Kastanjelaan 10, Apeldoorn

Inleiding

Vrijstaand gebouw gelegen aan de oostzijde van de Alexanderlaan en gebouwd als GYMZAAL bij het in 1913 opgerichte gymnasium van de gemeente-architect G. de Zeeuw. Bouwjaar en architect zijn niet bekend, maar het gebouw kan op grond van de expressionistische bouwstijl, de Amsterdamse School, worden gedateerd in de periode 1925-1930. Oorspronkelijk bevond de hoofdtoegang zich in het midden van de gevel aan de Alexanderlaan. De toegang is mogelijk in de jaren zestig dichtgemetseld en de hal is omgebouwd tot kleedkamer en doucheruimte. Het gebouw is thans toegankelijk via een zij-ingang.

Omschrijving

Het in Vlaams verband gemetselde, bakstenen gebouw is opgetrokken op samengesteld grondplan met een rechthoekig hoofdblok met één hoge bouwlaag onder een schilddak met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Langs de gehele VOORGEVEL strekt zich een smal éénlaags bouwdeel uit met omlopend afgeplat schilddak. In het midden bevindt zich een uitbouw met tentdak. Tegen de middenas van de drie traveeën brede rechter zijgevel bevindt zich een vierkant aanbouwtje met schilddak. Aan de achterzijde bevinden zich tegen de buitenste traveen diepe éénlaags uitbouwen met schilddaken, die de pleinvormige ruimte daar flankeren. De daken hebben een fors overstek en pirons op de hoekpunten. De nok bevat op de uiteinden een rook- of luchtafvoerkanaal met een beëindiging van siermetselwerk.

De gevels hebben een hoge plint bestaande uit afwisselend drie lagen rode en drie lagen geteerde baksteen, afgesloten met een steens rollaag van geteerde baksteen. De gevel is verder opgetrokken in gele baksteen en wordt afgesloten met een tandlijst en fries in siermetselwerk in rode baksteen. De traveen worden van elkaar gescheiden door bakstenen steunberen die opgaan tot het dakoverstek en tot aan het fries aan de voorzijde tweezijdig zijn afgeschuind.

De vensters worden ontlast door steens rollagen waarvan de bovenzijde enigszins is uitgemetseld en hebben bakstenen lekdorpels.

De voorgevel bevat ter weerszijden van de uitbouw zes 4-ruits vensters. De zijgevels van de uitbouw hebben elk een 4-ruits venster. De voorgevel van de uitbouw bevatte in oorsprong de hoofdentree. Het dakschild bezit een dakkapel met een drielicht met diagonale roedeverdeling.

De LINKER ZIJGEVEL bevat in de rechter en de linker travee drie vensters met een 4-ruits onderraam en een 4-ruits vallend bovenraam.

De linker zijgevel van de vleugel tegen de voorgevel heeft links een 4-ruits venster en rechts een paneeldeur met boven een glaspaneel met diagonale roedeverdeling.

De ACHTERGEVEL heeft tussen de uitbouwen in iedere travee een 20-ruits stolpdeur met daarboven steeds drie vensters met een 4-ruits onderraam en een 4-ruits vallend bovenraam. De tweede steunbeer van links bevat een rookkanaal, dat boven het overstek wordt voortgezet. Hier heeft het rookkanaal aan voor- en achterzijde een tweezijdige afschuining en mondt uit in een brede band met siermetselwerk.

De linker uitbouw heeft links een paneeldeur met boven een glaspaneel met diagonale roedeverdeling en rechts daarvan in oorsprong twee 4-ruits vensters. Het rechter venster is vervangen door een rooster. De rechter uitbouw heeft drie 4-ruits vensters evenals de linker zijgevel van de uitbouw. De rechter zijgevel van de linker uitbouw en de linker zijgevel van de rechter uitbouw zijn blind.

Het dakschild bezit een dakkapel met een drielicht met diagonale roedeverdeling.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat in de uitbouw onder twee 4-ruits vensters en daarboven een vermoedelijk gietijzeren tweelicht met diagonale roedeverdeling. De linker zijgevel van de uitbouw heeft twee 4-ruits vensters, de rechter zijgevel een paneeldeur met boven een glaspaneel met diagonale roedeverdeling. De traveeën ter weerszijden van de uitbouw bevatten drie vensters met een 4-ruits onderraam en een 4-ruits vallend bovenraam.

De rechter zijgevel van de vleugel tegen de voorgevel bevat links de huidige entree met een paneeldeur met boven een glaspaneel met diagonale roedeverdeling en rechts daarvan twee 4-ruits vensters.

Het interieur is in hoofdlijnen intact en heeft in de gymzaal wanden van schoon metselwerk en nog oorspronkelijke radiatoren.

