West Maas en Waal
Gemeente West Maas en Waal
Dijkstraat 11
6658 AG Beneden-Leeuwen
Postadres
Postbus 1
6658 ZG Beneden-Leeuwen
www.westmaasenwaal.nl
info@westmaasenwaal.nl
T 140487
Monumenten
De gemeente West Maas en Waal kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenzorg West Maas en Waal
De gemeente West Maas en Waal zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Energieloket West Maas en Waal helpt inwoners met vragen over verduurzaming.
Gemeente West Maas en Waal heeft het het beleid voor het plaatsen van zonnepanelen op een monument verruimd, hieronder kunt u daar meer over lezen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Beleid zonnepanelen
Zonnepanelen en - collectoren mogen zichtbaar zijn vanaf openbaar gebied mits wordt voldaan aan alle onderstaande criteria:
- geplaatst op een bijbehorende bouwwerk en dit bouwwerk is qua cultuurhistorische waarde, betekenis en beeld ondergeschikt aan het monument op het perceel;
- geplaatst op een niet evenwijdig aan de straat gelegen zijdakvlak;
- gelegd in een rustig aaneengesloten rechthoekig patroon van één soort panelen en allemaal geplaatst in dezelfde richting;
- er wordt voldoende afstand gehouden van de nok, goot en dakranden;
- niet gerankschikt rondom een dakraam, dakkapel of dakdoorvoer;
- geplaatst onder dezelfde hellingshoek als het dakvlak;
- in één kleur en gematteerd uitgevoerd (weinig tot geen reflectie) en zonder zichtbaar rasterpatroon, licht randen of lichten accenten;
- er vindt geen onevenredige verstoring plaats van het straatbeeld en eventueel naastgelegen monumenten;
- op een rood pannendak uitgevoerd in een rode of roestbruine kleur.
SPECIFIEK voor MONUMENTEN
- De zonnepanelen worden zodanig gemonteerd dat geen onomkeerbare schade aan historisch materiaal ontstaat. De aanwezigheid van zonnepanelen in de levenscyclus van monumenten en beschermde gezichten is namelijk van tijdelijke aard. Als ingrepen omkeerbaar zijn, worden de oorspronkelijke waarden weer zichtbaar als de panelen te zijner tijd worden verwijderd.
- Uit cultuurhistorisch oogpunt waardevolle materialen en detailleringen blijven behouden.
- Op daken met een bijzondere vorm of afwerking is het plaatsen van zonnepanelen in principe ongewenst. Dit betreft bijvoorbeeld ronde, spitse of veelhoekige daken, daken met een bijzonder decoratief patroon of daken van bijzondere materialen, zoals zeldzame dakpannen, sommige leien daken, de meeste daken van riet, koper, zink of lood.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- Historische Vereniging Tweestromenland
- Heemkundevereniging Leeuwen
- Digitale informatiegids West Maas en Waal
- Het Verhaal tussen west maas en waal
- Erfgoed Gelderland
- Collectie Gelderland
- Gelders Landschap en Kasteelen
- De Monumentenwacht Gelderland helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Gelders Restauratie Centrum
- Provincie Gelderland