Herenweg 79, Oudorp

Inleiding

FAMILIEGRAF "Graaf", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het links naast het priestergraf gesitueerde grafmonument van de familie Graaf is uitgevoerd in neoclassicistische stijl en dateert gezien de oudst vermelde overlijdensdata van C. Graaf (1806-1871) en C. Graaf-Bleeker (overl. 1877) vermoedelijk uit de jaren zeventig van de negentiende eeuw. In de achterzijde van het staande gedeelte van het monument is rechtsonder een door verwering onleesbaar geworden signatuur van vier regels zichtbaar.

Omschrijving

Samengesteld grafmonument bestaande uit een 26 cm hoog hardstenen plateau van circa 3,05 x 2,35 meter met plint waarop een ijzeren grafhek en een hardstenen tombe die achteraan aansluit tegen een staand grafteken van crèmekleurig kalksteen. De 0,60 m hoge graftombe meet aan de basis 1,10 bij 2,22 m en versmalt zich naar boven toe tweemaal trapsgewijs. De dekplaat van de tombe heeft de vorm van een flauwhellend zadeldak en kan opgelicht worden met behulp van een tegen de voorkant bevestigde ijzeren ring. Het grafhek rond de tombe is samengesteld uit vijf (drie aan de voorzijde) 1,08 m hoge ronde hekpalen van gietijzer die bekroond worden door een dennenappel en met elkaar verbonden zijn door een smeedijzeren schakelketting van afwisselend gewone en ruitvormige platte schakels. Het circa 2,90 meter hoge (inclusief kruis) staande grafteken bestaat uit een hoog middendeel dat zich naar boven toe verjongt en geflankeerd wordt door lagere en enigszins terugliggende zijstukken. De voorzijde van het middendeel is uitgevoerd in rustica en voorzien van een rondnis waarin een engel in hoogreliëf die een banderol vasthoudt met het opschrift "VREDE". De onderste helft van de rondnis wordt omlijst door aan twee strikken opgehangen lauwerkrans. Zowel het middendeel als de smalle zijdelen hebben bovenaan een fries met ingelegde cirkelmotieven van zwartgeverfd hardsteen en worden afgedekt door een uitkragende deksteen in de vorm van een driehoekig fronton. In de voorzijde van het dekstuk van het middeldeel is een vlinder (symbool van de sterfelijk ziel) uitgehouwen met ter weerszijden krulmotieven. Het middendeel wordt bekroond door een kruis waarvan de armen uitmonden in een bloemmotief. De haaks tegen het middendeel aansluitende dekstukken van de zijdelen worden bekroond door een palmet. Tegen de voorzijde van beide zijdelen is een hardstenen gedenkplaat bevestigd, waarvan de linker de volgende inscriptie draagt: "DEN HEER C. GRAAF./GEB: ZAANDAM/ 6. OCT: 1806/ OVERL: ALKMAAR/ 20. DEC. 1871./ CATHA. E. GRAAF/ GEB: 12 APRIL 1844/ OVERL: 28. JULI 1916./ PASTOOR J.F. GRAAF/ GEB: ZAANDAM 8/9 1852/ PRIESTER GEWIJD 15/8 1878/ OVERL: 25 APRIL 1932". De rechter gedenkplaat vermeldt het volgende: "C. GRAAF-BLEEKER/ OVERL: ALKMAAR/ 25 DEC: 1877/ EMMA CHRISTINA/ GRAAF/ OVERL: ALKMAAR/ 13 JAN: 1920/ ELISABETH EMMA/ GRAAF/ OVERL: ALKMAAR/ 1 SEPT: 1922".

Waardering

Het familiegraf "Graaf" is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard familiegraf uit de tweede helft van de 19de eeuw uitgevoerd in neoclassicistische stijl en als onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524959
Complexnaam
St. Laurentius
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Rooms-katholiek kerkcomplex "St. Laurentius" bestaande uit 13 onderdelen: een aan de westzijde van de Herenweg gelegen KERKGEBOUW (1879-1880) met bijbehorende PASTORIE en pastorieTUIN, een BEGRAAFPLAATS (1862) met begraafplaatsMUUR, een PRIESTERGRAF (1881), drie FAMILIEGRAVEN, een lindenLAAN met twee TOEGANGSHEKKEN en een BOSSCHAGE. De aan ST. Laurentius gewijde kerk en de pastorie zijn evenals het priestergraf ontworpen in neogotische stijl door de Rotterdamse architect E.J. Margry (Harderwijk 1841 - 1891). De bouw van de kerk en pastorie werd opgedragen aan de Alkmaarse timmerman-aannemer en molenmaker B. Brinkman. De kerk verving een uit 1736-1737 daterende schuilkerk die achterin de huidige pastorietuin stond. De naastgelegen begraafplaats is aangelegd in 1862. Tot het in de dorpskern van Oudorp gelegen terrein van de kerk behoren verder een lindenlaan, genaamd "Stroomerlaantje", en een bosperceel, het "Kerkenbos".

Omschrijving

Het uit de 13 genoemde onderdelen bestaande kerkelijke complex is gesitueerd op een ruim L-vormig terrein dat aan de noordzijde begrensd wordt door de Munnikenweg, aan de oostzijde door de Herenweg, aan de zuidzijde door de Carmelietenstraat en aan de westzijde door de Molentocht. De kerk, een driebeukige pseude-basiliek met halfingebouwde fronttoren, is georiënteerd op het westen (Herenweg) waardoor het koor aan de straatzijde ligt en niet de toren. De ten zuiden van de kerk gesitueerde pastorie wordt door een nieuwe tussenbouw (niet beschermd) met de kerk verbonden. Ten noorden van de pastorietuin liggen achtereenvolgens de begraafplaats en het Kerkenbos. Langs de oostzijde vanaf de Munnikenweg loopt de lindenlaan (Stroomerlaantje) die eindigt bij de patorietuin. Het begin en einde van deze laan wordt gemarkeerd door een houten hek. Zowel de begraafplaats als de kerk hebben de hoofdingang aan het Stroomerlaantje. Tussen de begraafplaats en de laan staat een muur van rode baksteen waarin een ijzeren toegangshek. Van de graven op de begraafplaats zijn er met name vier beschermenswaardig: het priestergraf aan het einde van het middenpad; twee familiegraven ten weerszijden en een derde familiegraf dat zich meer naar links bevindt in de achterliggende rij.

Waardering

Het rooms-katholiek kerkcomplex "St. Laurentius" bestaande uit een kerkgebouw, pastorie, patorietuin, begraafplaats, begraafplaatsmuur, prietsregraf, drie familiegraven, lindenlaan, twee toegangshekken en een bosschage is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard katholiek ensemble uit de tweede helft van de 19de eeuw met centraal een begraafplaats en een dorpskerk met pastorie. Daarnaast als gaaf voorbeeld van neogotische kerkarchitectuur uit het laatste kwart van de 19de-eeuw, representatief voor het oeuvre van de architect E.J. Margry. Het complex heeft tevens stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging in de dorpskern van Oudorp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Herenweg 79 1829 AC Oudorp BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3671 Oudorp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1872 1872 vervaardiging
Naar boven