Van Verschuer Brantslaan 1, Bennebroek

Omschrijving

GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk op piedestal, geplaatst langs de oprijlaan aan de oostzijde van het gebouw. Deze hardstenen obelisk werd in 1835 in Amsterdam vervaardigd door Chs Sigauili & Zoon en is aan drie zijden van decoraties voorzien.

Voorzijde: een vlinder met daaromheen een slang die zichzelf in de staart bijt, symbool van wedergeboorte en eeuwigheid. Daaronder de namen M.P. Brants en A.P. Hartsen.

Dit zijn Mattheus Pieter Brants (1779-1829) en Agatha Petronella Hartsen (1784-1835), de ouders van Anna Maria Brants die in 1900 samen het haar man, Barthold van Verschuer, de Van Verschuer-Brants Stichting oprichtte; Linkerzijde het wapen van de familie Hartsen: een medaillon met drie zwijnenkoppen, aan een lint met strik opgehangen. Rechterzijde het wapen van de familie Bartsen: een wapenschild, met een zwemmende dolfijn en een brandend hart daarboven, bekroond door een hemelteken. Tussen de vleugels op de helm nogmaals een brandend hart.

Waardering

Het gedenkteken is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het beschreven complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
495607
Complexnaam
Van Verschuer-Brants Stichting
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

BeschrijvingBlok BEJAARDENWONINGEN met bijbehorende SCHUUR in ambachtelijk-traditionele bouwtrant en OBELISK.

De bejaardenwoningen werden in 1900 in opdracht van de Van Verschuer-Brants Stichting gebouwd door J. Waller. Deze stichting was in het leven geroepen door de toenmalige eigenaren van het in Heemstede gelegen landgoed De Hartenkamp: Barthold Arnold Baron van Verschuer (1809-1901) en Anna Maria Brants (1817-1901). Het doel van de stichting was: het verlenen van huisvesting en verzorging aan hulpbehoevende bejaarden.

De bejaardenwoningen zijn gelegen op een perceel ten westen van de Binnenweg, nabij de grens Bennebroek en Heemstede. Deze grond maakte oorspronkelijk deel uit van de overtuin van De Hartenkamp. De woningen zijn bereikbaar via een oprijlaan vanaf de Binnenweg. De toegang tot deze laan werd in het begin van de twintigste eeuw gemarkeerd door een rijk bewerkt gietijzeren hek. De woningen hebben, aan de west- en zuidzijde, elk een eigen tuin.

Het complex is in 1984/1985 gerestaureerd, waarbij de woningen door het aanbrengen van diverse voorzieningen (centrale verwarming, douche etc.) zijn aangepast aan de huidige eisen van bewoonbaarheid.

Waardering

Het blok bejaardenwoningen met bijbehorende onderdelen is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard en zeldzaam geworden voorbeeld van filantropische woningbouw, zoals deze in Nederland vanaf de 16de eeuw (in de vorm van hofjes) tot aan de invoering van de Woningwet (1902) is toegepast.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Van Verschuer Brantslaan 1 2121 EZ Bennebroek Oostzijde BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) MRS-aanv. Obelisk
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1368 Bennebroek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1835 1835 MRS-aanv. vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Sigauili & Zoon, Chs. ; Noord-Holland beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven