Persijn, Maartensdijk

Omschrijving

TUINMANSWONING, gelegen aan de zuidwestzijde op de buitenplaats Persijn, opgetrokken op een T-vormige plattegrond en telt één bouwlaag onder een haaks op elkaar gesteld rietgedekte zadeldaken met rode en gesmoorde nokvorsten. Het decoratief gezaagde patroon aan de windveren zet zich in de dakrand over alle zijden voort. De gevels zijn door bepleisterde spaarvelden ingedeeld en hebben een ruitvormig patroon. De omlijstingen waarin de velden zijn gevat zijn grijsgeschilderd. Per gevelvlakis dikwijls één venster of één deur geplaatst. De vensterindelingen zijn gewijzigd en zijn van ondergeschikt belang. De drie eindgevels met topgevel bevatten bovenin een rond venster. De achtergevel is witbepleisterd en voorzien van een niet oorspronkelijke vensterindeling. Tegen de rechterzijgevel staat een houten aanbouw die van ondergeschikt belang wordt geacht.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinmanswoning alsmede van situationele waarde vanwege de ligging aan de oprijlaan van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517564
Complexnaam
Persijn
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding complex

De historische BUITENPLAATS "Persijn" is aangelegd op een zandrug op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug en het Veenweidegebied. De eerste vermelding gaat terug tot 1668, wanneer verkoop van grond aan de weduwe van Adriaan van Persijn wordt geregistreerd. In de achttiende eeuw komt het landgoed via vererving in het bezit van de familie Van Hengst, die er nieuwe gebouwen neerzet. In 1919 gaat de buitenplaats over in handen van houthandelaren, die een groot deel van het bos kapten. In de Tweede Wereldoorlog zijn de stallen, koetsierswoning, oranjerie en kassen afgebroken.

De huidige gebouwen stammen alle uit de negentiende eeuw. In 1849 werd de tuinmanswoning gerealiseerd. Het huidige huis in eclectische stijl stamt uit 1878 en is gebouwd op de plaats van een achttiende eeuwse voorganger. De tuin werd rond 1880 door Hendrik Copijn opnieuw aangelegd in landschappelijke stijl. Vanuit het huis werden zichtassen gecreëerd, waarvan één op de domtoren.

Het koetshuis alsmede een modern bruggetje en een schuur van de voormalige moestuin vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Het langwerpige perceel waarop de buitenplaats is uitgelegd wordt aan de oostzijde begrensd door de koningin Wilhelminaweg en door de Achterweteringseweg in het zuiden. Diverse onderdelen omringen het centraal op het perceel gesitueerde landhuis, markant gelegen binnen de historische tuinaanleg.

De historische buitenplaats "Persijn" omvat de volgende onderdelen:

1. historische parkaanleg

2. landhuis

3. tuinmanswoning

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een historische buitenplaats met een aanleg in landschappelijke stijl met een hoofdgebouw in eclectische stijl en een tuinmanswoning. Het is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis. Het complex is van landschappelijke waarde vanwege de ligging op een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, in de landelijke omgeving met een zichtas vanuit het huis op de Domtoren.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuinmanswoning(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Achterweteringseweg 14 3738 MA Maartensdijk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 295 Maartensdijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1849 1849 vervaardiging
Naar boven