507444, Cothen

Omschrijving

Historische PARK- EN TUINAANLEG behorende bij de buitenplaats Rhijnestein merendeels op sobere wijze aangelegd aan het einde van de negentiende-eeuw in landschappelijke stijl. In de aanleg zijn belangrijke structuurelementen van voor 1807 bewaard gebleven, te weten de omgrachting rond het hoofdgebouw, die in verbinding staat met de Kromme Rijn, de toegangslaan ten westen van de voorburcht, de Oude Laan en de boomgaard. Aan het eind van de negentiende-eeuw werd de Nieuwe Weg gecreëerd en werd een parkbos (o.a. zomereik, es, beuk) in landschappelijke stijl aangelegd op het driehoekige terrein omsloten door de Nieuwe Weg en de Oude Laan. Vanuit het huis werden verschillende zichtlijnen gecreëerd in de park- en tuinaanleg. Tot de aanleg uit de negentiende-eeuw behoren voorts de tuin op de voorburcht (met boomgroepen en solitairen in landschappelijke stijl, waaronder plataan, eik, beuk, linde), de achter het huis gelegen siertuin met paardekastanjeberceau en moestuin. De boulevard, gelegen in de siertuin achter het huis, werd rond 1910 in formele stijl gewijzigd van een in oorsprong vloeiend pad in een recht pad evenwijdig langs de Kromme Rijn, afgezet met buxushagen en bolhagen. Aan de oostzijde werden twee houten bruggen over de gracht naar de boulevard en berceau gerealiseerd. Uit het begin van deze eeuw stamt ook de cirkelvormige rozentuin, in vakken verdeeld en in oorsprong omkranst door buxushaagjes, thans afgezet met een bakstenen rand.

De structuur van de parkaanleg wordt bepaald door de veelal met zomereik beplante hoofdlanen -die open weidegrond, parkbos, en siertuin, moestuin en boomgaard scheiden-, zichtassen, omgrachting en de Kromme Rijn. De Beukenlaan-Oude Laan is oost-west georiënteerd en loopt parallel aan de Kromme Rijn. Haaks hierop staat een tweede as, de laan langs de voorburcht, de toegang tot de buitenplaats, met in het verlengde afbuigend in oostelijke richting de Nieuwe Weg. De toegangsweg en de Oude Laan, die de structuur van de parkaanleg in landschappelijke stijl voor een belangrijk deel bepalen, sluiten aan bij een deel van de omgrachting. Vanuit het huis zijn drie zichtlijnen gecreëerd, in noordelijke richting een trianon met doorkijk over de - vroegere bij het huis behorende - landbouwgronden naar de Utrechtse Heuvelrug, in westelijke richting een brede zichtas naar de parkweide met zicht op de Kromme Rijn en Beukenlaan. De serre tegen de middeleeuwse toren biedt in oostelijke richting zicht op de rozentuin, boulevard en Kromme Rijn. Ter beschutting bevindt zich ten oosten van de boomgaard een houtwal. De oorspronkelijke ophaalbrug voor het poortgebouw werd in 1858 gewijzigd in een dam.

Waardering

HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG behorende tot de buitenplaats Rhijnestein van algemeen belang:

- als representatief voorbeeld van een kleinschalige en sobere aanleg in landschappelijke stijl waarin op bijzondere wijze elementen van een oudere aanleg zijn verwerkt alsmede gezichten op de in natuurlijke curven verlopende Kromme Rijn en later ontstane deeltuin in formele stijl;

- vanwege de gaaf bewaard gebleven structuur;

