Kampen
Gemeente Kampen
Tel. 14038
info@kampen.nl
www.kampen.nl
Monumentenlijst
De gemeente Kampen is rijk aan cultureel erfgoed en kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, karakteristieke gebouwen en een beschermd stadsgezicht. Wilt u meer weten over een monument?
Beschermd Stadsgezicht
Gemeente Kampen kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd stadsgezicht Kampen. De historische stadsstructuur binnen de langgerekte plattegrond, bestaande uit evenwijdig aan de rivier lopende hoofdstraten, verbonden door vele dwarsstraatjes, is nagenoeg gaaf bewaard gebleven.
Oudste balkenbeschildering van Nederland
In een rijksmonumentale woonhuis aan de Burgwal 80 in Kampen bevindt zich de oudste tot nu toe bekende decoratieve balkenbeschildering van Nederland. Deze werd ontdekt tijdens een verbouwing nadat meerdere plafonds waren verwijderd. Op de achterliggende balklaag bleek een schildering met wapenschilden aanwezig, die stilistisch dateert uit het midden van de veertiende eeuw. Door de hoge ouderdom was de schildering weliswaar erg vervaagd, wat niet afdoet aan de uniciteit. Beschilderde balken met wapenschilden waren in Nederland niet eerder gevonden. Wel zijn ze bekend uit Keulen. Ze verwijzen mogelijk naar adellijke heren van wie men steun ondervond, maar kunnen ook fantasiewapens zijn. Tot nu toe is nog in geen van de in Kampen afgebeelde wapens een familiewapen herkend.
Monumentenraad Kampen
De Monumentenraad Kampen adviseert gevraagd en ongevraagd over het behoud van cultureel erfgoed in de gemeente Kampen. De Monumentenraad geeft bijvoorbeeld advies over het beleid rond:
- aanwijzing van monumenten;
- instandhouding van erfgoed;
- de uitvoering van de gemeentelijke Erfgoedverordening.
Meer over Erfgoed in de gemeente Kampen.
Duurzaam Monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw monument? Het Duurzaam Bouwloket Kampen helpt inwoners met vragen over verduurzaming.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN
Bent u eigenaar van een monumenten of beeldbepalend pand of u overweegt er één te kopen dan kan de gemeente mogelijk voor financiële ondersteuning zorgen. Sommige subsidies kunt u ook aanvragen voor historische gebouwen die geen monument zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor kleine elementen en rieten daken van historisch waardevolle gebouwen. De gemeente biedt financiële ondersteuning voor een aantal activiteiten:
-
Restaureren van gemeentelijke monumenten
-
Restaureren van winkelpuien
-
Restaureren van muurreclames
-
Herstel van rieten daken
-
Herstel van kleine waardevolle elementen
-
Subsidie stedelijke vernieuwing aanvragen
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een beschermd monument bezit (of wilt kopen), wilt u dat misschien verbouwen, herstellen of aanpassen. U heeft daar misschien een vergunning voor nodig. Dit is een omgevingsvergunning voor een monument. Een monument kan een rijksmonument of gemeentelijk monument zijn. Voor gewoon onderhoud hoeft u geen vergunning aan te vragen. Gewoon onderhoud is alles waarbij het uiterlijk van het interieur of van de buitenkant van het pand niet verandert.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Kampen
Kampen was in de Middeleeuwen een belangrijk en machtige stad en bezat een flinke vloot aan koggeschepen. De ligging aan de Zuiderzee zorgde ervoor dat de stad één van de welvarendste steden van Noord-Europa was. In 1236 krijgt Kampen stadsrechten. Het verzanden van de IJssel maakte vanaf 1430 zeer geleidelijk een einde aan de voorspoed van Kampen. Door de vestingwerken om de stad bleef de stad wel van belang voor de verdediging van Nederland. Met de sloop van de vestingwerken in de 19de eeuw ontstond de tabaksindustrie in de stad. Later werd de stad bekend vanwege de vervaardiging van pannen en keukengerei.
Meer monumenteninformatie
Voor meer informatie over monumenten in de gemeente Kampen kunt u ook terecht bij:
- De Monumentenwacht Overijssel helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Overijssel
- Dijkoraad
Unieke muurschildering uit de 14de eeuw
Tijdens de verbouwingswerkzaamheden in het pand Oudestraat 162 in Kampen werd in één van de zijmuren een dichtgemetselde nis ontdekt. Deze viel op door de bijzondere vorm met drie spitsbogen. De verrassing bleek nog groter nadat de stenen waren verwijderd en een unieke muurschildering tevoorschijn kwam. Op de achterwand bleken in samenhang met de bogen drie heiligen te zijn geschilderd. Door nog deels aanwezige tekst onder de figuren zijn de linker en middelste te herkennen als de beeltenissen van Maria Magdalena en de heilige Margaretha. De derde persoon kan aan de hand van het grote zwaard geïdentificeerd worden als de heilige Catharina. Vooral de laatste twee waren in de Middeleeuwen zeer populaire heiligen. Onderzoek door specialisten heeft uitgewezen dat de schildering dateert uit de veertiende eeuw.