1e complex arbeiderbouwvereniging, Hilversum
Inleiding
Het eerste COMPLEX ARBEIDERSWONINGEN van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum, gebouwd in 1911-1912 naar het ontwerp van E. Verschuyl in eclectische bouwtrant, waarbij Jugendstil-elementen en vakwerkdetails zijn gecombineerd, omvat 17 twee-onder-één-kap en 4 vier-onder-één-kap arbeiderswoningen. De woningen zijn gesitueerd langs de Ericastraat, Cameliastraat en de Neuweg. Het is het eerste complex in Hilversum, gesubsidiëerd op grond van de Woningwet uit 1901. Het complex wordt gekenmerkt door een ruime opzet, zowel wat situering van de woningen betreft met voortuinen, ruime achtertuinen (waar men groente kon verbouwen en schapen houden) en brede paden ertussen, als wat het ontwerp van de woningen zelf betreft. De twee-onder-één-kap woningen type A zijn beeldbepalend gesitueerd en georiënteerd op de hoeken van de Neuweg-Ericastraat, Cameliastraat-Ericastraat en de Cameliastraat-Egelantierstraat. Daarnaast bevindt er zich nog één tussen de beide die op de hoek zijn gesitueerd aan de Cameliastraat en zeven in de Ericastraat type B, zodat aan deze straat in het midden 2 twee-onder-één-kap woningen zijn geplaatst.
Omschrijving
Het eerste complex omvat in opzet symmetrische woningen van het type A, B en C. Type A, twee-onder-één-kap, is opgetrokken in één bouwlaag en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw in het midden aan de achterzijde. De gevels zijn ter hoogte van het kalf van de vensters opgetrokken in rode baksteen en daarboven gepleisterd. Het zadeldak met wolfeind aan de zijkanten, oorspronkelijk bedekt met rode Hollandse pannen, heeft twee schoorstenen aan de voorzijde. De voorgevel bevat de beide toegangen met tweedelige deuren, in een portiek geplaatst onder rondboog, afgewerkt met rode baksteen. Twee vensters in het midden ter hoogte van de bovenlichten. Daarboven een topgevel met twee vensters onder overstekende steekkap met beschot. Links en rechts een venster met luiken, waarboven een dakkapel.
De zijgevels bevatten oorspronkelijk een venster op de begane grond, twee op de verdieping.
De achtergevel bevatte oorspronkelijk openslaande deuren naast de aanbouw.
De woningen van het type B, twee-onder-één-kap, zijn opgetrokken in één bouwlaag en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw in het midden aan de achterzijde. De gevels zijn ter hoogte van het kalf van de vensters opgetrokken in rode baksteen en daarboven gepleisterd. Het zadeldak, oorspronkelijk bedekt met rode Hollandse pannen, heeft twee schoorstenen aan de voorzijde. De voorgevel bevat de tweedelige deuren in het midden, waartussen twee vensters ter hoogte van de bovenlichten, waarboven een topgevel met twee vensters onder steekkap, terwijl aan weerszijden het dakvlak is doorgetrokken boven trapeziumvormige erkers met in het midden venster met bovenlicht en in de zijden een venster ter hoogte van het kalf. Zijgevels en achtergevel zoals bij type A.
Type C, vier-onder-één-kap, is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw per twee in het midden aan de achterzijde. De gevels zijn ter hoogte van het kalf van de vensters opgetrokken in rode baksteen en daarboven gepleisterd. Het zadeldak met twee topgevels, een links en rechts, aan de voorzijde onder overstekende steekkap met beschot, oorspronkelijk bedekt met rode Hollandse pannen, heeft drie schoorstenen aan de voorzijde. De voorgevel bevat toegangsdeuren onder luifel. Naast de deuren een venster met dubbel bovenlicht en een klein venster. Op de verdieping in de topgevels twee vensters en daartussen vier vensters.
De zijgevels oorspronkelijk op begane grond en verdieping een venster.
De achtergevels zoals bij type A en B.
Boven de vensters en deuren zijn waterlijsten aangebracht. Oorspronkelijk hadden de dubbele bovenlichten, klapramen, en de draairamen van de vensters op de verdieping een roedenverdeling. De kleuren van de deuren zijn groen, wit en rood.
Waardering
Het eerste complex arbeiderswoningen, een geheel vormend met het derde complex van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum is van algemeen belang wegens cultuur-, architectuur- en sociaalhistorische waarde, alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex arbeiderswoningen in ruime opzet, gebouwd in 1911-1912 in eclectische bouwtrant waarbij Jugendstil-elementen en vakwerkdetails zijn gecombineerd, naar het ontwerp van E. Verschuyl en vanwege de ouderdom, als zijnde het eerste complex (1911-1912), gesubsidiëerd op grond van de Woningwet uit 1901 in Hilversum.
Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland
Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.
Locatie
Inleiding
Complex bestaande uit twee COMPLEXEN ARBEIDERSWONINGEN, gebouwd in 1911-1912 en 1914-1915, naar het ontwerp van E. Verschuyl in eclectische bouwtrant, waarbij Jugendstil-elementen en vakwerkdetails zijn gecombineerd. Het eerste complex van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum omvat 17 twee-onder-één-kap en 4 vier-onder-één-kap arbeiderswoningen welke zijn gesitueerd langs de Ericastraat, Cameliastraat en de Neuweg. Het is het eerste complex in Hilversum, gesubsidiëerd op grond van de Woningwet uit 1901. Het derde complex van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum omvat 2 vijf-onder-één-kap en 6 zes-onder-één-kap arbeiderswoningen welke zijn gesitueerd langs de Egelantierstraat. Het geheel wordt gekenmerkt door een ruime opzet, zowel wat situering van de woningen betreft met voortuinen, ruime achtertuinen (waar men groente kon verbouwen en schapen houden) en brede paden ertussen, als wat het ontwerp van de woningen zelf betreft. De twee-onder-één-kap woningen type A zijn beeldbepalend gesitueerd en georiënteerd op de hoeken van de Neuweg-Ericastraat, Cameliastraat-Ericastraat en de Cameliastraat-Egelantierstraat. Daarnaast bevindt er zich nog één tussen de beide die op de hoek zijn gesitueerd aan de Cameliastraat en zeven in de Ericastraat type B, zodat aan deze straat in het midden 2 twee-onder-één-kap woningen zijn geplaatst. De vijf-onder-één-kap woningen bevinden zich aan de zuidwestzijde van de Egelantierstraat, waartussen 2 zes-onder-één-kap woningen. Aan de noordoostzijde van de Egelantierstraat staan 4 zes-onder-één-kapwoningen.
Omschrijving
Het eerste woningcomplex omvat in opzet symmetrische woningen van het type A, B en C. Type A, twee-onder-één-kap, is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw in het midden aan de achterzijde. De gevels zijn ter hoogte van het kalf van de vensters opgetrokken in rode baksteen en daarboven gepleisterd. Het zadeldak met wolfeind aan de zijkanten, oorspronkelijk bedekt met rode Hollandse pannen, heeft twee schoorstenen aan de voorzijde. De beide toegangen met tweedelige deuren zijn in een portiek geplaatst onder een segmentboog, afgewerkt met rode baksteen. Daarboven een topgevel onder overstekende steekkap met beschot. Type B, twee-onder-één-kap, is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw in het midden aan de achterzijde. De gevels zijn ter hoogte van het kalf van de vensters opgetrokken in rode baksteen en daarboven gepleisterd. Het zadeldak, oorspronkelijk bedekt met rode Hollandse pannen, heeft twee schoorstenen aan de voorzijde. De tweedelige deuren zijn in het midden geplaatst, waarboven een topgevel onder steekkap, terwijl aan weerszijden het dakvlak is doorgetrokken boven trapeziumvormige erkers. Type C, vier-onder-één-kap, is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw per twee in het midden aan de achterzijde. De gevels zijn ter hoogte van het kalf van de vensters opgetrokken in rode baksteen en daarboven gepleisterd. Het zadeldak met twee topgevels, één links en rechts, aan de voorzijde onder overstekende steekkap met beschot, oorspronkelijk bedekt met rode Hollandse pannen, heeft drie schoorstenen aan de voorzijde. De toegangsdeuren bevinden zich onder luifels. De achtergevels bevatten oorspronkelijk openslaande deuren naast de aanbouw. Oorspronkelijk hadden de dubbele bovenlichten, klapramen, en de draairamen van de vensters op de verdieping een roedenverdeling. De kleuren van de deuren zijn groen, wit en rood.
Het derde woningcomplex bevat in opzet symmetrische woningen in twee typen, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouwen aan de achterzijde. De gevels zijn ter hoogte van het kalf van de vensters opgetrokken in rode baksteen en daarboven gepleisterd. Het steilere zadeldak, oorspronkelijk bedekt met rode Hollandse pannen, heeft schoorstenen op de nok die evenwijdig aan de weg loopt. De onderdorpels, rollagen, hanenkammen boven de deuren, de sierlijst onder de daklijst en de ruitvormige decoratie in de topgevels zijn uitgevoerd in rode baksteen. Het type waarin vijf woningen en één maal zes heeft twee topgevels en op de hoeken een portiek met bakstenen hoekstijl en borstwering. Het type met zes woningen heeft drie topgevels en een toegang in de zijgevels. Toegangsdeuren onder luifels. De achtergevels bevatten oorspronkelijk openslaande deuren naast de aanbouw. Oorspronkelijk hadden de bovenlichten een smal klapraam, en de draairamen van de vensters op de verdieping een roedenverdeling. De kleuren van de deuren zijn groen, wit en rood.
Waardering
Het complex arbeiderswoningen, omvattende het eerste en derde complex van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum is van algemeen belang wegens cultuur-, architectuur- en sociaalhistorische waarde, alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex arbeiderswoningen in ruime opzet, gebouwd in 1911-1912 en 1914-1915 in eclectische bouwtrant waarbij Jugendstil-elementen en vakwerkdetails zijn gecombineerd, naar het ontwerp van E. Verschuyl, vanwege de ouderdom, als zijnde het eerste complex (1911-1912), gesubsidieërd op grond van de Woningwet uit 1901 in Hilversum.
Eigenschappen
Functie | Hoofdcategorie | Subcategorie | Functietype | Is hoofdfunctie |
---|---|---|---|---|
Woonhuis | Woningen en woningbouwcomplexen | Woonhuis(K) | oorspronkelijke functie | Ja |
Straat | Getal | Achtervoegsel | Postcode | Plaats | Locatie | Situatie | Is hoofdadres |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ericastraat | 49 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | Ja |
Cameliastraat | 1 | – | 1214 EZ | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Cameliastraat | 3 | – | 1214 EZ | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Cameliastraat | 5 | – | 1214 EZ | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Cameliastraat | 7 | – | 1214 EZ | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Cameliastraat | 22 | – | 1214 GA | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Cameliastraat | 24 | – | 1214 GA | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Cameliastraat | 26 | – | 1214 GA | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Cameliastraat | 28 | – | 1214 GB | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 51 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 53 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 55 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 56 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 57 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 58 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 59 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 60 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 61 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 62 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 63 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 64 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 65 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 66 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 67 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 68 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 69 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 70 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 71 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 72 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 73 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 74 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 75 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 76 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 77 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 78 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 79 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 80 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 81 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 82 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 83 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 84 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 85 | – | 1214 EK | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 86 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 88 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Ericastraat | 90 | – | 1214 EN | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Neuweg | 249 | – | 1214 GR | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Neuweg | 251 | – | 1214 GR | Hilversum | Lavendelplein | – | – |
Hoofdcategorie | Subcategorie | Beschrijving | Notitie |
---|---|---|---|
Woningen en woningbouwcomplexen | Woonhuis(K) | – | Arbeiderswoning(K) |
Kadastraal perceel | Kadastrale sectie | Kadastraal object | Appartement | Kadastrale gemeente |
---|---|---|---|---|
– | L | 521 | – | Hilversum |
Start | Eind | Notitie | Beschrijving |
---|---|---|---|
1911 | 1912 | – | vervaardiging |
Name | Beroep | Notitie |
---|---|---|
Verschuyl, E ; Noord-Holland | architect / bouwkundige / constructeur | – |