Huis op het Loo, Apeldoorn

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA met LABORATORIUM annex GARAGE. Het pand, Huis op het Loo genaamd, is rond 1850 gebouwd in opdracht van koning Willem III als huisvesting voor pensionaires, meisjes die een muziekopleiding volgden in Apeldoorn en in ruil voor de huisvesting op Het Loo uitvoeringen gaven. Architect was wellicht de 'architect der Koninklijke Paleizen' Henri Camp (1821-1875), die in dezelfde periode in opdracht van Willem III het landhuis Bronbeek verbouwde. Rond 1910 zijn aan de linker- en achterzijde twee serres toegevoegd en zijn alle ramen gewijzigd van schuiframen (onder 6-ruits, boven 4-ruits) in stolpvensters. Voor de serres werd het oorspronkelijke muurwerk aangepast. In rechter voorkamer zijn voorzetwanden geplaatst met luikkasten en muurkasten. In de linkerkamer bevinden zich alleen luikkasten. In 1927 is rechts achter in de tuin een laboratorium annex garage gebouwd in opdracht van prof. J. Hüdig uit Wageningen en naar ontwerp van Dirk J.J. Vinke. Hüdig deed in het laboratorium onderzoek naar de aardappelziekte.

In de jaren '50 was het huis in gebruik als kazerne van de Koninklijke Marechaussee. In deze periode zijn onder meer vrijwel alle mantels van de stookplaatsen verwijderd. De voortuin is enkele jaren geleden met een meter ingekort en voorzien van een niet oorspronkelijk spijlenhek.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op vierkante grondslag en telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse pan gedekt afgeplat schilddak. Het dak bevat een drietal rookkanalen. De gevels hebben een gepleisterde plint en worden afgesloten met een hoofdgestel met een bakgoot achter de kroonlijst. De voorzijde van het pand is onderkelderd.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft op de begane grond in het midden de hoofdentree met een paneeldeur met twee glaspanelen achter gietijzeren deurroosters. Boven het kalf een enkelruits bovenlicht. De entree wordt omlijst door een houten pilasterstelling, bekroond met een hoofdgestel. Links en rechts op de begane grond twee 2-ruits stolpvensters met enkelruits bovenlicht. De verdieping heeft vijf 2-ruits stolpvensters. Het dakvlak heeft in het midden een gemetselde dakkapel onder een steekkap met 2-ruits stolpvenster. Boven het venster een doorvoer voor een vlaggestok.

De LINKER ZIJGEVEL bevat rechts een rechthoekige serre op bakstenen borstwering. Het voor- en achtervlak hebben beide gedeelde enkelruits onderramen en een gedeeld bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Het linker zijvlak heeft in het midden enkelruits schuifdeuren en ter weerszijden enkelruits vensters. Voorts vier bovenlichten bezet met meerkleurig glas-in-lood. Links naast de erker heeft de gevel twee 2-ruits stolpvensters met enkelruits bovenlichten. Boven de erker een balkon, waarvan de balustrade is verwijderd en opgeslagen in de garage, toegankelijk via enkelruits schuifdeuren. In het midden heeft de verdieping een 2-ruits stolpvenster en links een blindvenster.

De ACHTERGEVEL was in oorsprong symmetrisch ingedeeld. Nu bevindt zich rechts op de begane grond een houten rechthoekige serre. De twee zijvlakken hebben gedeelde enkelruits onderramen en bovenlichten bezet met meerkleurig glas-in-lood. Het achtervlak heeft in het midden een paneeldeur met enkelruits glaspaneel. Ter weerszijden een enkelruits venster. Voorts drie bovenlichten bezet met meerkleurig glas-in-lood. De gevel heeft in het midden een deurpartij met paneeldeur met twee glaspanelen achter gietijzeren deurroosters en een bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Ter weerszijden twee kleine enkelruits vensters. Geheel links een 4-ruits stolpvenster met 2-ruits bovenlicht. De verdieping heeft drie 2-ruits stolpvensters. Links van het middelste venster een klein enkelruits venster en rechts een klein blindvenster.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat rechts een ingehakte deurpartij met enkelruits glaspaneel en enkelruits bovenlicht. Links van het midden in 1939 ingehakte enkelruits schuifdeuren met ene enkelruits bovenlicht en links een 2-ruits stolpvenster met enkelruits bovenlicht. De verdieping heeft rechts een ingehakt en links een origineel 2-ruits stolpvenster.

Het INTERIEUR heeft een, in aanleg symmetrische indeling met een middengang van voor naar achter en ter weerszijden aan de voorzijde twee grote kamers. Kamers en gang hebben stucplafonds met midden- en hoekornamenten, mogelijk afkomstig van het atelier Silberling & Zoon te Amsterdam-Sloterdijk. Twee vertrekken hebben nog een stookplaats met natuurstenen mantel. De vensters hebben binnenluiken. De bijkeuken heeft nog oorspronkelijke kasten en een pomp, uitwaterend op een terrazzo gootsteen. De haldeur heeft een glaspaneel met geslepen bloemmotieven.

Rechts achter in de tuin staat een in 1927 gebouwde éénlaags garage annex berging. In oorsprong was dit gebouw ingericht als laboratorium met donkere kamer voor het onderzoek naar de aardappelziekte door dokter Joost Hüdig.

Waardering

VILLA met invloeden van het neoclassicisme uit ca. 1850.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een stadsvilla met ornamentiek beïnvloed door het neoclassicisme. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van de bebouwing langs de Loseweg, waar het pand behoort tot de omstreeks 1850 gangbare villatypen, welke samen met de latere typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de Loseweg. De Loseweg bezit nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen. Aan de westzijde van de Loseweg grenst de landschappelijk waardevolle Paleistuin van Het Loo.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de oorspronkelijke bebouwing in de nabijheid van paleis Het Loo.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514576
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Loseweg 168 7315 HC Apeldoorn Loo, Het Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AB 506 Apeldoorn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1855 vervaardiging
1910 1915 Aanbouw twee serres en vervanging alle vensters. verbouwing
1927 1927 Bouw garage annex laboratorium verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Camp, H.F.G.N. (Henri) ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Vinke, D.J.J. (Dirk) ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven