Almelo

Almelo,_het_Twentekanaal (zijkanaal naar Almelo) vanaf de Wierdensebrug - Michielverbeek
Almelo, het Twentekanaal (zijkanaal naar Almelo) vanaf de Wierdensebrug
Credit
Wikimedia Commons - Michielverbeek
77
77
230

Gemeente Almelo
Bezoekadres: Haven Zuidzijde 30, 7607 EW Almelo
0546 - 541111
gemeente@almelo.nl
www.almelo.nl

Almelo is een stad en gemeente in de regio Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. Behalve de stad Almelo omvat de gemeente de kernen Aadorp, Bornerbroek en Mariaparochie (gedeeltelijk). De gemeente Almelo maakt deel uit van de Regio Twente. Een deel van de Almeloërs spreekt Twents, een Nedersaksisch dialect. Almelo heeft veel monumenten die een bijzondere betekenis voor de stad hebben en een belangrijke waarde voor de samenleving.

Erfgoed op de kaart

De gemeente Almelo kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Daarbij kent Almelo 13 beschermde stadsgezichten. Voor een volledig overzicht van alle monumenten en beschermde gebieden kunt u de Welstandsnota Almelo raadplegen (blz. 95-96). 

Gevangenis Almelo
Gevangenis Almelo
Ingrid de Roode
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermde Stadsgezichten

  1. Tijhofslaan
  2. Vrielinkslaan
  3. Parkweg
  4. Ootmarsumsestraat
  5. Doelenstraat
  6. Gravenallee en omgeving
  7. De Riet
  8. Bolkshoek
  9. Boompjes
  10. E. ten Catelaan
  11. Wierdensestraat west
  12. Wierdensestraat oost 
  13. Adastraat
Afbeelding
Rijksmonument

Monumentenschild

Woont u in een gemeentelijk monument en heeft het pand nog geen eigen monumentenschildje? Als monumenteneigenaar kunt u een schildje aanvragen bij de gemeente. 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

De gemeente Almelo stimuleert duurzaamheid en energiebesparing. Het is ook mogelijk om monumenten te verduurzamen. Op De Groene Menukaart van jouw gemeente zie je ruim zeventig maatregelen die kunnen worden toegepast in monumenten en beschermd stadsgezichten. Via het Duurzaam Bouwloket van de gemeente Almelo kunt u meer informatie vinden over de mogelijkheden. Wilt u alvast meer weten over de mogelijkheden voor uw monument? Doe de Zelfscan Duurzaam Monument.

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Wet- en regelgeving

De gemeente Almelo zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. In de Welstandsnota Almelo kunt u lezen over de regels over het erfgoed in gemeente Almelo. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Welstandsnota Almelo

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Oude kaart Almelo rond 1560
Oude kaart Almelo rond 1560
Welstandsnota Almelo 2017

Geschiedenis Almelo

De stad is ontstaan op een hogere zandrug bij een groep boerderijen in een moerassige omgeving, waar het riviertje de Almelose Aa stroomde. In de 15 de eeuw bestond de stad uit één straat, de Grotestraat. Nog steeds vormt de Grotestraat de ruggengraat van de historische kern. Rond 1817 ontstaan rondom de stad diverse blekerijen. Met de industrialisering verdwijnen de blekerijen en komt de textielindustrie rond 1930 op gang.

Meer monumenten informatie

Naar boven