Waardering

GYMNASTIEKZAAL uit de periode 1925-1930

- Van architectuurhistorische waarde vanwege esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik, waaronder het gebruik van drie kleuren baksteen. Het object is een goed voorbeeld van de in dit deel van Apeldoorn weinig voorkomende expressionistische bouwstijl, de Amsterdamse School. Het object is als gymnastiekzaal van belang als voorbeeld van een functionele en typologische ontwikkeling.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied en de beeldbepalende rol daarin. Het gebouw heeft een ensemblewaarde in relatie met de haar omringende bebouwing en elementen (schoolgebouw, conciërgewoning, hekwerk).

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als gymnastiekzaal, verbonden met het Gymnasium en daardoor met de ontwikkeling van het onderwijs in Apeldoorn.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514474
Complexnaam
Gymnasium
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Dit complex bestaat uit een vrijstaand GYMNASIUM met een achterliggende GYMNASTIEKZAAL en een aan de Kastanjelaan gesitueerde, voormalige, CONCIERGEWONING. Het gymnasiumcomplex is gelegen aan de Kastanjelaan op de hoek met de Alexanderlaan en ligt precies in de as van de weg. Het hoofdgebouw is in 1913 gebouwd naar een ontwerp uit 1912 van de Apeldoornse gemeente-architect Gerrit de Zeeuw (1861-1938) in een Nieuw-Historiserende stijl met invloeden van de Um-1800 stijl en versoberd Classicisme. Tegelijk met de school is in nagenoeg dezelfde stijl een conciërgewoning gebouwd aan de Kastanjelaan 8. In de eerste helft van de jaren twintig is aan de Alexanderlaan een gymzaal in de stijl van de Amsterdamse School aan het complex toegevoegd. Het complex bevindt zich nog grotendeels in de oorspronkelijke staat, zeker waar het het exterieur betreft. Recentelijk is de trap ontdaan van de later aangebrachte vloerbedekking en is het terrazzo vloerwerk hersteld. In 1954 is de zolder van het hoofdgebouw voor gebruik geschikt gemaakt en is daar een muzieklokaal gerealiseerd. Daarvoor werd in het platte dak een lichtkap gemaakt, met daaronder een plafond met glaspanelen. Voor het gebruik van de zolder zijn ook enkele, volledig identiek aan de originele, dakkapellen bijgeplaatst.

Het rond de school gelegen terrein wordt aan de straatzijde afgesloten met een een smeedijzeren hekwerk tussen eenvoudige betonnen hekpijlers. Het toegangshek is rijker uitgevoerd en bestaat uit twee bakstenen pijlers met insnoeringen, zogenaamde refands, en zandstenen blokken waarop de tekst 'Anno' en '1913', hardstenen basementen en deklijsten met hardstenen bekroningen, die eindigen in kogels, omgeven door smalle banden. Op het terrein bevinden zich nog enige oude bomen, waaronder twee essen en een tulpeboom.

Waardering

SCHOOLGEBOUW en voormalige CONCIERGEWONING uit 1913 en GYMNASTIEKZAAL uit de jaren tussen 1925 en 1930.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en grotendeels gaaf schoolcomplex, bestaande uit een hoofdgebouw en een voormalige conciërgewoning uit 1913 (ontworpen door gemeentearchitect Gerrit de Zeeuw) en een in de stijl van de Amsterdamse School gebouwde gymnastiekzaal. Het hoofgebouw is een goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van de zogenaamde Nieuw-Historiserende stijl. Het ontwerp van de conciërgewoning is hierbij aangepast. De gymnastiekzaal is een goed bewaard ontwerp uit de periode van de Amsterdamse School. Het totale complex valt op door de esthetische kwaliteiten, de gave verhoudingen en de bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het complex is vanwege de historisch gegroeide samenstelling van de diverse complexonderdelen tevens van belang binnen de functionele en typologische ontwikkeling van de scholenbouw.

- Van stedebouwkundige waarde als bijzonder karakteristiek complex in een historisch gegroeid stedelijk gebied. De monumentale voorgevel van het hoofdgebouw staat haaks op de gaffelvormige aansluiting van de Kastanjelaan op de Alexanderlaan en ligt in de as van de weg. Er is tevens sprake van een grote ensemblewaarde tussen het hoofdgebouw en de bijgebouwen en het omringende hekwerk.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming die verbonden is met de ontwikkeling van het onderwijs in de gemeente Apeldoorn.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gymnastiekzaal Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kastanjelaan 10 7316 BN Apeldoorn Parken BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AA 2071 Apeldoorn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1925 1930 vervaardiging
Naar boven