Leningen en hypotheken
Als eigenaar van een monument kunt u bij het Restauratiefonds aankloppen voor verschillende soorten leningen. Er zijn financieringsmogelijkheden voor aankoop, herbestemming en verduurzaming. Ontdek hier welke lening of hypotheek het best bij uw situatie en plannen past.
Laagrentende lening Nationaal Restauratiefonds
Het Nationaal Restauratiefonds heeft twee laagrentende leningen speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten.
- Restauratiefonds-hypotheek
De Restauratiefonds-hypotheek is bedoeld voor eigenaren van een rijksmonument. Deze hypotheek gebruikt u voor instandhoudingskosten en lost u op annuïtaire wijze af met een lage rente. U vraagt de hypotheek aan nadat de instandhoudingskosten waarvoor u laagrentend wil lenen zijn bepaald door een geselecteerd bouwkundig bureau, en voordat u begint met de werkzaamheden.
- Duurzame Monumenten-lening
U bent eigenaar van een rijksmonument en wilt deze verduurzamen? Sluit dan een Duurzame Monumenten-Lening af. De betrokken aannemer en/of installateur legt de te nemen maatregelen vast op de maatregelenlijst van de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument. Deze verklaring bepaalt de grondslag (maximale hoogte) van de lening.
Cultuurfonds voor gemeentelijk of provinciaal monument
De Cultuurfonds-hypotheek is een lening met een lage rente voor gemeentelijke of provinciale monumenten. Deze hypotheek is een initiatief van het Restauratiefonds en het Cultuurfonds.
Voor Groningen en Overijssel kunt u een Cultuurfonds-hypotheek aanvragen. In de volgende provincies kunt u op dit moment vanwege de grote vraag geen Cultuurfonds-hypotheek aanvragen: Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland. Neem contact met ons op voor mogelijke alternatieven zoals de Gelderse Monumenten-hypotheek of de Monumenten-hypotheek. In Drenthe heeft de provincie het Drents Monumentenfonds. Hiervoor kunt u ook terecht bij een van onze Monumentencoaches.
Provinciale fondsen Drenthe en Noord-Holland
Alleen de provincies Noord-Holland en Drenthe hebben provinciale monumenten en een daarbij horend provinciaal fonds.
- Het Drents Monumentenfonds is voor eigenaren van rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden in Drenthe.
- Het Noord-Hollands Fonds voor Monumenten is alleen voor eigenaren van provinciale monumenten in Noord-Holland.
- Bent u eigenaar van een monument in Gelderland dan kunt u mogelijk een hypotheek aanvragen uit het Gelders Monumentenfonds.
Monumenten-hypotheek Nationaal Restauratiefonds
Bij een restauratie loopt u altijd tegen kosten aan die niet worden gedekt door subsidie of een lening met een lage rente (Restauratiefonds-hypotheek). Met een Monumenten-hypotheek van het Restauratiefonds financiert u deze overige kosten. De Monumenten-hypotheek kent drie varianten:
Veelgestelde vragen
-
'Hoe zit het met financieren van een restauratie?'
Wim Jakobsen, Monumentenwachter in Zeeland beantwoord de vraag.
Ook de financiering is soms een puzzel voor eigenaren en vraagt om een planmatige aanpak. Wim hierover: ‘Het is belangrijk dat je, voor je begint met het werk, een overzicht hebt van alle ingrepen die nodig zijn. Aannemers kunnen op basis daarvan een kostenoverzicht maken, soms vragen zij daarbij de hulp van een architect. En je moet er altijd op bedacht zijn dat je tijdens de uitvoering nog wel eens een tegenvaller kan tegenkomen. Dat is de kostenkant van de restauratie. Als eigenaar van een monument kan je in aanmerking komen voor verschillende subsidies of laagrentende leningen. Het maakt daarbij soms wel uit of je een rijks of een gemeentelijk monument hebt. En ook welke functie je pand heeft: gaat het om een woonhuis of om bijvoorbeeld religieus erfgoed?’Grietje Hofstede is accountmanager bij het Nationaal Restauratiefonds. Zij helpt eigenaren van monumenten bij financieringen. Zij vertelt: ‘Voor eigenaren die willen restaureren of onderhouden is een handige eerste stap om de postcode en huisnummercheck op onze site te doen. https://www.restauratiefonds.nl/financieren(external link). Dan wordt er al snel veel duidelijk over financieringsmogelijkheden.’
