Unikenkade 74, Stadskanaal

Inleiding

Voormalige VERVENERSWONING die later is verbouwd en uitgebreid tot CAFÉ. Het pand, gebouwd in 1886 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met eclectische elementen, was tot 1894 alleen als woning in gebruik. Daarna is er waarschijnlijk een gelagkamer in gecreëerd. In 1919 liet de toenmalige eigenaar A. Oortwijn het pand aan de zijkant uitbreiden met een cafégedeelte, waar hij in 1928 een houten veranda voor liet zetten. In 1988 is de achtergevel van de woning vernieuwd en is de plattegrond deels gewijzigd. Omstreeks 1993 is de achterzijde van het café verlengd met een werkplaats. Het aanzien van het pand is evenwel ongewijzigd gebleven.

Het pand dat nu geheel als woning in gebruik is, is markant gelegen aan het Stadskanaal schuin tegenover het Eerste Verlaat. Aan de achterzijde heeft het een diepe tuin met een aantal fruitbomen en aan de voorzijde grenst het direct aan de openbare weg.

Omschrijving

Voormalige VERVENERSWONING (1886) met aangebouwd CAFÉ (1919). De woning is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam. Het schilddak , dat gedekt is met een cementpan en een rode Hollandse pan (achter), heeft twee gemetselde schoorstenen en een kroonlijst.

De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (noordoost) en bestaat uit een deur met deurlicht met Art Nouveau roedenverdeling onder een tweeruits bovenlicht met strek en een gemetselde stoep (niet origineel). Boven de entree een doorgetrokken geveldeel met steekkap met topgevel afgezet met een rollaag, schouders met gepleisterde ornamenten en gepleisterde consoles, en gemetselde "tuit" met gepleisterd ornament. In het doorgetrokken geveldeel een paar openslaande deuren met deurlichten met decoratieve roedenverdeling, onder een gepleisterde latei. Aan weerszijden van de entree twee zesruits vensters.

In de noordwestgevel een zesruits venster, een hooggeplaatst tweeruits venster en een tweeruits keldervenster met diefijzer. In de zuidoostgevel twee zesruits vensters en twee tweeruits keldervensters. Alle vensters hebben een rollaag.

De achtergevel (zuidwest) is opnieuw opgetrokken en ingedeeld, en derhalve voor bescherming van ondergeschikt belang.

Het aan de zuidoostzijde aangebouwde CAFÉ is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond. Het later verlengde schilddak heeft nieuwe pannen, wolfeinden met windveren en een vernieuwde goot op klossen. In de voorgevel (noordoost) dubbele paneeldeuren met deurlichten, deels met roedenverdeling, onder een bovenlicht met decoratieve roedenverdeling; een gemetselde stoep; aan weerszijden een T-venster met decoratieve roedenverdeling. In de top een melkmeisje, bestaande uit een paar openslaande deuren met deurlichten en twee zijlichten, alle onder een rollaag. Voor de voorgevel en aangebouwde houten veranda (1928) met betonnen vloer, onder een iets schuinlopend plat dak gedekt met gegolfde zinkplaten. De veranda, die aan beide zijden bovenlichten heeft met roeden en geel glas, is aan de linkerzijde dichtgezet, deels met een beschot en deels met een raam met roedenverdeling.

In de zijgevel (zuidoost) van het café een paneeldeur met deurlicht en bovenlicht, en twee hooggeplaatste vensters, alle met decoratieve roedenverdeling en rollaag. De rest van de gevels is later toegevoegd (verlenging omstreeks 1993).

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het café de houten vloer, de gepleisterde wanden met houten lambrizering, het houten plafond, de houten tapkast met houten drankkast erachter. In het woonhuis de opkamer met kastenwand; de voorkamer met houten schouw en vensterbanken.

Waardering

Voormalige vervenerswoning met aangebouwd café van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een vervenerswoning uit 1886 die later is uitgebreid met een café (1919) en veranda (1928)

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving

- vanwege de opvallende houten veranda en de nog in vrij gave staat verkerende gelagkamer van het café

- vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met het kanaal

- vanwege de markante ligging aan het Stadskanaal, vlakbij het Eerste Verlaat.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516266
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Café Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Unikenkade 74 9503 PH Stadskanaal Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Vervenerswoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1699 Wildervank
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1886 1886 vervaardiging
1894 1894 interne verbouw voor café verbouwing
1919 1919 uitbreiding café verbouwing
1928 1928 houten veranda verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Oortwijn, A. ; Groningen II opdrachtgever
Naar boven