De Ronde Venen
Gemeeente De Ronde Venen
Bezoekadres: Croonstadtlaan 111, 3641 AL Mijdrecht
Postadres: Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht
www.derondevenen.nl
0297291616
gemeente@derondevenen.nl
Monumenten
De gemeente De Ronde Venen kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentencafé
Gemeente De Ronde Venen nodigt monumenteigenaren en erfgoedliefhebbers uit voor het eerste Monumentencafé. Dit evenement focust zich op het verduurzamen van historische gebouwen. Op woensdagavond 27 maart 2024 vindt het Monumentencafé plaats bij Fort Nigtevecht. De avond biedt de kans om kennis te delen, advies te krijgen en inspiratie op te doen voor het duurzaam onderhouden en verbeteren van monumenten.
Beschermd Gezicht
De gemeente De Ronde Venen kent 3 beschermde gezichten:
Monumentenzorg De Ronde Venen
De gemeente De Ronde Venen zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Duurzaam Monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Gaat u verduurzamen? Bekijk dan de richtlijnen voor het verduurzamen van monumenten in de gemeente De Ronde Venen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie
- Gemeente De ronde Venen biedt een subsidie aan voor eigenaren van een gemeentelijk monument in de vorm van een financiële tegemoetkoming te bieden voor de onderzoekskosten die gemoeid zijn met het vinden van passende verduurzamingsmaatregelen of onderzoekskosten voor het vinden van een passende herbestemming.
Subsidie onderhoud en restauratie
Heeft u een gemeentelijk monument? Dan kunt u bij de gemeente een subsidie aanvragen, waarmee een deel van de kosten wordt vergoed.
U kunt subsidie krijgen wanneer u een gemeentelijk monument of beeldbepalend pand bezit. Voor een gemeentelijk monument kunt u 25% van de subsidiabele instandhoudingskosten vergoed krijgen, met een maximum van €6.500. Voor een beeldbepalend pand kunt u 25% van de subsidiabele instandhoudingskosten vergoed krijgen, met een maximum van €3.000.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een monument wilt verbouwen, herstellen of slopen, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Er wordt dan getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Voor gewoon onderhoud hoeft u geen vergunning aan te vragen. Gewoon onderhoud is alles waarbij het uiterlijk van de binnenkant of de buitenkant van het pand niet verandert.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Commissie voor ruimtelijke kwaliteit
De monumenten- en welstandscommissie adviseert de gemeente wanneer er een aanvraag wordt gedaan voor een omgevingsvergunning voor (ver)bouwen of een monument. Dit wordt verzorgt door MooiSticht.
Voor meer informatie over deze commissie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimte via E. omgevingszaken@derondevenen.nl
Geschiedenis De Ronde Venen
Het gebied De Ronde Venen is ontstaan door de turfwinning en inpoldering. Rond het gebied liggen de rivieren de Kromme Mijdrecht, de Amstel, de Waver, de Winkel, de Angstel en de Aa. Deze wateren vormen een bijna gesloten, ronde cirkel, wat de wijze van ontginning en verkaveling heeft bepaald.
Meer monumenten informatie
- Historische Vereniging De Proosdijlanden
- Historische Kring Abcoude-Baambrugge
- Het Utrechts Archief
- Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen
- Uit in de Ronde Venen
- De Monumentenwacht Utrecht is helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Het Utrechts Archief
- Landschap Utrecht
- Provincie Utrecht
- Canon van regio Utrecht