor een paar tientjes een elektrische trekker waarmee u in de ochtend uw raam kunt droogtrekken. U haalt hiermee per dag zeker 1 liter vocht uit uw huis!
     
  • Zorg voor zonering. Stop in de ruimte waar u het meest bent en waar het comfort het belangrijkst is, de meeste moeite. Denk aan kierdichting, isolatie of aan andere manier van verwarmen. Een slaapkamer hoeft echt geen 20 graden te zijn. Een elektrische deken, een kruik of een extra wollen deken kan voor een aangename slaapomgeving zorgen. Denk ook aan lokale verwarming doormiddel van stralingswarmte. Een elektrische vloerverwarmingsmat onder een vloerkleedje bij de bank, een warmtekussen of iets dergelijks. Wollen kleding, sokken een dekentje; maak het jezelf aangenaam, dan hoeft de luchttemperatuur echt geen 21 graden te zijn.
     
  • Bij strenge vorst legde de boeren vroeger strobalen tegen de buitenmuur van de boerderij. Een goedkopere en betere isolatie was er niet. Tegenwoordig een gek idee misschien, maar wees creatief en kijk eens hoe ze het vroeger deden. Een kamerscherm met daarin reflecterende folie en eventueel een warmtepaneeltje zou bij een koude muur waar u zit, veel kunnen doen. Wordt het weer wat warmer dan bergt u het scherm op.
     
  • Schijnt in de winter de zon: doe alle gordijnen open en laat de zonnestralen binnenkomen. De zonnestralen verwarmen het huis. Doe rond de schemering de gordijnen (of bijv. luiken) dicht, dat scheelt veel in het warmteverlies via de ramen. Er zijn ook gordijnen die voorzien zijn van een reflectiescherm of extra dik zijn waardoor ze goed isoleren. Let op: zorg dat de gordijnen niet de radiatoren afdekken.
     
  • Zorg voor een goede afstelling van de cv-ketel en zorg voor een tragere stooklijn. Een te hoge aanvoertemperatuur van het cv-water zorgt voor veel luchtstroming bij de radiatoren waardoor je koude voeten en enkels krijgt. Probeer sterke luchtstroming te voorkomen. Eigenlijk is onze manier van woningverwarming in Nederland niet ideaal. Wij verwarmen heel snel de lucht, terwijl dikke muren, koud blijven. Kijk eens naar koudere landen met een landklimaat, daar verwarmen ze met massaverwarming waardoor je stralingswarmte krijgt. Dat kan comfortabeler en energiezuiniger zijn. Massaverwarming is bijvoorbeeld vloerverwarming, muurverwarming of plafondverwarming. Stralingswarmte kan ook gerealiseerd worden doormiddel van losse Infraroodpanelen. Deze vormen van verwarming kunnen met cv-water maar ook elektrisch.
     
  • Pas de manier van stoken aan op de karakteristiek van uw woning. Een huis met massieve muren en veel massa moet u anders warm maken en houden dan een geïsoleerd huis met spouwmuren. Een huis met veel massa stookt u langzamer op en u zorgt ervoor dat deze niet te ver afkoelt. Bij een nieuwbouwwoning kunt u van huis gaan en de thermostaat laag zetten. Komt u thuis dan is het even de thermostaat omhoog en de ruimte is weer warm. Bij een oud huis werkt dat niet zo. Voordat de ruimte weer warm is bent u een paar uur verder en heeft de cv-ketel een tijd op vol vermogen moeten draaien. Een cv-ketel heeft zijn hoogste rendement bij laagvermogen. Dus langzaam opwarmen bespaart energie.
     
  • Zorg voor een slimme thermostaat en een verwarmingsapparaat (meestal cv-ketel) die kan moduleren (zich aanpassen aan de warmtevraag). Via een goede instelling van de ketelaansturing in het programma van de thermostaat, eventueel gecombineerd met een goede waterzijdige afstelling van de radiatoren, kan er veel energie bespaart worden. Een dergelijke maatregel wordt ook gesubsidieerd via de ISDE-regeling van het Rijk. De meeste ketels staan niet goed afgesteld omdat ze vanaf fabriek ingesteld staan op maximale comfort en niet op energiebesparen. Een installateur zal over het algemeen de ketel op die stand laten staan, want dan klagen zijn klanten niet.
     
  • Tap de waterkranen en leidingen in koude ruimtes tijdig af en bescherm ze. Denk na over het isoleren van de cv-leidingen, het aanbrengen van radiatorfolie en het toepassen van tochtstrips en valdorpels onder de deuren. Kent u ook de deur/raam slang of teckel? Zo’n lange slurf onder de deur of tegen het schuifraam om tocht tegen te gaan!
     
  • Plaats onder uw bureau een infrarood schermpje voor warme voeten en benen. Ook een prima tip voor de thuiswerkers. Dan kan de cv langer uit blijven. 

Stuur uw tips in! info@monumenten.nl

Lees ook de column: Energiebesparen, elke zondag de meterkast open!

Naar boven