Spaarndammerdijk 23, Amsterdam

Inleiding

Oostelijk WOONBLOK C, door K.P.C. de Bazel in 1918-1923 ontworpen in de stijl van het Rationalisme. Het woonblok met daarin 179 woningen heeft geen gevel aan het Zaandammerplein. Het binnenterrein is deels gemeenschappelijk en heeft deels privétuinen. Het niveauverschil tussen de hoger gelegen Spaardammerdijk en het lager gelegen plein wordt overbrugd door een openbare, dubbele trap in de Uitgeeststraat.

Omschrijving

Het onregelmatig gevormde woonblok volgt in plattegrond de gebogen loop van de Spaarndammerdijk en aan de andere kant de geknikte Houtrijkstraat.

De tweevoudig geknikte gevelwand aan de Houtrijkstraat heeft een uitspringend deel op de hoek van de Hembrugstraat met daarin een poort naar het binnenterrein met rechts een trappenhuis volgens schema, met octogonale en drieledige vensters. De poort heeft een puntige topgevel, de beide hoeken twee vensterassen. De gevel maakt op de hoek naar de Hembrugstraat een hoogtesprongetje. Tussen de risaliet en de hoek met de Uitgeeststraat heeft de gevel in beide knikken een trappenhuis volgens schema met ronde en drieledige vensters en daartussen vier trappenhuizen met puntige topgevels en aan weerszijden een balkon. De balkons op de eerste verdieping hebben een gemetselde borstwering. De balkons op de tweede en derde verdieping hebben uitstekende betonnen balkonbodems met balustrades. De hoek met de Uitgeeststraat heeft een trappenhuis volgens schema. De korte gevel van de Uitgeeststraat heeft twee hoekrisalieten met twee vensterassen en een middengedeelte met één trappenhuis geflankeerd door ronde en drieledige vensters. Geheel links in de gevel, bij de trappen die leiden naar het hogere straatniveau van de Spaarndammerdijk, bevindt zich een kleine poort naar het binnenterrein. De gebogen, symmetrisch opgebouwde, gevelwand van de Spaarndammerdijk heeft twee hoekrisalieten met elk één trappenhuis volgens schema, met octogonale en drieledige vensters onder puntige topgevels en drie respectievelijk twee vensterassen op de hoeken. Twee middenrisalieten hebben elk twee vensterassen. De drie geveldelen tussen de risalieten hebben twee driezijdig afgeschuinde erkers over de volle lengte tussen twee trappenhuizen met octogonale vensters. Het middelste terugliggende geveldeel heeft centraal een kleine poort.

Vanwege het oplopend straatniveau klimt ook de gevelwand van de Hembrugstraat. De gevel heeft drie trappenhuizen onder puntige topgevels, volgens schema met octogonale en drieledige vensters. Bovendien twee vensterassen op de beide hoeken. De achtergevels worden gekenmerkt door muurdammen met aan weerszijden een klein balkon en twee dubbele ramen. Op de begane grond bevinden zich de bergingen, dan wel de tuindeuren op de privétuinen.

Waardering

Het oostelijk woonblok (C) is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige, sociaalhistorische en architectuurhistorische waarde als kenmerkend onderdeel van grootstedelijke arbeiderswoningbouw uit de jaren twintig van de twintigste eeuw, waarbij de straatwand, hof en hoekoplossingen een integraal onderdeel vormen van het stedenbouwkundig ontwerp, alsmede vanwege de typologische waarde en vanwege de ensemblewaarde. Het woonblok is van belang als onderdeel van het oeuvre van K.P.C. de Bazel en als kenmerkend onderdeel van het gemeentelijk 3500-woningenplan van de gemeente Amsterdam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526722
Complexnaam
De Bazel
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Gemeentelijk WONINGBOUWCOMPLEX bestaande uit 569 (gedeeltelijk samengevoegde) arbeiderswoningen en 3 winkels in de trant van het Rationalisme naar ontwerp van architect K.P.C. de Bazel uit 1918-1923. Het complex wordt gevormd door vier (delen van) woningblokken, die door de hoofdstraten Spaarndammerdijk, Oostzaanstraat en Hembrugstraat worden omsloten, met het Zaandammerplein als middelpunt. Het complex is op een globaal trapeziumvormige plattegrond uitgelegd, met een rechte hoek in het zuid-westen. De vier (delen van) woningblokken omsluiten het plein, dat bijna een herhaling van de hoofdvorm is. Het plein wordt door drie binnenstraten (Koogstraat, Uitgeeststraat en Houtrijkstraat) op de eerder genoemde hoofdstraten, ontsloten. De Oostzaanstraat, de Uitgeeststraat en de Hembrugstraat vertonen in straatniveau een lichte helling naar de hoger gelegen Spaarndammerdijk, hetgeen onder meer in het verspringen van de woningen per travee, in de dakvoet en de hoekkepers van de dakschilden zichtbaar is. Het niveauverschil tussen de hoger gelegen Spaardammerdijk en het lager gelegen plein wordt overbrugd door trappartijen, één openbare, dubbele trap in de Uitgeeststraat en één in de Polanenhof. Accenten als terugspringende hoeken en gevelwanden markeren veelal het begin en einde van een straat, alsook een knik halverwege de straat. De binnenterreinen van de woningblokken hebben zowel privétuinen als een gemeenschappelijk gedeelte. De school is een ontwerp van de Dienst Publieke Werken.

