Staphorst

Gemeenteweg-199-te-Staphorst-Weefemwe
Gemeenteweg 199 te Staphorst
Credit
Wikimedia Commons - Weefemwe
287
287
257

Gemeente Staphorst
Bezoekadres: Binnenweg 26, 7951 DE Staphorst
Postadres: Postbus 2, 7950 AA Staphorst
www.staphorst.nl
0522 - 467400
gemeente@staphorst.nl

Staphorst is een dorp in de Nederlandse provincie Overijssel, en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Staphorst is de op vier na grootste plaats van Noordwest-Overijssel. Samen met Rouveen vormt Staphorst een typisch voorbeeld van lintbebouwing aan de Oude Rijksweg/Gemeenteweg.

Monumenten Staphorst

Een deel van Staphorst is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in de plaats Staphorst rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?

Staphorst, Gemeenteweg 151
Staphorst, Gemeenteweg 151
Wikimedia Commons - Weefemwe
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

Staphorst kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd dorpsgezicht Staphorst. Het beschermde dorpsgezicht Staphorst omvat de kerkdorpen Staphorst en Rouveen, gelegen in de provincie Overijssel op een afstand van circa vijftien kilometer ten noordoosten van Zwolle. Ron d 1600 is de nederzetting, na een aantal oostwaartse verplaatsingen, aan een enkele kilometers lange weg ontstaan. De ruimtelijke opbouw wordt bepaald door de aan deze we g gesitueerde streekbebouwing en de daarbij behorende beplanting, die de dorpsruimte een besloten karakter geven.

Monumentenzorg Staphorst

De gemeente Staphorst zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer weten over het erfgoedbeleid in de gemeente Staphorst?

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

In 2050 wil Staphorst volledig energieneutraal zijn. Daarmee haken we aan op het klimaatakkoord van Parijs en het landelijke klimaatakkoord. Behalve de doelstelling om energieneutraal te worden, willen we ons ook aanpassen op het veranderende klimaat. Dit noemen we klimaatadaptatie. Tot slot streven we ernaar om minder grondstoffen te verspillen. Dit noemen we circulaire economie. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan heeft u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Daarmee wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Staphorst

De kerkdorpen Rouveen en Staphorst zijn ontstaan dankzij de aanwezigheid van het Zwartewarerklooster (1233-1580) en de ontginningen aan de rand van het Drents plateau. Oorspronkelijk lag Rouveen westelijker dan tegenwoordig. Als gevolg van veenafgraving, de inklinkende veenbodem en de daardoor drassige bodem trokken de bewoners naar hoger gelegen streken. de huidige kerk werd in de 13de eeuw gebouwd. de kerk van IJhorst werd in 1823 gebouwd. Het buurtschap Punthorst is een betrekkelijk jonge woonkern, die in de jaren dertig van de 20e eeuw is ontstaan.

Meer monumenten informatie

Naar boven