Zundert
Gemeente Zundert
Bezoekadres:
Markt 1
4881 CN Zundert
www.zundert.nl
gemeente@zundert.nl
076 - 5995600
Monumenten
De gemeente Zundert kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenzorg Zundert
De gemeente Zundert zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
De gemeente Zundert wil dat duurzaamheid binnen drie jaar een vanzelfsprekendheid is in het gemeentelijk beleid en in de samenwerking met mede-overheden, bedrijfsleven, verenigingsleven en inwoners. Woningeigenaren die aan de slag willen met het verduurzamen van hun huis door bijvoorbeeld zonnepanelen, spouwmuurisolatie of dubbel glas, kunnen voor advies terecht bij het Regionaal Energieloket.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Zundert
De naam Zundert komen we voor het eerst tegen in een akte van 1157, waarbij de bisschop van Luik de schenking van tienden van Sunderda bevestigt.
De bekendste Zundertenaar ooit is de schilder Vincent van Gogh, die in 1853 in Zundert werd geboren. Zijn geboortehuis aan de Markt in Zundert is in 1903 afgebroken, maar op de plaats waar het heeft gestaan is momenteel het Van Goghhuis gevestigd, dat in gebruik is als museum ter nagedachtenis aan de schilder.
Meer monumenten informatie
- De Drie Heerlijkheden; heemkundekrijg voor Achtmaal, Klein Zundert, Rijsberen, Wernhout en Zundert.
- Heemkundekring Het Zuiderkwartier
- Stichting Brabants Heem
- Thuis in Brabant
- Regionaal Archief West-Brabant
- BHIC Het geheugen van Brabant
- Brabants historisch informatie museum
- Brabants heem
- Van Gogh Museum
- De Weeghreyse is het museum over de vijf kerkdorpen van Zundert.
- De Monumentenwacht Noord-Brabant helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. En maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.
- Brabants Erfgoed
- Provincie Noord-Brabant
- Brabants Historisch Informatie Centrum