Het complex bevat de volgende onderdelen: - WOONBLOK A, gelegen aan de Spaarndammerdijk, Oostzaanstraat, Koogstraat, Zaandammerplein en Uitgeeststraat; - WOONBLOK B, gelegen aan de Oostzaanstraat, Koogstraat, Hembrugstraat, Zaandammerplein; - WOONBLOK C, gelegen aan de Spaarndammerdijk, Uitgeeststraat, Hembrugstraat en Houtrijkstraat; - WOONBLOK D, gelegen aan de Hembrugstraat, Houtrijkstraat en het Zaandammerplein.

N.B. De ramen zijn niet oorspronkelijk en in een aantal gevallen heeft samenvoeging van de woningen plaatsgevonden.

Omschrijving

Woningbouwcomplex met etagewoningen van verschillende grootte, gebouwd in een rationele bouwtrant met repeterende elementen. In de vier bouwlagen tellende (delen van) woningblokken met zolderverdieping onder dwarse zadel- en schilddaken, zijn de woningen geschakeld rond een gezamenlijk trappenhuis. Dit laatste vormt het uitgangspunt van een standaard schema. Deze as met trappenhuis, wordt door een spaarveld met ramen en siermetselwerk afwisselend geaccentueerd door een puntvormige topgevel of een dakkapel. De deurpartij is in een klein rechtgesloten inpandig portiek ondergebracht. De gesloten straatwanden worden gevormd door de herhaling van een schema met kleine variaties in de dispositie van de onderdelen: ter weerszijden van het trappenhuis komt per verdieping een rond of achthoekig venster voor, doorgaans geflankeerd door een drieledig venster. Waar het grotere woningtypen betreft, volgt naast het drieledig venster nog een tweeledig venster. Op de teruggelegde hoeken van de woonblokken of ter plaatse van verspringingen van de straatwanden, komen in de smalle geveldelen links en rechts van de overhoekse plaatsing van het trappenhuis, behalve de ronde of achthoekige vensters, enkelvoudige ramen voor. De bouwblokken hebben een met pannen (oorspronkelijk een tuile du Nord) belegd, samengesteld schilddak met bakgoot. Deze is voorzien van een geprofileerde daklijst die alleen op de hoek van de Uitgeeststraat en Spaarndammerdijk wordt onderbroken door hoogteverschil. De nokas, waarop enkele, en twee- of drie-geschakelde schoorstenen boven de trappenhuis-assen voorkomen, is deels belegd met een doorlopende nokpan of evenals de kepers voorzien van schubvorsten. De gevels hebben een zwart geschilderd trasraam, waarboven speklagen van geteerde en uitgemetselde metsellagen. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De ramen zijn gevat tussen een uitgemetselde lekdorpel (soms van klinkers) en een steens strek. De rondvensters aan beide zijden van het trappenhuis zijn gevat in straalsgewijs geplaatste strekken met boven en beneden twee steense sluitstenen. De verdiepte vensteras met het trappenhuis wordt getrapt en rechtafgesloten. In de gevelvlakken tussen de vensters komt concentrisch uitgevoerd siermetselwerk voor. De achtergevels hebben verdiepte sleuven en uitgemetselde delen met aan weerszijden kleine (half inpandige) balkons. De interieurs van de trappenhuizen hebben, voor zover nog aanwezig, een geometrisch, decoratief tegelpatroon in de lambrisering.

