Zaanstad
Gemeente Zaanstad
Team Erfgoed
erfgoed@zaanstad.nl
www.erfgoed.zaanstad.nl
14 075
Monumentenkaart
Zaanstand is rijk aan erfgoed. De gemeente kent Werelderfgoederen, rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten, gemeentelijke archeologische monumenten, archeologisch rijksmonument, rijksbeschermde dorpsgezichten en beeldbepalende panden. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd gezicht
In Zaanstad zijn de volgende gebieden aangewezen als beschermd stadsgezicht:
Monumentenzorg Zaanstad
De afdeling Monumentenzorg van de gemeente Zaanstad zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De Zaanse identiteit wordt namelijk bepaald door haar geschiedenis. Beschermde monumenten en historische dijken, linten en paden of vroeg twintigste eeuwse- en wederopbouwwijken vormen een belangrijk onderdeel van ons erfgoed. De Zaanse omgeving verandert voortdurend, maar het behoud van erfgoed en moderne ontwikkelingen hoeven elkaar niet te bijten. Sterker nog, erfgoed kan voor inspiratie zorgen bij nieuwe gebiedsontwikkelingen.
Heeft u een vraag over een monument of karakteristiek pand dat u gaat aankopen of verbouwen? Of wilt u weten hoe de gemeente een pand aanwijst als monument?
Duurzaam monument
Zaanstad heeft als doel om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Ook wil Zaanstad in 2050 circulair zijn en aangepast aan een veranderend klimaat.
Kijk op Nieuw Zaans Klimaat voor alle regelingen voor inwoners en ondernemers om te verduurzamen. Van subsidies die u helpen om de verduurzamingsmaatregelen te betalen, tot handige tips en adviezen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Funderingsloket Zaanstad
Op deze website vind u alles over funderingen in Zaanstad. Zo kunt u meetgegevens van uw eigen woningen inzien, lezen over de oorzaken van funderingsproblemen, de mogelijkheden voor funderingsherstel en nog veel meer.
Subsidiemogelijkheden en financiering
Gemeente Zaanstad heeft een subsidieregeling voor erfgoed. Deze subsidie is bedoeld voor de instandhouding van gemeentelijke monumenten, herbestemmingsonderzoek, bouwhistorisch onderzoek, kerken en molens.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Voor wijzigingen, (grootschalig)onderhoud en restauratie van een monument is meestal een omgevingsvergunning nodig. Onder restauratie valt alles wat het normaal onderhoud, aan de binnen- en aan de buitenkant, te boven gaat. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis van de Zaanstreek
De geschiedenis van de Zaanstreek gaat terug tot vóór het begin van de jaartelling. Vanaf de 11de eeuw na Christus ontstaan de Zaandorpen Westzaan, Oostzaan, Koog aan de Zaan, Zaandijk en Wormerveer. Rond de 17de eeuw ontwikkelt het gebied zich tot industriegebied. De ligging aan de rivier de Zaan zorgde ervoor dat de grondstoffen en producten die hier gemaakt werden makkelijk konden worden afgevoerd. De bijzondere Zaanse huisjes, karakteristieke dorpen, historische molens en scheepswerven zijn nog steeds het toonbeeld van dit rijke verleden.
Monumenten in Zaanstad
Meer monumenten informatie
Voor meer informatie over monumenten in de gemeente Zaanstad kunt u ook terecht bij:
- ZaanWiki: de online encyclopedie van de Zaanstreek.
- Vereniging Zaans Erfgoed
- Vereniging Zaans Industrieel Erfgoed
- Zaanstad gemeentearchief
- Zaans Museum (Zaanse Schans)
- De Zaansche Molen
- De Zaanse Schans
- Honig Breethuis
- Nederlandse Archeologievereniging
- Babel Zaans architectuurplatform
- De Monumentenwacht Noord-Holland helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Noord-Hollands Archief
- Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland
- Erfgoed Noord-Holland
- Provincie Noord-Holland