Gezin maakt van inrichting een familiehotel
Sfeerloze slaapzalen, gezamenlijke badkamers met lange rijen wastafels en een hoog hek rond het terrein; in de tijd dat Villa Kanjel een psychiatrische inrichting was, moest het er veilig en praktisch zijn. Niet direct de plek waaraan je denkt bij een gezellig weekendje weg. Het park op het landgoed daarentegen, trok altijd al publiek. ‘We hebben geregeld gasten die vertellen dat ze als kind over het hek klommen om hier stiekem te spelen’, zegt Danielle Arends, die de plek nu samen met haar man Gerard van Rijn omtovert tot een familiehotel met restaurant en buitenspeelplaats.
Gemeente Maastricht kocht Villa Kanjel, plus het bijbehorende koetshuis en landgoed in 2015 over van een zorginstelling. Daarna volgden jaren van leegstand, die werd opgelost met antikraak-bewoning. ‘Daar moesten we wel even doorheen kijken’, zegt Arends, terugblikkend op hun eerste bezichtiging. ‘Maar we zagen ook de ornamenten met engeltjes in de plafonds, de marmeren schouwen, de centrale hal die dankzij spiegelwanden eindeloos lijkt en het trappenhuis met enorme ramen die uitzicht geven op het park met monumentale bruggetjes’, vertelt ze. ‘De villa straalde ondanks de staat waarin ze verkeerde grandeur uit. En ik wist, wij kunnen hier wat van maken.’
Gasten van nu klommen hier als kind al over het hek
Het roer om
En zo verhuizen Arends en Van Rijn met hun zoons van 11, 13 en 14 jaar in 2020 naar Villa Kanjel, dat 160 jaar geleden voor een rijke ondernemer werd gebouwd als toevluchtsoord naar het groen buiten het Maastrichtse stadscentrum. Arends blijft voor de zekerheid werken als zelfstandig organisatieadviseur voor gemeenten en Van Rijn zegt zijn baan als hoofd bedrijfsvoering op. Ook de zoons worden bij de nieuwe uitdaging betrokken; zij bepalen de inrichting van de buitenspeelplaats op het weiland bij de villa.
Ornamenten met engeltjes in de plafonds
Villa Kanjel buiten
Werk aan de winkel
Het toekomstbeeld: een hotel met negentien kamers voor een totaal van tachtig gasten, een restaurant en een buitenspeelplaats. De speeltuin en het restaurant zijn al geopend en het gezin woont al in het koetshuis. Het hotel is nog in wording. ‘Voordat het hotel open kan, hebben we flink wat werkzaamheden. Rotte kozijnen restaureren, het lekkende dak repareren, de kelders vochtvrij maken, de installatietechniek moderniseren, het sanitair vernieuwen en het gebouw brandveilig en rolstoeltoegankelijk maken’, somt Van Rijn op.
Ik wist: wij kunnen hier wat van maken
Een hit
Het is meer werk dan de twee hadden verwacht en alles duurt door omstandigheden langer. Denk aan coronamaatregelen die roet in het eten gooien en slepende vergunningstrajecten. Het ondernemerspaar weet echter zeker dat hun project slaagt. ‘Deze zomer, toen de horeca tussen de eerste en de tweede coronagolf een paar maanden open mocht, was Villa Kanjel direct een hit. We wilden ‘low profile’ starten, maar elk weekend zaten we vol’, zegt Arends. ‘’Jongens, we hebben geen nummertjesapparaat’, riepen we voor de grap.’
En dat is dan ook direct wat het voor Van Rijn en Arends leuk maakt: ‘We zien de locatie groeien. En als kinderen naar ons toe komen om te zeggen dat de speeltuin een tien krijgt, dan zijn wij blij. Het bevestigt dat het idee dat wij kregen toen we hier voor het eerst rondliepen, een goed idee is.’
Villa Kanjel binnen
De zoons bepaalden de inrichting van de buitenspeelplaats
Tips van de eigenaren:
- Vraag hulp aan iemand die gepokt en gemazeld is in het restaureren en herbestemmen van een monument. Wij hadden achteraf gezien liever eerder hulp van een professional gehad.
- Laat je informeren over subsidies. Wij hebben 2 miljoen euro subsidie gekregen van het Rijk.
- Informeer vooraf welke onderzoeken je moet laten doen. Onze vergunningentrajecten liepen uit, omdat we steeds weer nieuwe onderzoeken moesten laten doen.