- monumentale boomgroepen, solitairs en laanbeplanting, grotendeels uit de tijd van aanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507444
Complexnaam
Rhijnestein
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Historische buitenplaats RHIJNESTEIN met middeleeuwse woontoren, gelegen op een langerekt terrein langs de noordoever van de Kromme Rijn. Het hoofdgebouw bestaat uit een zuidelijke woontoren van rond 1300 die in het laatste kwart van de negentiende-eeuw in opdracht van W.A. van Beeck Calkoen is verbouwd en uitgebreid met een woonvleugel en noordelijke woontoren tot een nagenoeg symmetrisch opgezet woonhuis gesitueerd op een klein omgracht terrein. Het in kern uit het begin van de veertiende-eeuw daterende poortgebouw geeft toegang tot de voorburcht en het huis. De bij het huis behorende historische parkaanleg uit het derde kwart van de negentiende-eeuw met onderdelen van een oudere parkaanleg wordt in westelijke richting gevormd door de voor het huis gelegen parkweide, in noordoostelijke richting een parkbos (XIXd) en in zuidoostelijke richting de - achter het huis gelegen - boulevard en rozentuin (XXa) en moestuin (XIXd) afgesloten door een moestuinmuur in het noorden en taxus- en beukenhagen. In de moestuin bevinden zich koude bakken en een kas uit het eerste kwart van de twintigste-eeuw. Terzijde, achter het huis bevindt zich een houten schuur en in het verlengde een thans vrijstaand kippenhok vervaardigd naar voorbeeld van het oorspronkelijke laat negentiende-eeuwse kippenhok. Aan de noordzijde aan de rand van het parkbos staat de bij het huis behorende tuinmanswoning uit 1902. Het terrein ingesloten tussen de Graaf van Lynden van Sandenburgweg, de Beukenlaan en Nieuwe weg bestaat uit weidegrond en fruitboomgaarden. De begrenzing van de buitenplaats wordt gevormd door de buitenoever van de Kromme Rijn in zuidelijke richting, de Dorpsstraat in westelijke richting, de ventweg langs de Graaf van Lynden van Sandenburgweg in noordelijke richting en in oostelijke richting de rand van het parkbos en de waterloop naar de Kromme Rijn (zie voor de begrenzing de bijbehorende kadastrale kaart). De relatie tussen de Kromme Rijn en Rhijnestein is vanouds; in eerste instantie als aan- en afvoerroute en vanaf de negentiende-eeuw als romantisch motief van slingerende rivier in de parkaanleg in landschapsstijl. Het complex omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG (2), POORTGEBOUW (3), KAS (4), KOUDE BAKKEN (5), ZONNEWIJZER (6), BRUG (7), BRUG (8), TUINMANSWONING (9), HEKWERK (10).

NB De twee kleine bruggen over de omgrachting gelegen achter het huis, kippenhok, houten schuur, moestuinmuur en de vrijstaande houten garage bij het poortgebouw en bij de tuinmanswoning vallen buiten de bescherming.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS RHIJNESTEIN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het in kern middeleeuwse hoofdgebouw dat in de negentiende-eeuw is vergroot, met oorspronkelijk laat-negentiende-eeuws interieur en interieuronderdelen, en tevens onderdeel van de bijzondere reeks middeleeuwse woontorens aan de Langbroekerwetering;

- vanwege de bij de buitenplaats behorende kleinschalige historische park- en tuinaanleg in laat negentiende-eeuwse landschapsstijl waarin elementen van de oudere aanleg zijn geïncorporeerd en die in het begin van de twintigste-eeuw is uitgebreid met een formele tuinaanleg;

- vanwege het bijbehorende middeleeuwse poortgebouw met latere aanbouwen, kasgebouw, koude bakken en tuinmanswoning, die karakteristieke onderdelen van de historische buitenplaats vormen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Cothen BY Rhijnestein 2 3945BD te Cothen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 837 Wijk bij Duurstede
F 890 Wijk bij Duurstede
F 206 Wijk bij Duurstede
F 843 Wijk bij Duurstede
F 439 Wijk bij Duurstede
F 705 Wijk bij Duurstede
F 845 Wijk bij Duurstede
F 175 Wijk bij Duurstede
F 173 Wijk bij Duurstede
F 835 Wijk bij Duurstede
F 891 Wijk bij Duurstede
F 894 Wijk bij Duurstede
F 466 Wijk bij Duurstede
F 707 Wijk bij Duurstede
F 836 Wijk bij Duurstede
F 176 Wijk bij Duurstede
F 838 Wijk bij Duurstede
F 706 Wijk bij Duurstede
F 808 Wijk bij Duurstede
F 180 Wijk bij Duurstede
F 841 Wijk bij Duurstede
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1900 vervaardiging
Naar boven