Vaals

Gemeente Vaals
von Clermontplein 15
6291 AT Vaals
Postadres
Postbus 450
6290 AL Vaals
www.vaals.nl (external link)
info@vaals.nl
043 - 3068568
Monumenten
De gemeente Vaals kent meerdere rijksmonumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd gezicht
De gemeente Vaals kent zes Rijksbeschermde dorpsgezichten:
- Beschermd stadsgezicht Raren (external link). Het beschermde gebied bestaat uit een aantal vakwerkhuizen (external link) aan de Rarenderstraat in de buurtschap Raren (external link), even ten zuiden van het dorp Vaals (external link).
- Beschermd stadsgezicht Mamelis (external link). Het beschermde gebied bestaat uit een kleine groep woonhuizen en boerenbedrijfsgebouwen rondom de Hof te Mamelis (external link).
- Beschermd stadsgezicht Lemiers (external link). Het beschermde gebied bestaat uit kasteel Lemiers (external link) en de oude dorpskern van Lemiers – ook wel aangeduid als Oud Lemiers, en het landelijke gebied daaromheen.
- Beschermd stadsgezicht Camerig-Cottessen (external link). Het dorpsgezicht bestaat uit de gehuchten (external link) Camerig en Cottessen, die aan weerszijden van de carréboerderij (external link) Bellethoeve (external link) zijn gelegen op een relatief steile helling tussen het Vijlenerbos (external link) aan de noordkant en het rivierdal van de Geul (external link) aan de zuidwestzijde.
- Beschermd stadsgezicht Vaals (external link). Het beschermde gebied bestaat uit enkele straten rondom het Von Clermontplein in de oude dorpskern van Vaals.
- Beschermd stadsgezicht Vaals Uitbreiding (external link). Het beschermde gebied bestaat uit een aantal straten ten zuiden van de Maastrichterlaan in de oude dorpskern van Vaals en vormt een uitbreiding van het gebied rondom het Von Clermontplein en de Bergstraat, dat al sinds 1969 bescherming geniet.
Monumentenzorg Vaals
De gemeente Vaals zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Duurzame en groene energie worden steeds belangrijker, ook in de gemeente Vaals. De gemeente Vaals beschikt, samen met andere overige Limburgse gemeenten, over een Energieloket waar inwoners terecht kunnen met vragen over energetische sanering en overige vragen over het opwekken van duurzame energie. De WoonWijzerWinkel helpt inwoners met vragen over verduurzaming.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud en restauratie
De gemeente Vaals biedt een subsidie aan voor bijzondere onderdelen of bijzondere objecten in aanmerking van de gemeentelijke monumentenlijst. De subsidie voor instandhouding van bijzondere onderdelen of objecten bedraagt 50% van de subsidiabele kosten. De hoogte van de subsidie wordt in dit geval vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders, gehoord de monumentencommissie.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- Rijckheyt (external link)Centrum voor regionale geschiedenis.
- HistorieLink Limburg (external link).
- Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (external link) (LGOG)
- De Monumentenwacht Limburg (external link) helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.