Kijk ook altijd of subsidie mogelijk is. Dat kan via het rijk, provincie of de gemeente. Mocht er geen subsidie beschikbaar zijn, dan is er nog mogelijkheid van een laagrentende hypotheek. In veel provincies bestaan Cultuurfondsen voor Monumenten, waar eigenaren een laagrentende lening uit kunnen krijgen. Ook zo’n aanvraag verloopt via het Nationaal Restauratiefonds.
Kijk voor meer informatie:
https://www.monumenten.nl/monumenten-onderhouden/leningen-en-hypotheken
https://www.monumenten.nl/monumenten-onderhouden/subsidiesDe leidraad voor financiering van instandhoudingskosten is hier te vinden:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0032075/2019-01-05/#Bijlage(external link) -
Hoe financier ik als particuliere eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis de instandhoudingskosten en de verduurzamingskosten?
We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.
‘Dan heb je twee opties: je kunt via het Restauratiefonds een laagrentende lening aanvragen. Laag betekent ongeveer 3 procent beneden de tarieven van reguliere banken. En de tweede optie is 38% subsidie aanvragen over de werkzaamheden. Let wel op, deze subsidie geldt alléén voor instandhoudingskosten, verduurzamingsmaatregelen kunnen tegen een laagrentende lening worden gefinancierd.’ -
Het gaat steeds over rijksmonumenten. Heeft een eigenaar van een gemeentelijk of provinciaal monument dezelfde financieringsmogelijkheden?
We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.
‘Nee, helaas niet. Maar er zijn gelukkig andere mogelijkheden! Voor eigenaren van een gemeentelijk of provinciaal monument is het slim om de postcodecheck ‘welke financiering past bij mijn monument’ te doen. Daar vind je precies welke regelingen voor jouw monument van toepassing zijn.
-
Ik heb een koopappartement in een rijksmonument en het dak is lek. De VvE wil hiervoor een financiering bij het Restauratiefonds aanvragen. Kan dat?
Jazeker, dan kan. Ook een VvE kan voor onderhoud of het verduurzamen van het pand een hypotheek of lening bij het Restauratiefonds aanvragen. Juist omdat de VvE verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van de (gemeenschappelijke delen) van het gebouw. In het geval van het kapotte dak kan de VvE de Restauratiefonds-hypotheek aanvragen. Maar ook verduurzamingsplannen, zoals het isoleren van het dak, kan met een Duurzame Monumenten-Lening worden gefinancierd.
Gelden deze mogelijkheden ook voor een gemeentelijk monument? Ja, in specifieke gemeenten en provincies kan dat. Gelderland heeft het Gelders Monumentenfonds, in Hilversum bestaat het Hilversums Restauratiefonds en Schiedam kent het Schiedams Monumentenfonds. -
Is een door mijzelf gemaakt verduurzamingsplan voldoende om financiering aan te vragen
We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.
‘Monumenten verduurzamen betekent altijd maatwerk. Wij willen graag zeker weten dat verduurzaming niet ten koste gaat van monumentale waarden. Daarom adviseren wij een DuMo coach in te schakelen. Dat is een verduurzamingsadviseur die gespecialiseerd is in monumenten.Gelukkig hebben wij een budget, waarmee wij eigenaren kunnen ondersteunen. Wanneer de eigenaar van een monumentale woning een DuMo advies aanvraagt bij een adviseur die bij ons bekend is, kan de eigenaar van het pand een tegemoetkoming in de kosten bij ons aanvragen.’
Benieuwd naar ervaringen van anderen?
Remco Vos
Nationaal Restauratiefonds
Springlevende monumenten! Daar gaan we voor, samen met u.
Elk monument vertelt een verhaal en geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Monumenten maken onze omgeving levendig, spannend en extra aantrekkelijk.
Daarom wil het Restauratiefonds deze bijzondere gebouwen behouden. Want een monument moet worden beleefd en het verhaal moet worden doorverteld. Zo blijven monumenten springlevend! Daar maken wij ons elke dag weer sterk voor.
De Monumentencoach neemt u mee in alle stappen voor financieren
De dienstverlening van de Monumentencoach is speciaal ontwikkeld voor (toekomstige) eigenaren van monumenten met een restauratiebehoefte die een (laagrentende) lening bij het Restauratiefonds willen aanvragen. In het stappenplan komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Praktische onderwerpen zoals het opstellen van een schetsplan
- Juridische onderwerpen zoals de omgevingsvergunning
- Financiële aspecten zoals onderhoudskosten en restauratiefinanciering