Rondehoep Oost 31, Ouderkerk aan de Amstel

Inleiding

PASTORIE van de St. Urbanuskerk, behorend bij het complex St. Urbanus in Ouderkerk aan de Amstel. De pastorie, inclusief het interieur werd ontworpen door architect P.J.H. Cuypers.

Omschrijving

Pastorie gebouwd op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een verzonken zadeldak met leien. Op de nok staan twee in decoratief metselwerk opgetrokken schoorstenen. De noklijn staat haaks op de Ronde Hoep Oost (en de Bullewijk). Aan de westzijde is een vrijwel vierkante traptoren, geïntegreerd in de westzijde van het gebouw en heeft vier bouwlagen onder een tentdak met zeeg. Aan de westzijde van de traptoren bevindt zich de verbindingsgang tussen pastorie en kerk. De pastorie is gedeeltelijk onderkelderd.

Het gebouw is opgetrokken in rode handvormbaksteen in kruisverband boven een uitgemetselde plint met afzaat. Op de hoeken zijn slanke muurdammen aangebracht. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen houten vensters met licht getoogde bovendorpel en strek in siermetselwerk. De lekdorpels zijn van natuursteen. Tussen de twee bouwlagen en onder de dakgoot zijn cordonbanden in decoratief metselwerk aangebracht.

De noordelijke kopgevel (N) heeft een breedte van twee traveeën. In de plint zijn per travee twee keldervensters met smeedijzeren roosters aangebracht. Op de begane grond en eerste verdieping bevat elke travee een kruisvenster met verbrede zandstenen middenstijl en met glas-in-loodbovenlichten. Op de begane grond bevindt zich in het midden een spitsboogvormige nis met gedenksteen en heiligenbeeld. In de kapverdieping bevinden zich vier getoogde vensters, waarvan de middelste twee zijn gekoppeld, en twee kleine spitsboogvensters. In de nok is een spitsboogvormig spaarveld met vierpasvenster aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een tuitgevel met schouderstukken, ezelsruggen en nokpiron.

De linkerzijgevel (O) heeft op de begane grond een kruisvenster als in de voorgevel (links) en rechts een tuinkamer met twee getoogde vensters en een getoogde deur. Op de eerste verdieping bevinden zich drie kruisvensters. In het dakschild is een houten dakkapel aangebracht. In de plint zijn enkele keldervensters aangebracht.

De rechterzijgevel (W) wordt beheerst door de risalerende traptoren in het midden. Deze bevat trapvensters, bestaande uit gekoppelde ruitvormig verdeelde glas-in-loodvensters met getoogde bovendorpel, gescheiden door zandstenen zuiltjes met versierde kapitelen. In de noordgevel van de traptoren bevinden zich ook enkele getoogde houten vensters. Aan de westzijde van de traptoren bevindt zich de aanbouw met de ingang onder plat dak. De voordeur bestaat uit een zware opgeklampte deur met smeedijzeren hang- en sluitwerk. In de rechterzijgevel van de pastorie, links van de traptoren, bevindt zich in beide bouwlagen een smal houten venster. Rechts van de traptoren bevindt zich een uitgebouwd geveldeel onder aangekapt lessenaarsdak met drie getoogde vensters.

De achtergevel (Z) heeft een vergelijkbare indeling en opbouw als de voorgevel (N), alleen bevat de achtergevel op de begane grond naast een kruisvenster ook een deur en venster met een (niet oorspronkelijke) veranda. In de achtergevel van het aangekapt gedeelte (links) bevindt zich een klein spitsboogvormig venster en een opgeklampte deur met latei en spitsboogvormig bovenlicht.

Het interieur is nog merendeels intact, zowel wat betreft de indeling van de plattegrond als de aanwezigheid van originele details. Het interieur bevat onder andere het oorspronkelijke houten trappenhuis, een neo-gotische gangkast met paneeldeuren, een kamerhoge boekenkast met smeedijzeren hang- en sluitwerk, en de originele paneeldeuren tussen de gangen en de diverse kamers. De zitkamer heeft een plafond met zware moerbalken op geprofileerde korbelen.

Waardering

De pastorie met bijbehorend interieur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex St. Urbanus in Ouderkerk aan de Amstel. Daarnaast is de pastorie van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie in neo-gotische bouwtrant uit het derde kwart van de 19de eeuw. Tevens is de pastorie van belang als karaktersitiek onderdeel in het vroege oeuvre van architect P.J.H. Cuypers en wegens de ensemblewaarde met de kerk.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511288
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Uit 2 aan eengebouwde onderdelen samengesteld St. Urbanuscomplex, bestaande uit de rooms-katholieke KERK met PASTORIE, te Ouderkerk aan de Amstel. Kerk en pastorie werden in neo-gotische stijl ontworpen door architect P.J.H. Cuypers, nadat hij daartoe in 1862 van het kerkbestuur opdracht had gekregen. Pastorie en kerk werden voltooid en in gebruik genomen respectievelijk in 1864 en 1867.

Het complex is gelegen aan de zuidzijde van het riviertje de Bullewijk, nabij de monding van de Bullewijk in de Amstel, binnen de grenzen van het beschermde dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel. In 1876-1877 werd het complex aan de zijde van de openbare weg omsloten door een smeedijzeren hekwerk. Omstreeks 1972 is dit hek verwijderd.

De St. Urbanuskerk in Ouderkerk heeft in Amstelland nog drie dochterkerken, eveneens gewijd aan Urbanus, namelijk de kerken in Nes aan de Amstel, Bovenkerk en Duivendrecht.

Complex-omschrijving

Het St. Urbanuscomplex omvat de georiënteerde kruisbasiliek met noordwestelijke klokkentoren en de aan de ZO-zijde aangebouwde pastorie. Beide gebouwen zijn opgetrokken in baksteen en van sober siermetselwerk voorzien onder met leien gedekte zadeldaken. Het kerkgebouw bevat voornamelijk spitse boogvensters en roosvensters, de pastorie heeft deels licht getoogde en deels rechtafgesloten vensters en een rijker gedetailleerde traptoren. Inwendig is de kerk ondermeer voorzien van schoonmetselwerk en tegeltablaus met religieuze voorstellingen en art-deco motieven.

Waardering

Het St. Urbanuscomplex in Ouderkerk aan de Amstel is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende rooms-katholieke kerk met orgel en pastorie in neo-gotische bouwtrant. Daarnaast is het complex van belang als karakteristiek en vroeg onderdeel in het oeuvre van architect P.J.H. Cuypers. Tevens heeft het complex ensemblewaarde door zijn beeldbepalende ligging in het beschermde dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel, en silhouetwaarde aan de samenvloeiing van de Bullenwijk en de Amstel.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rondehoep Oost 31 1191 KC Ouderkerk aan de Amstel Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 1587 Ouder-Amstel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1862 1864 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Cuypers, P. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven