Kaag en Braassem
Gemeente Kaag en Braassem
Bezoekadres: Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen
Postadres: Postbus 1, 2370 AA Roelofarendsveen
info@kaagenbraassem.nl
071 - 3327272
www.kaagenbraassem.nl
Monumentenlijst
In gemeente Kaag en Braassem zijn rijksmonumenten en karakteristieke objecten en gebieden te vinden. In het Erfgoedregister vindt u de (redengevende) omschrijvingen van alle beschermde panden, objecten en gebieden. Bekijk hiervoor de externe bijlagen.
Karakteristieke gebieden
De gemeente Kaag en Braasem kent 4 karakteristieke gebieden:
- Julianalaan – Kaag
- Kerkstraat, Veerstraat – Oude Wetering
- Witte singel, Noordkade en ’t Haventje – Roelofarendsveen
- Aderpolder “Boerenbuurt” – Rijpwetering
Monumentenzorg Kaag en Braassem
De gemeente Kaag en Braassem zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Duurzaam Bouwloket helpt inwoners met vragen over verduurzaming.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Aan een beschermd object mogen niet zonder meer (ver)bouw-, restauratie- of sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd. Voor het (ver)bouwen heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Bij iedere aanvraag wordt gekeken of het geen afbreuk doet aan de karakteristiek waarde zoals die beschreven is in het Erfgoedregister. Vervolgens gaat uw aanvraag voor advies naar de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voor karakteristieke panden, objecten en binnen een karakteristiek gebied geldt een algemeen sloopverbod.
Het is mogelijk om vooraf uw plannen toe te lichten door middel van een vooroverleg eventueel samen met de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Zo kan de gemeente of leden van de commissie u adviseren wat wenselijk is en wat niet en het proces van de aanvraag omgevingsvergunning mogelijk bespoedigen. Neem hiervoor contact op met de gemeente.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Kaag en Braassem
De geschiedenis van gebied van de gemeente Kaag en Braassem wordt onder andere gekenmerkt door de aanwezigheid van water en diverse droogleggingen. Het kerk- en lintdorp Kaag is gelegen langs de westelijke oever van Kaageiland en kent een rijke historie. Eeuwenlang is het een belangrijke schakel geweest in de scheepvaart en een domein voor vissers die in de rijke visgronden hun brood verdienden. Door haar geïsoleerde ligging en grote afhankelijkheid van de scheepvaart is het dorp erg kwetsbaar. Door de drooglegging van het nabijgelegen Haarlemmermeer raakte het dorp verder in haar isolement.
Meer monumenten informatie
- De Rijnlandse molenstichting wil poldermolens als cultuurhistorische monumenten én als functionerende werktuigen behouden en bewaren.
- De Historische vereniging O.C. van Hemessen zet zich in voor behoud van historische panden en dorpsgezichten, waardoor het dorp aantrekkelijk blijft voor de (toekomstige) bewoners.
- De Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude zet zich in voor het het bevorderen van de kennis van en de belangstelling voor feiten en gegevens van de geschiedenis van de drie kernen en omstreken.
- Bij de Stichting Oud Alkemade is informatie te vinden over de historie van de voormalige gemeente Alkemade.
- Museum van Hemessen, het heden en verleden van een dorp op het platteland.
- Archief Rijnland midden
- De archieven van de gemeente Kaag en Braassem zijn onder gebracht bij Erfgoed Leiden en Omstreken.
- De Monumentenwacht Zuid-Holland is onderdeel van Erfgoedhuis Zuid-Holland en helpt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed. Monumenteneigenaren kunnen bij hen terecht voor het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provinciaal archief Zuid-Holland
- Provincie Zuid-Holland
- Geschiedenis van Zuid-Holland - Erfgoedhuis Zuid-Holland.