Peel en Maas
Gemeente Peel en Maas
Wilhelminaplein 1
5981 CC Panningen
Postadres
Postbus 7088
5980 AB Panningen
www.peelenmaas.nl
info@peelenmaas.nl
077 - 3066666
Monumenten
De gemeente Peel en Maas kent rijksmonumenten en panden die op andere wijze beschermd worden. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermde dorpsgezichten
De gemeente Peel en Maas kent enkele beeldbepalende dorpsgezichten. De beeldbepalende dorpsgezichten hebben ieder een eigen karakteristiek. In de Nota Ruimte staan de toetsingscriteria benoemd voor ontwikkelingen in deze gebieden. Het betreft de gebieden:
- Beelkwaliteitsplan Startebos
- Beeldkwaliteitplan locatie Stox
- Beeldkwaliteitplan Ringovenpark
- Beeldkwaliteitplan Bedrijventerreinen Gemeente Helden (concept)
- Inrichtings- en beeldkwaliteitplan Schrames
- Beeldkwaliteitplan ‘de Keup, Helden’ (concept)
- Beeldkwaliteitplan Boerenbond Steenstraat Panningen
- Beeldkwaliteitplan ’t Holtje-Zuid
- Beeldkwaliteitplan de Wielen
- Beeldkwaliteitplan Merwijck In den Bosch fase 2
- Beeldkwaliteitplan Kuukven fase 2 (ontwerp)
- Beeldkwaliteitplan Rond de Engelbewaarder
Monumentenzorg Peel en Maas
De gemeente Peel en Maas zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. De gemeente Peel en Maas is bezig met een erfgoedinventarisatie.
Duurzaam monument
Inwoners van de gemeente Peel en Maas kunnen gebruik maken van de diensten van WoonWijzerWinkel Limburg. Zij bieden u allerlei mogelijkheden om met energiebesparing aan de slag te gaan.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Pastorie aan de Schoolstraat 3 te Panningen
De voormalige pastorie aan de Schoolstraat 3 te Panningen werd gebouwd in 1889. Het pand werd deels gebouwd op de fundamenten van voorganger De Laatberg.
De opdrachtgever voor de bouw van de pastorie was pastoor Caspar Lemmens, hij was pastoor van 1875 tot 1889.
In 1984 werd het pand voor het laatst gerenoveerd. Inmiddels wordt het pand beschermd als karakteristiek object door gemeente Peel en Maas.
Meer monumenteninformatie
- Rijckheyt Centrum voor regionale geschiedenis.
- HistorieLink Limburg.
- Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG)
- De Monumentenwacht Limburg helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.