Elswout, Overveen

HOOFDGEBOUW. Een der monumentaalste voorbeelden van op de 16e-eeuwse Italiaanse villa's geinspireerde 19e-eeuwse landhuizen in Nederland.

Groot vierkant gebouw van drie verdiepingen, in aanleg voorzien van een flauw hellend dak en van om een binnenplaats gegroepeerde vertrekken, dat, sinds de naar definitief ontwerp uit 1883 door C. Muysken begonnen bouw in 1884 was gestaakt, als onbewoonde blikvanger in het park diende tot het in de Tweede Wereldoorlog door en ten bate van de Duitse bezettende macht van een inwendige afwerking en een van het ontwerp afwijkend dak werd voorzien.

De in de stijl van de Italiaanse hoge renaissance opgetrokken, van oorspronkelijk door balustrades bekroonde middenrisalieten voorziene gevels vertonen een indeling in een sokkel, twee door een lijst gescheiden en door een in de risalieten van reeksen consoles in de kroonlijst voorzien hoofdgestel afgesloten, door getande hoekblokken omlijste verdiepingen en een hoge, eveneens door een hoofdgestel afgesloten, op de hoeken door van opgelegde panelen voorziene lisenen geaccentueerde attiekverdieping; de muurvlakken zijn van gepleisterde baksteen, de sierende delen van natuursteen.

De gevels vertonen verder ieder een eigen compositie, als volgt omschreven:DE ZUID OF INGANGSGEVEL, waarvan de sokkel met rusticawerk is bekleed heeft een ver uitstekende, boven een loggia op de hoofdverdieping overgebouwde middenrisaliet van drie traveeën en zijstukken, ieder van twee traveeen.

De via een frontale bordestrap toegankelijke loggia heeft op de scheiding der traveeen gekoppelde toscaanse zuilen en op de hoeken een dergelijke zuil gekoppeld met een vierkante toscaanse pijler, alle op lage sokkels; de afsluiting wordt gevormd door een hoofdgestel waarvan het fries boven genoemde steunen van triglyfen is voorzien. De achterwand wordt geleed door met de zuilen en pijlers corresponderende toscaanse pilasterparen; de (bredere) middentravee bevat de toegangsdeur, de zijtraveeen ondiepe rondboognissen, aan hun voet voorzien van convexe consoles.

Op de bovenverdieping worden de traveeen aan de voorzijde van de risaliet omlijst door gekoppelde ionische pilasters op hoge sokkels; dergelijke halve pilasters sluiten de zijkanten van de risaliet af. Deze bevat hier een breed middenvenster en vier smallere zijvensters, waarvan twee aan de zijkanten; deze vensters worden omlijst door toscaanse pilasters en bekroond door een zwaar hoofdgestel dat boven het middenvenster bovendien een gebogen fronton draagt. In de lambris-zone zijn onder de vensters balustrades aangebracht.

In de attiekverdieping bevat de risaliet eveneens paren ionische pilasters aan de voorzijde en dergelijke halve pilasters achter aan de zijkanten, waartussen met de traveebreedte corresponderende vensters in omgekorniste omlijstingen.

De zijstukken van de gevel bevatten op de hoofd- en bovenverdiepingen vensters in omgekorniste omlijstingen, waarvan die op de hoofdverdieping door lijsten en die op de bovenverdieping door gebogen frontons worden bekroond; de omlijstingen en bekroningen rusten op consoles; op de attiekverdieping zijn tussen plint en hoofdgestel vensters gevat die door toscaanse pilasters worden omlijst.

DE NOORDGEVEL die van souterrainvensters in de sokkel is voorzien, is vrijwel identiek aan de zuidgevel, maar heeft een minder diepe middenrisaliet die zowel op de hoofd- als op de bovenverdieping als loggia met onversierde achterwand is behandeld en wegens zijn geringere breedte in de middentravee slechts door enkele zuilen, resp. pilasters wordt geleed. De loggia's bevatten op elke verdieping drie eenvoudige vensters, waarvan het middelste beneden als tuindeur toegang geeft tot een gebogen bordestrap. De bovenste loggia is tussen de pilastersokkels van balustraden voorzien.