De blokken A en C worden verbonden door een trappartij bestaande uit twee steektrappen, onderling verbonden door een rond gemetselde borstwering en, op het lagere niveau, een laag muurtje.

Waardering

Het woningbouwcomplex rond het Zaandammerplein is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige- en sociaal- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van grootstedelijke arbeiderswoningbouw uit de jaren twintig van de twintigste eeuw, waarbij de straatwand, pleinen en hoekoplossingen een integraal onderdeel vormen van het stedenbouwkundig ontwerp, alsmede vanwege de typologische waarde en vanwege de ensemblewaarde. Het complex is van belang als onderdeel van het oeuvre van K.P.C. de Bazel en als kenmerkend onderdeel van het gemeentelijk 3500-woningenplan van Amsterdam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Spaarndammerdijk 23 A 1013 ZN Amsterdam Westerpark Ja
Uitgeeststraat 1 1013 ZL Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 2 1013 WZ Amsterdam Westerpark
Uitgeeststraat 3 1013 ZL Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 4 1013 WZ Amsterdam Westerpark
Uitgeeststraat 5 1013 ZL Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 6 1013 WZ Amsterdam Westerpark
Uitgeeststraat 7 1013 ZL Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 8 1013 WZ Amsterdam Westerpark
Uitgeeststraat 9 1013 ZL Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 10 1013 WZ Amsterdam Westerpark
Uitgeeststraat 11 1013 ZL Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 12 1013 WZ Amsterdam Westerpark
Uitgeeststraat 13 1013 ZL Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 14 1013 XA Amsterdam Westerpark
Uitgeeststraat 15 1013 ZL Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 16 1013 XA Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 18 1013 XA Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 20 1013 XA Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 22 1013 XA Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 23 B 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 23 C 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 23 D 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 24 1013 XA Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 25 A 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 25 D 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 25 C 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 25 B 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 26 1013 XA Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 27 A 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 27 D 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 27 C 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 27 B 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 28 1013 XA Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 29 A 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 29 D 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 29 C 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 29 B 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 30 1013 XA Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 31 A 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 31 D 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 31 C 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 31 B 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Hembrugstraat 32 1013 XA Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 33 A 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 33 D 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 33 C 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 33 B 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 35 A 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 35 D 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 35 C 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 35 B 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 37 A 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 37 D 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 37 C 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 37 B 1013 ZN Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 39 D 1013 ZP Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 39 C 1013 ZP Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 39 B 1013 ZP Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 39 A 1013 ZP Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 41 a t/m d 1013 ZP Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 43 a t/m d 1013 ZP Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 45 a t/m d 1013 ZP Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 47 a t/m d 1013 ZP Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 49 a t/m d 1013 ZP Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 51 a t/m d 1013 ZR Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 53 a t/m d 1013 ZR Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 55 a t/m d 1013 ZR Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 57 a t/m d 1013 ZR Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 59 a t/m d 1013 ZR Amsterdam Westerpark
Spaarndammerdijk 61 a t/m d 1013 ZR Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 342 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 344 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 346 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 348 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 350 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 352 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 354 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 356 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 358 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 360 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 362 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 364 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 366 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 368 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 370 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 372 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 374 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 376 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 378 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 380 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 382 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 384 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 386 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 388 1013 DX Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 390 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 392 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 394 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 396 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 398 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 400 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 402 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 404 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 406 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 408 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 410 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 412 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 414 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 416 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 418 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 420 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 422 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 424 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 426 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 428 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 430 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 432 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 434 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 436 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 438 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 440 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 442 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Houtrijkstraat 444 1013 DZ Amsterdam Westerpark
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
X 1771 Amsterdam
X 1777 Amsterdam
X 1463 Amsterdam
X 1461 Amsterdam
X 1769 Amsterdam
X 1459 Amsterdam
X 1770 Amsterdam
X 1772 Amsterdam
X 1768 Amsterdam
X 1773 Amsterdam
X 1776 Amsterdam
X 1775 Amsterdam
X 1469 Amsterdam
X 1774 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1918 1923 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Bazel, K.P.C. de ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven