Ouder-Amstel
Gemeente Ouder Amstel
Vondelstraat 1
1191 BD Ouderkerk aan de Amstel
Postadres
Postbus 35
1190 AA Ouderkerk aan de Amstel
www.ouder-amstel.nl
gemeente@ouder-amstel.nl
020 - 4962121
Monumenten
De gemeente Ouder Amstel kent rijksmonumenten en een beschermd gezicht. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd Gezicht
De gemeente Ouder-Amstel kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd gezicht Ouderkerk aan de Amstel. Het dorp heeft in oorsprong een agrarische en verzorgende functie voor de omgeving gehad en is voorts uit een oogpunt van recreatie van betekenis geweest voor de stad Amsterdam. De aanwijzing van Ouderkerk tot beschermd dorpsgezicht is met name gericht op de bescherming van de besloten ruimtelijke structuur van het oude dorp aan het water in samenhang met de Portugees Israelitische begraafplaats en de nog aanwezige historische bebouwing.
Monumentenzorg Ouder Amstel
De gemeente Ouder Amstel zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
De gemeente Ouder-Amstel wil in 2050 energieneutraal zijn. Het Regionaal Energieloket helpt woningeigenaren, bedrijven én VvE’s in de gemeente Ouder-Amstel met al uw vragen rondom energie besparen en verduurzamen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie restauratie en onderhoud
De gemeente Ouder-Amstel stelt een subsidie beschikbaar voor de werkzaamheden aan een gemeentelijk monument die het normale onderhoud te boven gaan en die voor het herstel of conservering van de monumentale waarde onder noodzakelijk zijn. De hoogte van de subsidie is:
- voor woonhuizen en boerderijen zonder agrarische functie bedraagt 25% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 10.000.
- voor boerderijen met een agrarische functie , kerken, molens, gemalen en overige monumenten bedraag 25% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 20.000.
Wilt u meer informatie over welke kosten subsidiabel zijn? Bekijk dan de Subsidieregeling Monumenten Gemeente Ouder-Amstel 2018.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- Historisch Amstelland
- De Monumentenwacht Noord-Holland helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Noord-Hollands Archief
- Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland
- Erfgoed Noord-Holland
- Provincie Noord-Holland