Hoofdweg 772, Hoofddorp

Inleiding

PASTORIE, onderdeel uitmakend van het complex van Nederlands Hervormde Kerk en pastorie aan de Hoofdweg te Hoofddorp. De pastorie is gebouwd in 1859, naar ontwerp van de Amsterdamse architect Bakker, in eclectische bouwtrant.

Omschrijving

Pastorie, gebouwd op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een verzonken zadeldak met blauw gesmoorde kruispannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Hoofdweg. Het pand is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband, boven een uitgemetselde plint. De voorgevel (NW) en de rechterzijgevel (ZW) zijn voorzien van een witte pleisterlaag. In het muurwerk zijn op verschillende plaatsen de schieters van rozetankers zichtbaar en enkele staafankers. Tenzij anders vermeld bevatten de vensterassen een achtruits- (begane grond) of zesruits-schuifvenster (eerste verdieping), waarvan het tweeruits-bovenlicht getoogd is.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (NW) heeft een breedte van vijf vensterassen, waarvan de middelste is ondergebracht in een licht risalerende middenpartij. Op de hoeken van de voorgevel zijn lisenen aangebracht. Tussen de begane grond en eerste verdieping is een cordonlijst aangebracht. De middenpartij bevat op de begane grond de voordeur, bestaande uit een dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht. De deur heeft een houten omlijsting met kroonlijst. De voordeur is bereikbaar via enkele hardstenen treden. Boven de voordeur, op de eerste verdieping, bevindt zich een venster dat afgesloten wordt door een segmentboogvormige wenkbrauw op consoles. In de geveldelen aan weerszijden van de middenpartij bevinden zich zowel op de begane grond als eerste verdieping twee vensters, die gekoppeld worden door een houten onderdorpel en een wenkbrauw met twee bogen op consoles. De voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst op consoles.

De wit gepleisterde rechterzijgevel (ZW) heeft tussen de begane grond en eerste verdieping en tussen de eerste verdieping en de kapverdieping een getoogd venster met roedenverdeling.

De linkerzijgevel (NO) heeft een zelfde opbouw en indeling als de rechterzijgevel. Het metselwerk is evenwel niet gepleisterd.

De achtergevel (ZO) is niet gepleisterd en heeft een vergelijkbare indeling als de voorgevel, maar is eenvoudiger uitgevoerd. Alleen de hoeklisenen zijn gestuct. De vensters hebben geen wenkbrauwen. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst met panelen.

Waardering

De uit 1859 daterende, in eclectische bouwtrant opgetrokken pastorie is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend en historisch-functioneel onderdeel van het religieuze complex Nederlands Hervormde Kerk te Hoofddorp.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510063
Complexnaam
Ned. Herv. Kerk Hoofddorp
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Religieus complex NEDERLANDS HERVORMDE KERK TE HOOFDDORP, bestaande uit een zaalkerk met orgelkas en een PASTORIE, gelegen aan de Hoofdweg in Hoofddorp. Kerk en pastorie werden gebouwd tussen 1855 en 1859 in eclectische bouwtrant, naar ontwerp van de Amsterdamse architect Bakker. Het complex is net buiten het centrum van Hoofddorp gelegen, aan de zuidoostzijde van de Hoofdvaart en de Hoofdweg. Hoofdvaart en Hoofdweg vormen tezamen de hoofd-as, die de Haarlemmermeerpolder in de lengte doorsnijdt. In de drooggelegde Haarlemmermeerpolder werden de percelen buiten de bebouwde kom het eerst vrijgegeven. Bovendien waren deze percelen goedkoper dan de later in het centrum van Hoofddorp uitgegeven percelen. Waarschijnlijk waren dit de redenen waarom kerk en pastorie excentrisch van Hoofddorp zijn komen te liggen. De kerk ligt ten zuidwesten van de pastorie. Op het perceel bevinden zich ten noordoosten van de kerk en pastorie ook een verenigingsgebouw en een voorraadschuur, die niet onder de bescherming vallen omdat ze teveel verbouwd zijn. Ten zuidwesten van de kerk is op het perceel een kerkhof aangelegd, dat niet onder de bescherming valt omdat het geen uitzonderlijke kwaliteiten heeft qua aanleg en grafmonumenten.

Omschrijving

Het complex omvat een vrijstaande zaalkerk met ingebouwde fronttoren, voorzien van een klokkentoren en achtzijdige leien spits; de kerk is witgepleisterd, behalve de bakstenen gevel. De bijbehorende pastorie is eveneens een vrijstaand, witgepleisterd gebouw en heeft twee bouwlagen onder zadeldak tussen puntgevels.

Waardering

Het religieuze complex Nederlands Hervormde Kerk te Hoofddorp, bestaande uit een zaalkerk met orgelkas en pastorie is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van religieuze bouwkunst van een Nederlands Hervormde gemeente uit het midden van de 19de eeuw in het Noordhollandse polderland, gebouwd in eclectische bouwtrant. Daarnaast heeft het complex van kerk en pastorie situationele waarde door de stedebouwkundig interessante, centrale ligging in de duidelijke structuur van de polder, nabij de kruising van de belangrijkste (water-)wegen. Het complex is tevens van sociaal-cultuurhistorisch belang als eerst gebouwde kerk en pastorie in de Haarlemmermeerpolder.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdweg 772 2132 BW Hoofddorp Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 8278 Haarlemmermeer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1859 1859 vervaardiging
Naar boven