Buren
Gemeente Buren
t. 14 0344
gemeente@buren.nl
www.buren.nl
Omgevingsdienst Rivierenland
t. 0344 579 314
info@odrivierenland.nl
www.odrivierenland.nl
Monumentenkaart Buren
De gemeente Buren kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, karakteristieke panden, twee buitenplaatsen en drie beschermde stads- of dorpsgezichten. Wilt u weten of u in een rmonument woont?
Beschermd stadsgezicht
Gemeente Buren kent 3 beschermde gezichten:
-
Beschermd stadsgezicht Buren is een vestingstad waarvan het plattegrond nog bewaard is gebleven met ene hoge ommuring langs de Korne, een zijrivier van de Linge.
-
Beschermd stadsgezicht Beusichem een karakteristiek langgerekt kleidorp op de stroomrug in het Betuwse rivierengebied.
-
Beschermd stadsgezicht Zoelen bestaat uit twee gelijkwaardige stedenbouwkundige componenten: het langgerekte agrarische dorp en het huis Soelen.
Monumentenzorg Buren
De gemeente wil bijzondere gebouwen en objecten in stand houden en beschermen. Daarom beoordeeld de gemeente of een gebouw of object beschermd dient te worden. Daarnaast zorgt de gemeente ervoor dat in ruimtelijke plannen rekening wordt gehouden met cultureel erfgoed en ziet toe op naleving van de regels. Wilt u meer informatie?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
Gemeente Buren biedt een groene legesregeling voor monumenten. Dit betekent dat wij geen leges meer in rekening brengen voor vergunningen voor het verduurzamen van monumenten. Denk aan zonnepanelen, isolatiemaatregelen, warmtepompen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
SUBSIDIE EN FINANCIERING
Bent u eigenaar van een gemeentelijk monumenten of molen in de gemeente Buren? Dan komt u mogelijk aanmerking voor een onderhoudssubsidie. De hoogte van de beschikbare subsidiegelden worden jaarlijks vastgesteld.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. In de gemeente Buren wordt de vergunningverlening centraal geregeld door de omgevingsdienst Rivierenland (ODR).
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Buren
Het unieke rivierenlandschap rondom Buren heeft een rijke historie die al voor onze jaartelling begon met de komst van de Bataven. De naam Betuwe is van hen afgeleid. De Rijn is vele eeuwen de grens geweest van machtige rijken zoals het Romeinse Rijk en in de vroege middeleeuwen het Frankische Rijk. Havens, handelsplaatsen, tolrechten en eigendommen moesten verdedigd worden en in elke heerlijkheid en iedere graafschap waren er burchten en kastelen. Bij het vestingstadje Buren stond een van de grootste kastelen van Nederland, ooit een van de woonplaatsen van Prins Willem van Oranje.
Meer monumenteninformatie
Voor meer informatie over monumenten in de gemeente Buren kunt u ook terecht bij:
- Museum Buren en Oranje
- Streekmuseum Baron van Brakell
- Marechausseemuseum
- Historische Kring West-Betuwe
- Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken
- Erfgoed Gelderland
- Collectie Gelderland
- Gelders Landschap en Kasteelen
- De Monumentenwacht Gelderland helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Gelders Restauratie Centrum
- Provincie Gelderland