Schouwen-Duiveland

Gemeente Schouwen-Duiveland
Bezoekadres
Laan van St. Hilaire 2
4301 SH Zierikzee
Postadres
Postbus 5555
4300 JA Zierikzee
T 0111 - 452 000
www.schouwen-duiveland.nl (external link)
Monumentenlijst
De gemeente Schouwen-Duiveland kent rijksmonumenten (external link), gemeentelijke monuĀmenten en beschermde gezichten. Wilt u weten of u in een monument woont?

Beschermde Gezichten
Gemeente Schouwen-Duiveland kent 4 beschermde gezichten:
-
Beschermd stadsgezicht Zierikzee (external link): Zierikzee bezit een belangrijk aantal monumenten waarvan de oorsprong terug gaat tot de middeleeuwen
-
Beschermd stadsgezicht Noordgouwe (external link): het dorp Noordgouwe is gelegen op het eiland Schouwen-Duiveland. De kern is ontstaan in het gebied van de voormalige zeearm de Gouwe tussen het eiland van Dreischor en Schouwen nadat deze in de 14de eeuw bedijkt werd.
-
Beschermd stadsgezicht Dreischor (external link): Dreischor is een goed bewaard voorbeeld van een Zeeuws kerkringdorp.
-
Beschermd stadsgezicht Brouwershaven (external link): de grenzen van het beschermde gebied worden bepaald door de omtreklijn van de verdedigingswerken van Brouwershaven.
Monumentenzorg
De gemeente Schouwen-Duiveland zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. Medewerkers staan klaar voor vragen met betrekking tot monumenten en erfgoed, vergunningverlening en subsidies. Wilt u meer weten over de wet- en regelgeving?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Duurzaam Bouwloket Schouwen-Duivenland helpt inwoners met vragen over verduurzaming.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Monumentencoach
Heeft u een monument in Schouwen-Duiveland en wilt u uw monument verduurzamen? Dan kunt u gebruik maken van de monumentencoach van de gemeente. De monumentencoach helpt met:
- Advies over bouwtechnische en installatietechnische maatregelen om uw monument te verduurzamen.
- Vragen over financieringsmogelijkheden.
- Ondersteuning bij vergunning- en/of subsidieaanvragen.
Wilt u een advies bij de monumentencoach aanvragen? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@schouwen-duiveland.nl. Meld in de onderwerpregel 'aanvraag monumentencoachā.
Subsidieregeling voor herstel en instandhouding
De gemeente bevordert de instandhouding van de beschermde monumenten. De belangrijkste manier van instandhouding van een monument is het regelmatig plegen van onderhoud. Door het stimuleren van regelmatig en gericht onderhoud kan worden bereikt dat vaak dure restauraties later of in het gunstigste geval in het geheel niet meer hoeven te worden uitgevoerd.
Monumenteneigenaren kunnen in aanmerking komen voor een subsidie voor het herstel en de instandhouding van molens, kerkgebouwen, kastelen, buitenplaatsen en landhuizen. Wilt u meer informatie?
Welke regeling past bij mij?
Met āAlle monumentenregelingen op een rijā biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Wij adviseren om in een vroeg stadium contact op te nemen met de afdeling monumenten of erfgoed binnen uw gemeente.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- Erfgoed Zeeland (external link)
- Zeeuws Archief (external link)
- Zeeuwse Ankers (external link)
- De Monumentenwacht Zeeland (external link) helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Zeeland (external link)
- Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland (external link)
- Vereniging Stad & Lande (external link) waakt over het materiƫle en immateriƫle erfgoed van Schouwen-Duiveland en bevordert de kennis over het eiland
- Industrieel Erfgoed Zeeland (external link)
- Stichting Landschapsbeheer Zeeland (external link)
- Erfgoedvereniging Heemschut Commissie Zeeland (external link)
- Stichting Monumenten Schouwen-Duivelan (external link)
- Vereniging De Zeeuwse Molen (external link)
- Boerderijenstichting Zeeland (BSZ) (external link)
- BoerderijEnZeeland (external link)
- Stichting Bunkerbehoud (external link)
- Stichting Behoud Hoogaars (external link)
Musea Schouwen-Duiveland
-
Brouws Museum (external link) toont alle aspecten van de relatie die Brouwershaven met de zeevaart onderhield
-
Brusea (external link); De rijke historie van Bruinisse is terug te vinden in Brusea. Twee aaneengesloten eeuwenoude en historische panden in het centrum van het dorp.
-
BoerderijĀmuseum Goemanszorg (external link) was vroeger een echte boerderij dateert in oorsprong uit het begin van de 18e eeuw. Zij werd gebouwd op de plaats van een andere hofstede, die vanaf de eerste helft van de 17e eeuw wordt vermeld.