Venlo
Gemeente Venlo
Afdeling Erfgoed
Postbus 3434
5902 RK Venlo
T 14077
E cultuurhistorie@venlo.nl
W www.cultuurhistorie.venlo.nl
Monumentenlijst
De gemeente Venlo staat vol monumenten. Naast rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten kent Venlo een beschermd stadsgezicht. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenzorg Venlo
De afdeling Monumenten en Archeologie is het kenniscentrum binnen de gemeente Venlo. De afdeling zet zich in voor behoud, beheer en benutting van het gebouwde, archeologische en cultuurlandschappelijke erfgoed. De afdeling vormt daarmee een verbindend element tussen heden, verleden en toekomst, in een steeds veranderende omgeving. Heeft u vragen over uw monument?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Duurzaam Bouwloket Venlo is een digitaal energieloket waar u als woningbezitter gratis en onafhankelijk advies kunt krijgen over het verduurzamen van uw woning.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud en restauratie
Als u eigenaar bent van een monument en u wilt het monument restaureren of er is groot onderhoud nodig dan komt u mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Venlo
Venlo was in de Romeinse tijd al een logistieke hotspot met de Maas en diverse doorgaande wegen als belangrijke vervoersaders. Aan het einde van de Middeleeuwen maakt de stad Venlo een stormachtige ontwikkeling door. De ondernemersgeest van de middeleeuwse Venlonaren maakte de stad tot een bloeiend handelscentrum en een logistiek knooppunt van internationale betekenis. De welvaart weerspiegelde zich duidelijk in de rijke 15de- en 16de-eeuwse bebouwing in de binnenstad. Samen met stadsdeel Blerick wordt de binnenstad later een toonbeeld van de Wederopbouwarchitectuur.
In de regio Venlo zijn sporen gevonden van prehistorische bewoning. In Tegelen en Belfeld was al vanaf de Romeinse tijd bekend vanwege de keramische industrie. Arcen werd in de vroege Middeleeuwen gesticht en is bekend om kasteel Arcen en kasteeltuinen. In het nabijgelegen 19e-eeuwse Kloosterdorp Steyl zijn nog altijd drie congregaties gevestigd. Het kloosterdorp is verstild tot een rustige plek waar de geschiedenis voelbaar is.
Meer monumenteninformatie
- De Monumentenwacht Limburg helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Regionaal Historisch Centrum Limburg
- Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG)