Oosterstraat 17, Scheemda

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

Het KOETSHUIS met ingebouwde dienstwoning en stallen is gebouwd in 1875 in een Ambachtelijk-traditionele stijl met Neo-Classicistische elementen en bestaat uit een voorhuis met achterhuis. Het één verdieping hoge koetshuis op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen aan de voorzijde op een naar voren springend gepleisterd trasraam, overige zijden trasraam van donkere baksteen. Het pand wordt gedekt door een samengestelde kap waarop donkere Friese golfpannen; voorgevel houten kroonlijst; goot op bakstenen klossen; twee houten pirons; muurankers.

De entree van het koetshuis bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (noordzijde) van het voorhuis en bestaat uit twee getoogde houten paneeldeuren waarin halfronde gietijzeren panelen. De entree wordt omlijst met gepleisterde pilasters met blokmotieven en Ionisch kapiteel en wordt bekroond met een kroonlijst en driehoekig fronton waarin een halfrond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling. Aan weerszijden van het risaliet een getoogd H-venster onder segmentboog met aan weerszijden een gepleisterde pilaster met blokmotieven en Ionisch kapiteel.

In de oostgevel van het voorhuis twee H-vensters onder strek.

In de naar voren springende oostgevel van het achterhuis een dichtgemetseld venster, een niet-originele opgeklampte houten deur, een getoogd tweeruits vensters onder rollaag waarboven een houten hooiluik en een niet-origineel tweedelig venster; aan de rechterzijde de entree tot de woning die bestaat uit een houten deur met bovenlicht onder rollaag.

In het linker geveldeel van de achtergevel (zuidzijde) van het achterhuis een niet-origineel H-venster en schuifpui. In het naar voren springende rechter geveldeel met niet-originele verdieping een getoogd liggend tweeruits venster onder rollaag en een niet-originele deur met zijlicht.

In de westgevel van het voorhuis twee liggende getoogde tweeruits vensters onder rollaag. In de westgevel van het achterhuis drie liggende getoogde tweeruits vensters onder rollaag.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Waardering

Koetshuis met ingebouwde dienstwoning en stallen van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een koetshuis met ingebouwde dienstwoning en stallen uit 1875 in de provincie Groningen in Ambachtelijk-traditionele stijl met Neo-Classicistische elementen

- vanwege de traditionele vormgeving en fraaie detaillering van de voorgevel

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de tegenovergelegen villaboerderij.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522089
Complexnaam
Boerderij-complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een Oldambtster VILLABOERDERIJ en KOETSHUIS met ingebouwde dienstwoning en stallen. Het voorhuis van de villaboerderij is gebouwd in 1865 in opdracht van G.P. ter Haseborg door architect E.D. van der Voort uit Winschoten in een Eclectische stijl. De schuur is ouder en stamt uit 1836. De achtergevel van de schuur is deels opnieuw opgemetseld, tevens zijn er nieuwe ramen en deuren in geplaatst. Het perceel wordt van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1865 stammend ijzeren HEK van de Groninger IJzer- en Metaalgieterij; een beweegbaar deel aan de linkerzijde verschaft toegang tot de entree. De oprijlaan, gelegen aan de rechterzijde, wordt gemarkeerd door twee uit omstreeks 1865 stammende aangesmeerde rechthoekige HEKPIJLERS; de ontbrekende openslaande delen zijn door de eigenaar bewaard.

Het tegenoverliggende koetshuis, gelegen op de hoek van de Oosterstraat en Laan 1509, is gebouwd in 1875 in opdracht van G.P. Ter Haseborg in een Ambachtelijk-traditionele stijl met in de voorgevel Neo-Classicistische elementen. Het interieur is in de loop der tijd geheel gewijzigd. Tevens is in de achtergevel een nieuwe schuifpui gezet en is deels op het achterhuis een nieuwe kap geplaatst.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan de Oosterstraat.

Waardering

Villaboerderij met hek en hekpijlers en tegenovergelegen koetshuis met ingebouwde dienstwoning en stallen van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij met oudere schuur en koetshuis uit het derde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van het complex

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oosterstraat.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oosterstraat 17 9679 KJ Scheemda Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 2074 Scheemda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1875 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Haseborg, G.P. ter ; Groningen II opdrachtgever
Naar boven