Omschrijving

HOUTLOODS uit omstreeks 1890, opgetrokken in hout en rode baksteen (woongedeelte) op een rechthoekige plattegrond. Het flauw hellende zadeldak, gedekt met mastiek, heeft strakke windveren; aan de loodszijde een overstek op houten klossen en aan de woningzijde een geprofileerde goot (voor), een mastgoot (achter) en twee gemetselde schoorstenen.

Het woongedeelte op een trasraam van gesinterde klinkers heeft in de kopgevel (noordoost) vier H-vensters met glas-in-lood bovenlichten en in de top twee staande vensters. Aan de noordwestzijde de hoofdentree, bestaande uit een deur met vierruits deurlicht, een houten luifel, een glas-in-lood bovenlicht met getoogde strek, en een betonnen stoep; twee H-vensters met glas-in-lood bovenlicht en strek. Aan de achterzijde (zuidoost) een deur met drieruits deurlicht, bovenlicht en betonnen stoep, een openslaand venster met bovenlicht en een staand glas-in-lood venster. Het aangebouwde gemetselde schuurtje met plat dak is vernieuwd.

Het loodsgedeelte heeft aan de voorzijde (noordwest) op de begane grond vijf paar openslaande, opgeklampte deuren met ijzeren gehengen, en een winkelpui (niet origineel); op de verdieping zes paar openslaande, opgeklampte deuren met ijzeren gehengen; tussen beneden- en bovenverdieping en houten loopplank steunend op houten consoles. De kopgevel (zuidwest) is bekleed met kunststofplaat (oorspronkelijk hout). De achtergevel (zuidoost) heeft een jongere houten aankapping die buiten de bescherming valt.

In het INTERIEUR is onder meer van belang; het houten balkenplafond in de loods.

Waardering

Houtloods van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een houtloods uit omstreeks 1890

- als herinnering aan de bloeiende scheepsbouw

- vanwege de typische vormgeving met een dubbele reeks openslaande deuren

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de voormalige directeursvilla

- vanwege de zeldzaamheid van voorkomen in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende ligging aan de Drouwenermond.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516202
Complexnaam
Woningcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een HOUTLOODS met VILLA van de directeur. De woning is volgens een gevelsteen in 1905 gebouwd, de loods is waarschijnlijk omstreeks 1890 gebouwd. Eigenaars van de houthandel waren toentertijd Landeweer en Somer. De directeursvilla, die is gebouwd in een Overgangsstijl met Chaletstijl elementen, werd bewoond door Somer. Na 1945 is het pand onder andere in gebruik geweest als bibliotheek en jeugdsoos, waardoor het interieur nogal is aangetast.

De houtloods werd in 1947 aan de achterzijde uitgebreid met een afdak voor houtopslag en in de loods werd een kantoor gemaakt. In 1948 werd achter het kantoor een deel van de loods ingericht als woning en zijn op zolder twee slaapkamers gemaakt. Dit alles gebeurde in opdracht van de toenmalige eigenaar van de loods de heer T. Huizinga. Sindsdien hebben er nog enkele wijzigingen plaatsgevonden aan het gebouw, zoals het plaatsen van een houten winkelpui in de voorzijde van de loods. Het afdak voor de houtopslag is later vernieuwd en valt derhalve buiten de bescherming.

Achter de loods staat een dubbele arbeiderswoning, die oorspronkelijk ook bij het complex hoorde. Deze dubbele woning die omstreeks het begin van 1900 is gebouwd, valt buiten de bescherming omdat hij te veel is verbouwd.

De loods en de directeurswoning hebben geen functionele relatie meer; beide panden zijn afzonderlijk verkocht. Een sloot scheidt de grond van loods en villa. In de tuin rond de villa staan een aantal oude bomen, zoals een beuk, een drietal eiken, een esdoorn en een treurwilg. Het complex is beeldbepalend gelegen aan de Drouwenermond.

Waardering

Complex bestaande uit een houtloods met directeursvilla van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een complex met houtloods en villa uit omstreeks 1900

- vanwege de opvallende vormgeving van beide onderdelen

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie en voormalige functionele relatie van beide complexonderdelen

- vanwege de zeldzaamheid van voorkomen in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende ligging aan de Drouwenermond.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Houtloods Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Drouwenerstraat 7 9503 AV Stadskanaal Ja
Drouwenerstraat 7 A 9503 AV Stadskanaal
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 5099 Onstwedde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
1947 1947 verbouwing
Naar boven