St. Lucia, Ter Apel

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Voormalig ZUSTERHUIS "St. Lucia" met bewaar- en naaischool, gebouwd in 1925 naar een ontwerp van architect P. Walta uit Franeker in een stijl verwant aan de Um-1800. De opdrachtgever was de Rooms-Katholieke Parochie van St. Willebrordus te Ter Apel. In 1974 is de plattegrond van het pand iets gewijzigd en is aan de achtergevel van de berging een stalen brandtrap geplaatst. Omstreeks die tijd zijn de nonnen uit het gebouw vertrokken en kreeg het pand een culturele en welzijnsfunctie.

Het pand is iets teruggerooid, beeldbepalend gelegen aan de Kapelstraat aan de rand van het park. In de achtertuin staan onder andere enkele monumentale esdoorns.

Omschrijving

Voormalig ZUSTERHUIS opgetrokken in een bruinrode baksteen op een trasraam van roodbruine klinkers. Het twee bouwlagen hoge pand bestaat uit een hoofdgebouw met schilddak tussen twee zijvleugels onder een plat dak. Het schilddak, gedekt met een grijze tuile du Nord, heeft een geprofileerde goot met tandlijst, drie platte dakkapellen met (vernieuwde) vensters, en twee gemetselde schoorstenen op de nok. De gevels worden geleed door dubbele staande vensters met bovenlichten met roedenverdeling en gemetselde onderdorpels, onder een anderhalfsteens rollaag.

De voorgevel (oost) van het HOOFDGEBOUW wordt geleed door gemetselde lisenen verbonden door muizentandrand, waarbinnen acht dubbele vensters met bovenlichten met roedenverdeling. Midden in de voorgevel de hoofdentree in een doorgetrokken middenrisaliet onder een steekkap met gebogen fronton afgezet met een natuurstenen dekplaat waaronder een klimmend tandfries van natuursteen. Het risaliet heeft twee gemetselde hoeklisenen verbonden door een muizentandrand, onderbroken door een roosvenster met (vernieuwd) gekleurd glas-in-lood. De hoofdentree bestaat uit dubbele gelakte paneeldeuren met twee kijkgaten met smeedwerk; een natuurstenen stoep (drie treden); aan weerszijden een staand venster met rollaag; een forse houten luifel aan drie trekstangen; een dubbel vierruits bovenlicht onder een rollaag. Boven de entree een dubbel venster met bovenlichten met roedenverdeling; de naam van het pand in vergulde letters: St Lucia.

In de zuidgevel twee dubbele vensters met bovenlichten met roedenverdeling.

In de achtergevel (west) openslaande deuren met deurlichten onder een dubbel bovenlicht met horizontale roedenverdeling en een gemetselde stoep; openslaande deuren met deur- en zijlichten, onder bovenlichten met roedenverdeling, en een gemetselde stoep; negen dubbele vensters met bovenlichten met roedenverdeling; vier staande vensters met tweedelig bovenlicht.

De beide, iets teruggerooide ZIJVLEUGELS onder een plat dak hebben een overstekende goot op klossen en de rechter zijvleugel heeft een hoge gemetselde schoorsteen.

In de voorgevel van de linker vleugel dubbele paneeldeuren met kijkgat met smeedwerk en een gemetselde stoep, onder een houten luifel aan drie trekstangen, waarboven een dubbel bovenlicht met roedenverdeling; een dubbel venster met bovenlichten met roedenverdeling. In de zuidgevel dertien smalle staande tweeruits vensters (waarvan vijf op de verdieping); een deur onder een luifel aan twee trekstangen, waarboven een vierruits bovenlicht, en een gemetselde stoep. In de achtergevel twee (vernieuwde) staande vensters. In de voorgevel (oost) van de rechter vleugel dubbele paneeldeuren met kijkgat met smeedwerk en een gemetselde stoep, tussen twee tweeruits staande vensters, samengevat onder een houten luifel aan drie trekstangen, waarboven een dubbel bovenlicht met roedenverdeling; een dubbel venster met bovenlichten met roedenverdeling. In de noordgevel openslaande deuren met dubbel bovenlicht met roedenverdeling en gemetselde stoep; vier dubbele vensters met bovenlichten met roedenverdeling; twee smalle staande tweeruits vensters; een koekoek met dubbel keldervenster met diefijzers onder een rollaag. In de achtergevel (west) een paneeldeur met bovenlicht met roedenverdeling en gemetselde stoep; een dubbel venster met bovenlichten met roedenverdeling; openslaande deuren met deurlichten en bovenlichten met roedenverdeling. Aan de achtergevel aan aangebouwde BERGING, een bouwlaag hoog, met plat dak met vernieuwd hek en aan de noordzijde een deur met bovenlicht en gemetselde stoep.

Alle vensters en deuren in het gebouw hebben een anderhalfsteens rollaag.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorportaal de tegelvloer in zwart-bruin-wit. In de kapel het houten tongewelf. De houten trap naar de zolder met buitenleuning van sobere houten stijlen.

Waardering

Zusterhuis met naai- en bewaarschool van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden

- als voorbeeld van een zusterhuis uit 1925

- vanwege de verzorgde historiserende vormgeving

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Kapelweg aan de rand van het park

- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520947
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kapelweg 13 9561 GA Ter Apel Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 2648 Vlagtwedde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1925 1925 vervaardiging
1974 1974 wijziging plattegrond & achtergevel stalen brandtrap verbouwing
Naar boven