Herenweg 77, Oudorp

Inleiding

PASTORIE uit 1879-1880 gebouwd naar ontwerp van architect Margry, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken pastorie van twee bouwlagen onder een leigedekt schilddak haaks op de weg. Het buitenmuurwerk is evenals bij het kerkgebouw uitgevoerd in roodgele machinale baksteen waalformaat in kruisverband met snijvoeg. Ook de pastorie heeft een omgaande plint met een geprofileerde hardstenen bovenrand. Alle vier gevels zijn voorzien van hoeklisenen en worden afgesloten door een uitkragende dubbele muizentand waarboven een geprofileerde dakgoot op kleine klossen. Ter hoogte van de verdiepingsvloer is in de achter- en zijgevels een muizentand gemetseld. De gewijzigde vensters hebben hardstenen lekdorpels en, evenals de moderne voor- en achterdeur segmentbogen. De kozijnen van de deuren en vensters zijn nog oorspronkelijk. In de symmetrische voorgevel (O) zijn ter hoogte van de lek-, midden-, en bovendorpels van de vensters banden van kalksteen aangebracht. De begane grond en de eerste verdieping worden van elkaar gescheiden door een cordonlijst in hetzelfde materiaal. De door lisenen geflankeerde middentravee is verhoogd met een gemetselde dakkapel waarvan de met natuursteen afgedekte tuitgevel rust op een klimmend boogfries. De dakkapel heeft leigedekte zijkanten en een dito zadeldak. Onderin de smalle middentravee bevindt zich de (moderne) terugliggende voordeur waarvoor een hardstenen stoep van twee treden. Ter weerszijden van de middentravee is zowel beneden als boven een tweedelig venster aangebracht. De twee brede zijtraveeën hebben onder de dakgoot uitkragend siermetselwerk in de vorm van diagonale ruiten bestaande uit rollagen met op de snijpunten blokjes en (onderaan) kraagsteentjes van kalksteen. De linkerzijgevel (Z) heeft in het midden van de eerste verdieping een venster en rechtsboven een nieuwe schoorsteen. Het rechter gedeelte van de rechterzijgevel (N) is naderhand gecementeerd. Links op de begane grond van laatstgenoemde gevel bevindt zich een venster.

De achtergevel (W) kent een vergelijkbare vensterindeling als voor. Rechts van de in het midden aangebrachte (nieuwe) achterdeur zat vroeger vermoedelijk een dubbele tuindeur (nu een moderne pui). Onder het linker venster op de begane grond zijn twee keldervensters aangebracht voorzien van valramen. De naderhand op de achtergevel geplaatste dakkapel telt twee stolpramen en heeft een plat dak.

INTERIEUR. Het interieur is nog gedeeltelijk oorspronkelijk en bevat onder meer paneeldeuren voorzien van een rijk geprofileerde omlijsting, een plafond van moer- en kinderbalken in de twee kamers en suite links van de benedengang, een plafond van houten balken waartussen gemetselde troggewelfjes in de onderkelderde keuken rechtsachter, tegen de noordmuur van dit vertrek twee originele geelkoperen kranen, in de kelder een vloer en een lambrisering van rode geglazuurde plavuizen en een plafond van ijzeren balken waartussen gepleisterde troggewelfjes, en naast de dwarsgang naar de sacristie een bordestrap met een door een bol bekroonde hoofdbaluster en een leuning bestaande uit een afgeronde handlijst op spijlen met een rechthoekige dwarsdoorsnede, afgebiljoende hoeken, en op halve hoogte een doorboord cirkelmotief. Op de zolder, waar het rijkgesneden klankbord van de gedemonteerde preekstoel ligt opgeslagen, zijn naderhand diverse kamers afgeschoten. De zolder heeft een gepleisterde borstwering en een beschoten sporenkap.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectonische vormgeving naar ontwerp van architect Margry, van belang voor het ouevre van de architect en als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524949
Complexnaam
St. Laurentius
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Rooms-katholiek kerkcomplex "St. Laurentius" bestaande uit 13 onderdelen: een aan de westzijde van de Herenweg gelegen KERKGEBOUW (1879-1880) met bijbehorende PASTORIE en pastorieTUIN, een BEGRAAFPLAATS (1862) met begraafplaatsMUUR, een PRIESTERGRAF (1881), drie FAMILIEGRAVEN, een lindenLAAN met twee TOEGANGSHEKKEN en een BOSSCHAGE. De aan ST. Laurentius gewijde kerk en de pastorie zijn evenals het priestergraf ontworpen in neogotische stijl door de Rotterdamse architect E.J. Margry (Harderwijk 1841 - 1891). De bouw van de kerk en pastorie werd opgedragen aan de Alkmaarse timmerman-aannemer en molenmaker B. Brinkman. De kerk verving een uit 1736-1737 daterende schuilkerk die achterin de huidige pastorietuin stond. De naastgelegen begraafplaats is aangelegd in 1862. Tot het in de dorpskern van Oudorp gelegen terrein van de kerk behoren verder een lindenlaan, genaamd "Stroomerlaantje", en een bosperceel, het "Kerkenbos".

Omschrijving

Het uit de 13 genoemde onderdelen bestaande kerkelijke complex is gesitueerd op een ruim L-vormig terrein dat aan de noordzijde begrensd wordt door de Munnikenweg, aan de oostzijde door de Herenweg, aan de zuidzijde door de Carmelietenstraat en aan de westzijde door de Molentocht. De kerk, een driebeukige pseude-basiliek met halfingebouwde fronttoren, is georiënteerd op het westen (Herenweg) waardoor het koor aan de straatzijde ligt en niet de toren. De ten zuiden van de kerk gesitueerde pastorie wordt door een nieuwe tussenbouw (niet beschermd) met de kerk verbonden. Ten noorden van de pastorietuin liggen achtereenvolgens de begraafplaats en het Kerkenbos. Langs de oostzijde vanaf de Munnikenweg loopt de lindenlaan (Stroomerlaantje) die eindigt bij de patorietuin. Het begin en einde van deze laan wordt gemarkeerd door een houten hek. Zowel de begraafplaats als de kerk hebben de hoofdingang aan het Stroomerlaantje. Tussen de begraafplaats en de laan staat een muur van rode baksteen waarin een ijzeren toegangshek. Van de graven op de begraafplaats zijn er met name vier beschermenswaardig: het priestergraf aan het einde van het middenpad; twee familiegraven ten weerszijden en een derde familiegraf dat zich meer naar links bevindt in de achterliggende rij.

Waardering

Het rooms-katholiek kerkcomplex "St. Laurentius" bestaande uit een kerkgebouw, pastorie, patorietuin, begraafplaats, begraafplaatsmuur, prietsregraf, drie familiegraven, lindenlaan, twee toegangshekken en een bosschage is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard katholiek ensemble uit de tweede helft van de 19de eeuw met centraal een begraafplaats en een dorpskerk met pastorie. Daarnaast als gaaf voorbeeld van neogotische kerkarchitectuur uit het laatste kwart van de 19de-eeuw, representatief voor het oeuvre van de architect E.J. Margry. Het complex heeft tevens stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging in de dorpskern van Oudorp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Herenweg 77 1829 AC Oudorp Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3671 Oudorp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1879 1880 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Margry, E.J. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Brinkman, B. ; Noord-Holland aannemer / uitvoerder
Naar boven