Tetterodeweg 25, Overveen

Inleiding

Voormalige DIRECTEURSWONING (1897-1898), thans kantoor, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van J. Schotel in een mengstijl waarbij in het muurwerk invloed van de neo-renaissance en in de kapbehandeling invloed van de chaletstijl herkenbaar is.

Omschrijving

Op vrij grondplan gebouwde directeurswoning bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping onder uit overstekende zadeldaken samengestelde kap met dekking van zwarte kruispannen. De kap is ruim overstekend en onder de overstekken en tussen de windveren van de twee puntgevels (Z en W) voorzien van schilderachtig vormgegeven consoles en siersnijwerk. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen op uitgemetselde plint, waarbij voor de in het muurvlak gehouden horizontale banddecoratie (speklagen) gebruik is gemaakt van oranjerode baksteen. De voorgevel heeft een fries in diagonaal metselmozaïk waarbij naast oranje-rode baksteen, ook gebruik is gemaakt van gele baksteen. Dergelijk metselmozaïek bevindt zich ook in een aantal boogvelden. Het muurwerk heeft tussen de lekdorpels van de vensters op de parterre en ter hoogte van de verdiepingvloer een horizontale geleding door middel van geprofileerde lijsten. Een geprofileerde lijst fungeert ook als kroonlijst aan de bovenzijde van de diverse gevelvlakken. De oorspronkelijke vensters zijn alle uitgevoerd in hout, veelal T-vormig en in de bovenlichten voorzien van glas-in-lood. De vensteropeningen op de parterre zijn evenals de deuropening alle getoogd. De deuropening bevat een houten paneeldeur met twee verticale glasruiten. In de geveltoppen bevinden zich ronde vensters ter verlichting van de kapverdieping.

Waardering

De voormalige directeurswoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland".

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511100
Complexnaam
Waterleidingbedr. Zuid-Kennemerl.
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In de duinen bij Overveen gelegen waterwincomplex "Waterleiding Zuid-Kennemerland", omvattende zeven onderdelen: WATERTOREN; DIRECTEURSWONING; MACHINEGEBOUW; ENKELE DIENSTWONING; DUBBELE DIENSTWONING; ROND NAFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER I;VOORFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER II. Het complex dat in 1897-1898 werd gebouwd in opdracht van de Gemeente Waterleiding Haarlem, in verband met de ingebruikstelling van een eigen gemeentelijke waterwinplaats en een waterleidingnet. Voor de winning van het water werd een duingebied ten noorden van de rond 1925 geopende Zeeweg in gebruik genomen. Het te beschermen complex wordt aan de noordzijde begrensd door de Zeeweg, aan de zuidzijde door het aan de Brouwerskolkweg gelegen complex van Publieke Werken van de gemeente Bloemendaal, aan de zuidzijde door de Tetterodeweg en aan de westzijde door een uitgestrekt duingebied. Het complex werd rond 1935, 1950 en 1965 uitgebreid en gemoderniseerd. De belangrijkste laat 19de-eeuwse onderdelen en de onderdelen van rond 1935 vallen onder de complexbescherming. NB. De rond 1950 gerealiseerde reinwaterkelder III, gelegen ten zuiden van de Tetterodeweg, valt buiten de bescherming. Het waterwincomplex ressorteert thans onder de regionale Waterleiding Zuid Kennemerland.

Omschrijving

Het meest markante object is de watertoren, gesitueerd op een duintop ten zuiden van het min of meer driehoekige complex. Ten westen van deze duintop staan op een relatief vlak terrein de overige objecten. Min of meer in de as van de voormalige hoofdingang aan de Tetterodeweg staat het machinegebouw, waarvan de aangrenzende kolenbunker via een (verdwenen) aftakking van de spoorlijn Overveen-Zandvoort werd voorzien van kolen ten behoeve van de stoommachines. Rechts van deze ingang staat de voormalige directeurswoning. Links van de ingang stond het door J. Schotel ontworpen ontijzeringsgebouw (1897-1898) dat deel uitmaakte van de bebouwing in de stijl van de neo-renaissance. Dit ontijzeringsgebouw maakte rond 1968 plaats voor de huidige bebouwing, nadat de functie van ontijzering en voorfiltering reeds in 1936 was overgenomen door het toen in gebruik genomen voorfiltergebouw. Een centraal onderdeel is een groot rond filtergebouw, een in oorsprong open bassin rond een gesloten kern die respectievelijk functioneerden als nafilter en reinwaterkelder. Het ronde filtergebouw werd in 1948 overdekt. Ten zuiden van dit filtergebouw staat het eerder genoemde filtergebouw uit 1936 met reinwaterkelder II. Ten westen van deze reinwaterkelder staat bij de westelijke toegang tot het terrein de enkele dienstwoning; bij de noordelijke ingang aan de Zeeweg staat de dubbele dienstwoning.

Waardering

Het waterwincomplex "Waterleiding Zuid-Kennemerland", met de zeven afzonderlijk te beschermen onderdelen: watertoren, directeurswoning, machinegebouw, enkele dienstwoning, dubbele dienstwoning, rond nafiltergebouw met reinwaterkelder I, voorfiltergebouw met reinwaterkelder II, is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuws waterleidingbedrijf met toevoegingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Direkteurswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Tetterodeweg 25 2051 EG Overveen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 10997 Bloemendaal
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1897 1898 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Schotel, J. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven