Ooststellingwerf
Gemeente Ooststellingwerf
't Oost 11
8431 LE Oosterwolde
Postadres
Postbus 38
8430 AA Oosterwolde
www.ooststellingwerf.nl
Gemeente@ooststellingwerf.nl
T 140516
Monumenten
De gemeente Ooststellingwerf kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde gezichten. Wilt u weten of u in een gemeentelijke monumenten woont?
Beschermd Gezicht
Gemeente Oostellingwerf kent 2 beschermde gezichten:
Monumentenzorg Ooststellingwerf
De gemeente Ooststellingwerf zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie?
Monumentenschildje
Gemeente Ooststellingwerf heeft eigen een monumentenschildje beschikbaar. U kunt kosteloos een monumenten schildje aanvragen. Dit kan een schildje zijn voor uw rijks- of gemeentelijk monument. De schildjes zijn in twee formaten beschikbaar. Voor kleine en middelgrote woningen krijgt u een schildje van 5 x 7 cm. Voor grotere woningen en bedrijfspanden is een schildje van 10 x 15 cm beschikbaar.
Heeft u vragen of interesse in een schildje? U kunt dan contact opnemen door het sturen van een email naar r.roemeling@ooststellingwerf.nl.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Duurzaam Bouwloket Ooststellingwerf helpt inwoners met vragen over verduurzaming.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie restauratie en onderhoud
De gemeente Ooststellingwerf stelt een subsidie beschikbaar voor het onderhoud en de restauratie van hun gemeentelijke monumenten. De eventueel toe te kennen subsidie bedraagt 25% van de subsidiabel geachte kosten met een maximum van € 7.500,-. Een subsidiebedrag van minder dan € 250,- wordt niet uitgekeerd. Voor de subsidieregeling geldt "op is op".
Het is raadzaam uw plannen vooraf te overleggen met een medewerker van de afdeling Ruimte via telefoonnummer: 14 0516.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- De Monumentenwacht Fryslân helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Fryslân
- Monumentenzorg Fryslân
- Stichting Erfgoed & Publiek en Museum Federatie Fryslân
- Stichting Industrieel Erfgoed Friesland
- Cultureel erfgoed in Zuidwest Friesland