Kaag en Braassem

Netherlands Kaag en Braassem Paddegat - Vincent van der Zeijs
Netherlands Kaag en Braassem Zuidzijdervaart
Credit
Wikimedia Commons - Vincent van der Zeijst
60
60

Gemeente Kaag en Braassem
Bezoekadres: Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen
Postadres: Postbus 1, 2370 AA Roelofarendsveen
info@kaagenbraassem.nl
071 - 3327272
www.kaagenbraassem.nl

Kaag en Braassem is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Kaag en Braassem bestaat uit tien dorpen: Hoogmade, Kaag, Leimuiden, Nieuwe Wetering, Oud Ade, Oude Wetering, Rijnsaterwoude, Rijpwetering, Roelofarendsveen en Woubrugge en vier buurtschappen: Bilderdam, Ofwegen, Vriezekoop en Zevenhuizen. Op het grondgebied van de gemeente bevindt zich veel glastuinbouw. Verder zijn er nog 13 poldermolens te vinden, waaronder een uit 1632.

Monumentenlijst

In gemeente Kaag en Braassem zijn rijksmonumenten en karakteristieke objecten en gebieden te vinden. In het Erfgoedregister vindt u de (redengevende) omschrijvingen van alle beschermde panden, objecten en gebieden. Bekijk hiervoor de externe bijlagen. 

Netherlands Kaag en Braassem Woubrugge
Netherlands Kaag en Braassem Woubrugge
Wikimedia Commons - Vincent van Zeijst
Afbeelding
Stadsaanzicht

Karakteristieke gebieden

De gemeente Kaag en Braasem kent 4 karakteristieke gebieden: 

  • Julianalaan – Kaag
  • Kerkstraat, Veerstraat – Oude Wetering
  • Witte singel, Noordkade en ’t Haventje – Roelofarendsveen
  • Aderpolder “Boerenbuurt” – Rijpwetering

Monumentenzorg Kaag en Braassem

De gemeente Kaag en Braassem zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Duurzaam Bouwloket helpt inwoners met vragen over verduurzaming. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning 

Aan een beschermd object mogen niet zonder meer (ver)bouw-, restauratie- of sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd. Voor het (ver)bouwen heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Bij iedere aanvraag wordt gekeken of het geen afbreuk doet aan de karakteristiek waarde zoals die beschreven is in het Erfgoedregister. Vervolgens gaat uw aanvraag voor advies naar de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voor karakteristieke panden, objecten en binnen een karakteristiek gebied geldt een algemeen sloopverbod. 

Het is mogelijk om vooraf uw plannen toe te lichten door middel van een vooroverleg eventueel samen met de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Zo kan de gemeente of leden van de commissie u adviseren wat wenselijk is en wat niet en het proces van de aanvraag omgevingsvergunning mogelijk bespoedigen. Neem hiervoor contact op met de gemeente. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Kaag en Braassem

De geschiedenis van gebied van de gemeente Kaag en Braassem wordt onder andere gekenmerkt door de aanwezigheid van water en diverse droogleggingen. Het kerk- en lintdorp Kaag is gelegen langs de westelijke oever van Kaageiland en kent een rijke historie. Eeuwenlang is het een belangrijke schakel geweest in de scheepvaart en een domein voor vissers die in de rijke visgronden hun brood verdienden. Door haar geïsoleerde ligging en grote afhankelijkheid van de scheepvaart is het dorp erg kwetsbaar. Door de drooglegging van het nabijgelegen Haarlemmermeer raakte het dorp verder in haar isolement. 

Meer monumenten informatie

Naar boven