DE OOSTGEVEL is voorzien van een brede, slechts weinig uitspringende middenrisaliet van drie traveeën die op de hoofdverdieping door toscaanse en op de bovenverdieping en op de attiekverdieping door ionische gekoppelde pilasters worden omlijst en gescheiden, boven welke in het fries van het onderste hoofdgestel triglyfen zijn aangebracht. De risaliet bevat op de hoofdverdieping drie vensters, die de lambris-zone als tuindeuren doorbreken en daarboven in omgekorniste omlijstingen zijn gevat, en op de bovenverdieping drie gebogen frontons op consoles bekroonde omlijstingen; onder de vensters strekken zich tussen de pilastersokkels balustrades uit. In de attiekverdieping bevinden zich vensters als die in de zuid- en noordgevel.

De smalle zijgedeelten van de gevel bevatten ieder op elke verdieping een door toscaanse pilasters geleed en omlijst drielicht. Op de attiekverdieping beslaan deze venstergroepen de gehele hoogte tussen plint en hoofdgestel; op de hoofdverdieping zijn zij behandeld als tuindeur met zijvensters en bekroond door een lijst op consoles; op de bovenverdieping worden zij gedragen door consoles onder de pilasters en bekroond door een lijst op consoles die boven het middenvenster bovendien nog een gebogen fronton draagt.

Tegen de gevel sluiten de afzonderlijk omschreven terrassen aan.

De op een met rusticawerk beklede sokkel rustende WESTGEVEL onderscheidt zich sterk van de andere gevels door de aanwezigheid op de hoofdverdieping van twee vijfzijdige erkers tegen de zijgedeelten, waartussen een driezijdig naar voren springend, van balustrades voorzien en via een gebogen bordestrap toegankelijk terras is gevat. De gevel heeft verder een brede, weinig uitspringende middenrisaliet van vijf smalle traveeen die door enkele pilasters gescheiden en door gekoppelde pilasters omlijst worden; als in de andere gevels hebben deze pilasters op de hoofdverdieping toscaanse en op de overige verdiepingen ionische kapitelen. Op de hoofdverdieping bevat de risaliet een deur waarboven een festoen en te weerszijden twee omlijste rondboog-vensters (de binnenste vensternissen bevatten oorspronkelijk kleine rechthoekige venstertjes en waren voor het overige blind); op de bovenverdieping zijn vijf door hoofdgestellen bekroonde vensters waarvan de buitenste door toscaanse pilasters zijn omlijst en op balustrades in de lambris-zone rusten; de drie binnenste vensters vullen de gehele ruimten tussen de pilasters en liepen oorspronkelijk naar beneden dieper door; op de attiekverdieping bevat de risaliet smalle vensters van het type dat ook de andere gevels hier vertonen.

De zijgedeelten van de gevel worden op de hoofdverdieping ingenomen door de hierboven genoemde erkers waarvan de hoeken worden geaccentueerd door geknikte toscaanse pilasters tussen welke de gehele ruimte door vensters wordt gevuld. Het plat boven elke erker is als balcon van een balustrade voorzien. Op de boven- en attiekverdiepingen bevinden zich hier drielichten als in de oostgevel; het middenvenster van deze geeft als deur toegang tot het balcon.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
339217
Complexnaam
Elswout
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

BUITENPLAATS ELSWOUT. Buitenplaats, behorende tot de groep van de grote Kennemer buitens waarbinnen zij als belangrijkste geldt en bestaande uit een hoofdgebouw, terreinen met een parkaanleg, begrensd volgens een stippellijn op de bijbehorende kadastrale kaart 8308/4, parkelementen en gebouwde objecten.

Parkcompositie als aangegeven op de bijbehorende aanleg/structuurkaart 8308/5.

De historische buitenplaats Elswout heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. HOOFDGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339217.

2. PARKAANLEG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339227.

3a. KEERMUREN VAN HET VOORPLEIN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339311.

3b. TERRASSEN TEN WESTEN VAN HET HOOFDGEBOUW MET "HAVEN", zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339318.

3c. TERRASSEN TEN OOSTEN VAN HET HOOFDGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339323.

