Julianapark, Bolsward

Inleiding

Het JulianaPARK ligt aan de Snekerstraat te Bolsward en wordt ingesloten door de Secretaris Haitsmalaan, de Prof. dr Titus Brandsmalaan en de Koningin Wilhelminalaan. De hoofdingang, in de vorm van een monumentale toegangspartij, ligt aan de Snekerstraat.

Het park is aangelegd in 1913 en is een geschenk van het Old Burger Weeshuis en het Sint Anthonygasthuis aan de gemeente Bolsward ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de bevrijding van de Franse overheersing. De opdracht voor de aanleg werd gegeven aan de firma Wybren Krijns & Co uit Joure, die het park in een Gemengde Tuinstijl realiseerde naar ontwerp van haar tuinarchitect M. Meijer. De aanleg is een combinatie van formele en landschappelijke elementen, waarbij een formele en een landschappelijke vijver de landschappelijke structuur grotendeels bepalen.

Omschrijving

Vanaf de monumentale ingangspartij (FR-BOL-86B) leidt een door knot-iepen geflankeerde LAAN via een "rotonde" met "Beatrix"-boom en haagbeuken naar een formele aanleg met langwerpige waterpartij, gazons en bloemenborders.

Aan de overzijde van het water ligt, in de centrale as en bedoeld als blikvanger, een witte houten BALUSTRADE, bestaande uit een gebogen middendeel en twee rechtgesloten zijvleugels met geprofileerde bekroning. Voor de balustrade staan twee vroeg-20ste-eeuwse kunststenen PIEDESTALS met ramkoppen, guirlandes en een kapiteel met eierlijst, bekroond door kunststenen VAZEN. Centraal in het park ligt op een kleine verhoging een muziekkoepel die tegenwoordig dienst doet als volière (FR-BOL-86D). Links van de waterpartij verschaft een y-vormige loofgang van haagbeuk toegang tot een knooppunt van paden met "rotende". Hierachter ligt een landschappelijke aanleg met gazons, borders, een grillige waterpartij met eilandje en slingerpaden. Aan de westzijde ligt een tweede (witte), houten BALUSTRADE. Zuidelijk van de waterpartij ligt het (thans verwaarloosde en incomplete) ROSARIUM.

Waardering

Het Julianapark uit 1913 met monumentale onderdelen aan de Snekerstraat te Bolsward, is van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de betekenis voor het sociale en culturele leven in de gemeente Bolsward;

- vanwege de ontwerpkwaliteiten van het ontwerp; bijzondere betekenis van

- als geslaagd voorbeeld van een ontwerp van tuinarchitect M. Meijer van de fa. Wybren Krijns en Co. uit Joure;

-als geslaagd voorbeeld van de Gemengde Tuinstijl door de combinatie van een formele en een landschappelijke aanleg;

-vanwege de betekenis voor de directe omgeving;

-vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van Bolsward;

-vanwege de vrij grote gaafheid en oorspronkelijkheid van de aanleg;

-als vrij zeldzaam voorbeeld van een kleinschalig stadspark in de provincie Friesland uit het begin van de 20ste eeuw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512821
Complexnaam
Julianapark
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het JulianaPARK ligt aan de Snekerstraat te Bolsward en wordt ingesloten door de Secretaris Haitsmalaan, de Prof. dr Titus Brandsmalaan en de Koningin Wilhelminalaan. De hoofdingang, in de vorm van een monumentale toegangspartij, ligt aan de Snekerstraat.

Het park is aangelegd in 1913 en is een geschenk van het Old Burger Weeshuis en het Sint Anthonygasthuis aan de gemeente Bolsward ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de bevrijding van de Franse overheersing. De opdracht voor de aanleg werd gegeven aan de firma Wybren Kryns & Co. uit Joure, die het park in een Gemengde Tuinstijl realiseerde naar ontwerp van haar tuinarchitect M. Meijer. De aanleg is een combinatie van formele en landschappelijke elementen, waarbij een formele en een landschappelijke vijver de landschappelijke structuur grotendeels bepalen. Achterin het park heeft een ROSARIUM gelegen, waarvan enkele restanten nog aanwezig zijn. Het park is min of meer driehoekig van vorm en wordt begrensd door een waterloop. Behoudens via de HOOFDINGANG en een door knot-iepen geflankeerde LAAN aan de Snekerstraat, is het park sinds een paar decennia ook toegankelijk via een houten brug aan de Koningin Wilhelminalaan en twee houten bruggen aan de Prof. dr T. Brandsmalaan. Binnen de aanleg fungeren twee witte houten BALUSTRADES en twee kunststenen PIEDESTALS met VAZEN als blikvangers. In het park staan nog een TUINMANSWONING met POORT (ca. 1913), een MUZIEKKOEPEL (1922) en de Eisma-PARKBANK (1936). Het overige meubilair (banken, verlichting, afvalbakken, zandbak, houten bruggen en volière aan de noord-oostzijde van het park) is van recente datum en valt buiten de bescherming.

Waardering

Het Julianapark met toebehoren uit 1913, gelegen aan de Snekerstraat te Bolsward, is van algemeen cultuurhistorisch, tuinhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de betekenis voor het sociale leven van Bolsward;

- vanwege de ontwerpkwaliteiten van de aanleg;

- als geslaagd voorbeeld van een ontwerp van tuinarchitect M. Meijer van de fa. Wybren Krijns en Co. uit Joure;

- vanwege de betekenis voor zijn directe omgeving;

- vanwege de betekenis voor het aanzien van Bolsward;

- vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- als zeldzaam en vrij gaaf voorbeeld van een kleinschalig stadspark in de provincie Friesland uit het begin van de 20ste eeuw met formele en landschappelijke elementen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Park Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Snekerstraat 56 8701 XE Bolsward TO Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Stadspark
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 7932 Bolsward
B 7188 Bolsward
B 2248 Bolsward
B 7931 Bolsward
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1913 1913 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Meijer, M. ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Krijns en Co, Wijbren ; Drenthe aannemer / uitvoerder
Naar boven