Roerdalen
Gemeente Roerdalen
Schaapsweg 20
6077 CG Sint Odiliënberg
Postadres
Postbus 6099
6077 ZH Sint Odiliënberg
www.roerdalen.nl
info@roerdalen.nl
0475 - 538888
Monumenten
De gemeente Roerdalen kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenzorg Roerdalen
De gemeente Roerdalen zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. In opdracht van de gemeente Roerdalen helpt Duurzaam Bouwloket u als woningeigenaar met gratis en onafhankelijk advies over het energiezuinig, comfortabel en eventueel aardgasvrij maken van hun woning.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
De gemeente adviseert om een vooroverleg aan te vragen vóórdat u de vergunning aanvraagt. Het plan wordt dan voorgelegd aan de monumentencommissie. Daarna weet u of uw plan kans van slagen heeft, en wat u nodig heeft om de vergunning te kunnen aanvragen.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis van Roerdalen
Het grondgebied van de huidige gemeente Roerdalen is van oorsprong een gebied van zand, bossen, heidevelden en moerassen. Vanaf het jaar 1100 probeerden boeren in het gebied een simpel bestaan op te bouwen. Het ontstaan van de dorpen in Roerdalen gebeurde op verschillende manieren: als nederzetting bij een oversteekplaats aan de Roer, als een ontginningsdorp en als een nederzetting bij het kasteel in Montfort. In Melick en Sint Odiliënberg zijn bewijzen gevonden van Romeinse bewoning. De geschiedenis van de kerkdorpen Sint Odiliënberg, Montfort, Herkenbosch, Posterholt en Vlodrop gaat terug tot de vroege en late Middeleeuwen.
Meer monumenteninformatie
- Gemeentearchief Leudal en Roerdalen
- Rijckheyt Centrum voor regionale geschiedenis.
- HistorieLink Limburg.
- Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG)
- De Monumentenwacht Limburg helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.