4. BRUG NAAR HET VOORPLEIN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339328.

5. ORANJERIE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339333.

6. BLOKHUT, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339338.

7. TUINHUIS BIJ DE ELSWOUTSLAAN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339343.

8. SLUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339352.

8a. SLUISWACHTERSHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339357.

9. BRUG VOOR POORTGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339362.

10. POORTGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339367.

11a. OOSTELIJKE STAL EN KOETSHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339372.

11b. WESTELIJKE STAL EN KOETSHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339377.

12. BRUG NAAR HET GROTE STUK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339382.

13. PLATTE BRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339389.

14. IJSKELDER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339394.

15. PONTJESBRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339433.

16. KLEINE ZWITSERSE BRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339442.

17. BEELDENGROEP "HALALI", zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339447.

18. FAZANTENHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monument-nummer 339638.

19. DERDE ZWITSERSE BRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339452.

20. BRUG OVER DE ZANDERIJVAART NAAR DE SLUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339457.

21. HUISJE VAN KA-BUUR, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339462.

22. KETTINGBRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339467.

23. GELE BRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339472.

24. TUINHUIS IN DE KAMP, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339477.

25. HOOFDGEBOUW VAN DE BOERDERIJ, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339482.

26. AARDAPPELKELDER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339487.

27. GRENSPAAL, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339493.

28. GLAZEN KOEPEL, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339498.

29. TUINHUIS BIJ DE GROTE ZWITSERSE BRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339503.

30. HUIS ELSWOUTSHOEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339508.

31. DIENSTWONINGEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339513.

32. BRUG OVER DE ZANDERIJVAART BIJ ELSWOUTSHOEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339520.

33. BRUG OVER DE ZANDERIJVAART IN DE DUINLUSTWEG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339525.

Hoewel op sommige punten nooit van een geprononceerde aanleg voorzien en op vele plaatsen, mede ten gevolge van een lang verwilderingsproces, in zijn aanleg vervaard en wat sommige gebouwen en parkonderdelen betreft aan verminkingen onderworpen, is het onderhavig geheel, bestaande uit een hoofdgebouw met terrassenstelsels, poort- en bijgebouwen, dienstwoningen en boerderij en een parkaanleg met bruggen, sluis, oranjerie, ijskelder, tuinhuizen en andere tuinsieraden, wegens de omstandigheid,

- dat Elswout tot de vroegste door stadsburgers gestichte buitenplaatsen behoort,

- dat deze buitenplaats uit een zanderij in de duinen is ontstaan,

- dat bij het ondernemen van bovengenoemde zanderij reeds van de aanvang af de mogelijkheid is gezien en ook is benut om een door grote niveauverschillen gekenmerkte, Italiaans geinspireerde aanleg tot stand te brengen,

- dat voor het ontwerp vermoedelijk de beroemde architect Jacob van Campen is aangetrokken,

- dat van het in de daarop volgende vijftig jaren op kruisvormige grondslag aangelegde, formele tuinencomplex, dat Elswout tot de belangrijkste niet-adellijke buitenplaats in het toenmalige Nederland bestempelde, de hoofdvormen herkenbaar en drie belangrijke bijgebouwen bewaard zijn gebleven,

- dat in de 18e en 19e eeuw van de voortgaande zanderij is geprofiteerd om een eveneens uitzonderlijke karaktertrekken vertonende parkaanleg in landschapsstijl te scheppen,

- dat tot deze aanleg een uitzonderlijk aantal houten tuinhuizen en andere voor die tijd karakteristieke bouwsels van vergankelijke aard behoorde, waarvan de meeste behouden zijn gebleven,

- dat de na 1880 opgetrokken gebouwen, waaronder vooral het hoofdgebouw met zijn terrassen, een opmerkelijke monumentaliteit vertonen,niet alleen de belangwekkendste en uitzonderlijkste onder de grote buitenplaatsen rondom Haarlem, maar een der belangrijkste van Nederlanden daarmee van groot algemeen belang door de prominente plaats die zij inneemt in de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Elswoutslaan 20 2051 AE Overveen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 6492 Bloemendaal
Naar boven