Nijkerk
Gemeente Nijkerk
Bezoekadres: Kolkstraat 27, Nijkerk
Postadres: Postbus 1000, 3860 BA Nijkerk
www.nijkerk.eu
14 033
gemeente@nijkerk.eu
Monumenten in Nijkerk
Monumenten zijn belangrijke referentiepunten voor de identiteit van de gemeenschap. Gemeente Nijkerk kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten gelegen.
Monumentenzorg Nijkerk
De gemeente Nijkerk richt zich erop historische erfgoed te behouden en te beschermen. De gemeente stelt beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormt het bevoegd gezag. Wilt u meer weten over het erfgoedbeleid?
Commissie Ruimtelijke Kwaliteit
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseert het gemeentebestuur over aanvragen om omgevingsvergunning voor bouwprojecten en voor verandering aan rijks- en gemeentelijke monumenten. Daarnaast adviseert de commissie over de aanwijzing van gemeentelijke monumenten en over beleidszaken.
Monumentenschildje
Heeft uw monument nog geen monumentenschildje naast de deur? Vraag er dan één aan door een mail te sturen naar gemeente@nijkerk.eu.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Wilt Wilt u meer weten over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen of subsidies? Ga naar het Energieloket Nijkerk of doe de Zelfscan Duurzaam Monument. Meer inspiratie en duurzaamheidsadvies is te vinden via WijNijkerk.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen of herstellen, hebt u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Er wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Nijkerk
Nijkerk was als grensplaats van het Hertogdom Gelre met het Sticht Utrecht regelmatig strijdtoneel en in 1412 werd het dorp geheel verwoest in een uitloper van de Arkelse Oorlogen. Om herhaling te voorkomen gaf hertog Reinoud IV van Gelre Nijkerk op 27 maart 1413 stadsrechten en vrijstelling van tolgeld, onder de voorwaarde dat de nieuwe stad zich op eigen kosten zou ommuren. Nijkerk heeft in de geschiedenis een aantal keren te kampen gehad met rampen. In 1421 brandde de kerk af en bij de stadsbrand van 1540 brandde de stad vrijwel geheel af.
Meer monumenten informatie
- Museum Nijkerk
- Stichting Oud Nijkerk
- Gemeentearchief Nijkerk
- Het Gelders Archief
- Erfgoed Gelderland
- Collectie Gelderland
- Gelders Landschap en Kasteelen
- De Monumentenwacht Gelderland helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Gelders Restauratie Centrum
- Provincie Gelderland