Blaaksedijk 252, Mijnsheerenland

Inleiding

De Vlaamse SCHUUR behorend tot het boerderijcomplex Blaaksedijk 252 in Binnenmaas is gebouwd in 1938 voor de familie De Jongh en is een voorbeeld van Interbellum-architectuur. De naar een ontwerp van architect De Vecht gebouwde schuur heeft een constructie bestaande uit vakwerkkniespanten van houten delen, die met ijzeren bouten aan elkaar zijn bevestigd.

De schuur is slechts in beperkte mate gewijzigd. In de schuur is in de noordwesthoek een extra garage aangebracht. De deuren zijn echter geheel vergelijkbaar met de overige garagedeuren uitgevoerd. De houten uilenborden zijn vervangen door plastic golfplaten. In de schuur zijn enkele boxen voor de opslag van fruit of aardappelen aangebracht, waardoor tevens de achtergevel en delen van de rechter zijgevel zijn dichtgemetseld.

Omschrijving

De schuur heeft een rechthoekige plattegrond, met één bouwlaag en een hoog opgaand samengesteld afgewolfd zadeldak met uilenborden. De schuur is bijzonder breed, wat mogelijk is door de toepassing van vakwerkkniespanten zonder tussen-ondersteuning. In de schuur zijn aan de voorzijde twee garages gebouwd. De toegang tot de zijlangsdeel bevindt zich geheel links in de voorgevel. In de schuur is aan de rechter langszijde de koeienstal gebouwd. Deze koeienstal is evenals de paardenstal aan de achterzijde deels vervangen door koelboxen. In de noordwesthoek is de schuur door middel van het tussenlid verbonden met het woonhuis.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in halfsteens verband. Betonnen lateien zijn boven deuren en vensters aangebracht. Schuifdeuren en dubbele openslaande deuren zijn opgeklampt, de rechtgesloten vensters zijn voorzien van kruisramen of zesruits-ramen. De overige rechtgesloten vensters in de gevels bevatten gietijzeren, zes-of achtruits-ramen. De asymmetrische voorgevel (noordzijde) is van links naar rechts voorzien van een grote schuifdeur, een smal venster met gietijzeren raam en twee maal dubbel openslaande garagedeuren. In de middenlaag van de gevel staan drie vensters. Hierboven bevinden zich nogmaals drie vensters, vlak onder de goot. Aan het muurvlak tussen deze reeksen vensters is in smeedijzeren ankers het jaartal 1938 aangebracht.

De asymmetrische achtergevel heeft alleen in de onderste laag en vlak onder de goot een aantal vensters. In de onderste laag zijn de vensters dichtgemetseld of vervangen door luiken die in verbinding staan met de koelinstallatie.

De asymmetrische linker zijgevel is geheel links voorzien van een naar twee zijden open te schuiven wagendeur. De gevel bevat bevat verder acht smalle, achtruits-vensters.

Aan de asymmetrische rechter zijgevel is geheel rechts een kleine schuur met lessenaarsdak aangebouwd. De gevel was oorspronkelijk voorzien van een reeks van rechtgesloten stalvensters. Deze zijn deels dichtgemetseld, deels vervangen door kleinere luiken die in verbinding staan met de koelinstallatie.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde als onderdeel van een bijzondere, karakteristieke schakel in de ontwikkeling van de landelijke bouwkunst en als een goed voorbeeld van Interbellum-architectuur in de agrarische bouwkunst. De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met het woonhuis en vanwege de ligging ten opzichte van de Blaaksedijk. De schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525085
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Het boerderijcomplex voor gemengd bedrijf aan de Blaaksedijk 252 in Binnenmaas is gebouwd in twee fasen in 1934 en 1938 en is een gaaf voorbeeld van Interbellum-architectuur. De boerderij is gebouwd in opdracht van de familie De Jongh, naar een ontwerp van Van Vecht, een architect te Barendrecht. De nieuwbouw werd noodzakelijk nadat de boerderij aan de Blaaksedijk was getroffen door bliksem en gedeeltelijk uitbrandde. Omdat alleen het woongedeelte hierbij onbruikbaar was geworden werd eerst een woonhuis gebouwd. Vier jaar later werd in vergelijkbare stijl een Vlaamse schuur aan het complex toegevoegd. Deze schuur is voorzien van vakwerkkniespanten op voorstel van aannemer Krikke. Doel was het vergroten van de opslagmogelijkheden in de schuur. Opmerkelijk is dat slechts enkele jaren na de oplevering van de schuur de maaidorsmachine haar intrede deed en daarmee de traditionele opslag in de hoge tas van de Vlaamse schuur verving. Het complex bestaat uit een WOONHUIS en rechts daarvan een Vlaamse SCHUUR.

Omschrijving

Het complex is op enige afstand ten zuiden van de Blaaksedijk gesitueerd. Een weiland is tussen de boerderij en de dijk gelegen. Ter linker zijde van dit weiland bevindt zich een laan met kastanjebomen en beuken, die tot het deels met asfalt verharde erf leidt. Het woonhuis is in de noordwestelijke hoek van het erf geplaatst en is omgeven door een eenvoudige, ondiepe tuin met gazons. De schuur is ten opzichte van het woonhuis teruggelegen in de zuidoostelijke hoek van het terrein. Langs de linker zijgevel van de schuur voert een pad naar de achter de boerderij gelegen weilanden en akkers.

Het woonhuis en de schuur zijn met elkaar verbonden door een tussenlid met plat dak.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde als een bijzondere, karakteristieke schakel in de ontwikkeling van de landelijke bouwkunst en als een voorbeeld van een Vlaamse schuur met vrijstaand woonhuis en voorts als een goed voorbeeld van Interbellum-architectuur, vanwege de vernieuwingen die toegepast zijn in de spanten van de schuur en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk- functionele en visuele relatie tussen het woonhuis en de schuur en vanwege de ligging van de boerderij ten opzichte van de Blaaksedijk. Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Blaaksedijk 252 3271 LR Mijnsheerenland BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 776 Mijnsheerenland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1938 1938 vervaardiging
Naar boven