Maasgouw

Walburgisstraat Ohe en Laak - Roger1987wal
Walburgisstraat Ohe en Laak
Credit
Wikimedia Commons - Roger1987wal
197
197
118

Gemeente Maasgouw
Markt 36
6051 DZ Maasbracht

Postbus
Postbus 7000
6050 AA Maasbracht 

www.gemeentemaasgouw.nl
info@gemeentemaasgouw.nl
0475 - 852500

Maasgouw is een gemeente in Midden-Limburg die is ontstaan uit de gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn. Maasgouw behoort tot de 5 grootste monumentengemeenten van Limburg. De wortels van diverse dorpskernen liggen in de Middeleeuwen. Neem Thorn, Wessem, Heel, Beegden en Linne. Ze zijn gebouwd op een oude steilrand van de Maas en hebben een origineel stratenplan.

Monumenten

De gemeente Maasgouw kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, beeldbepalende panden en drie beschermde gezichten. Wilt u weten of u in een monument woont? 

Kasteel van Heel - Parsifal2000
Kasteel van Heel
Wikimedia Commons - Parsifal2000
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd gezicht

De gemeente Maasgouw kent drie beschermde gezichten: 

  • Rijksbeschermd gezicht Thorn is een van rijkswege beschermd stadsgezicht. Geen nederzetting in ons land draagt evenwel zo sterk de sporen van de band met een godsdienstige stichting als Thorn. De stad staat bekend als het Witte stadje vanwege zijn witte huisjes in het centrum.
  • Rijksbeschermd gezicht Stevensweert is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. De huidige ruimtelijke structuur van Stevensweert vindt zijn oorsprong in de door de Spanjaarden in de 17de eeuw aangelegde gebastioneerde vesting. Zowel de vestingwerken als het stratenplan werden destijds volgens een op geometrische idealen, voortvloeiend uit militair-strategische opvattingen, gebaseerd stedebouwkundig principe aangelegd.
  • Rijksbeschermd gezicht Wessem is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. De kern Wessem in haar huidige vorm is ontstaan in de Middeleeuwen op een van nature gunstige vestingsplaats langs de Maas en lange tijd een pleisterplaats vormde in een handelsroute over deze rivier. Het het huidige ruimtelijke karakter van de kern wordt nog altijd voor een belangrijk deel wordt bepaald door het Middeleeuwse stratenplan.

Monumentenzorg Maasgouw

De gemeente Maasgouw zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Bij het Duurzaam Bouwloket kunnen inwoners terecht met vragen over energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsregelingen en betrouwbare bedrijven die de maatregelen uit kunnen voeren. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Subsidie herstel en instandhouding

De gemeente Maasgouw stelt een subsidie beschikbaar voor het onderhoud en de restauratie van gemeentelijke monumenten. Deze regeling voorziet in een bijdrage in de kosten van het herstel van de fundering, de gevels en dragende muren (inclusief kozijnen), de vloeren en de daken (inclusief dakgoten en schoorstenen). De bijdrage bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 5.000 per onderdeel. Er geldt ook op jaarbasis een maximale bijdrage, deze is gesteld op € 10.000.

Een aanvraag moet via een brief worden gericht aan burgemeester en wethouders. Een aanvraag wordt gehonoreerd voor zover het budget in een bepaald jaar toereikend is.

Wilt u weten welke kosten subsidiabel zijn? Bekijk de Subsidieregeling herstel en instandhouding gemeentelijke monumenten gemeente Maasgouw.

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Meer monumenteninformatie

Thorn - Stichting Microtoerisme InZicht
Thorn, het witte stadje
Wikimedia Commons - Stichting Microtoerisme InZicht

Het witte stadje Thorn

Een van de parels van Limburg is het witte stadje Thorn. De bijnaam 'het witte stadje' dankt Thorn aan de karakteristieke witgeschilderde gevels van de historische gebouwen die het stadje sieren. Deze opvallende architectuur draagt bij aan de unieke sfeer en uitstraling van Thorn. Verder staat het bekend om de monumentale panden, de historische steegjes en de authentieke straatjes. De Abdijkerk van Thorn torent hoog boven de witte huisjes uit. Hieronder ontdek je wat er allemaal te zien en te doen is in het witte stadje Thorn.

Naar boven