Nijenburg, Heiloo

Onderdeel 2

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XVIII en later. De buitenplaats Nijenburg heeft een vroeg 18e eeuwse symmetrische aanleg van grootse allure: ondanks de gedeeltelijke verlandschappelijking van de vroege 19e eeuw is de ruime barokke opzet nog geheel aanwezig. Huis en parkaanleg dateren van 1709-1710, evenals de Herculesbeelden; vanuit het huis loopt een lange en brede zichtlaan naar het noordwesten. De huisplaats wordt omgeven door een vierkante gracht met zijden van 200 m. De in het barokke concept nagestreefde specifieke verbinding van het huis en het park van de Nederlandse buitenplaats rond 1700, door middel van een hiërarchische structuur van hoofd- en dwarsassen, vertoont bij Nijenburg een in Nederland unieke kosmologische meerwaarde: bij de aanvang van de zomer op 21 juni verlicht de ondergaande zon de gehele zichtlaan (Westerlaan) en de centraal in het huis gelegen hal. De zuidwest-noordoost lopende Kennemerstraatweg is in de loop der tijden een zeer drukke verkeersader geworden, die het complex in sterke mate in tweeën deelt; aan de noordwestzijde van de straatweg ligt het Heilooër bos met de zichtlaan (Westerlaan), andere oude laan- en wegtracés en de Kattenberg; aan de andere zijde van de straat liggen de omgrachte huisplaats en enkele boscomplexen en lanen, alsmede het koetshuis en de portierswoning; de huisplaats herbergt symmetrische vijverpartijen, moestuinen met tuinmuren en de Herculesbeelden; twee bruggen over de gracht geven toegang tot de huisplaats. In de vroege 19de eeuw onderging het park een wijziging in landschapsstijl, zoals gezegd met behoud van de oudere barokke opzet van het park. Deze vroeg 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl is herkenbaar gebleven in de beplanting en in het padenpatroon in het Heilooër bos en in de aan de huisplaats grenzende boscomplexen. Aan het verloop van de wandelpaden in de boscomplexen kan worden vastgesteld dat vanaf deze tijd niet alleen de doorzichten in het park zelf werden geschapen, maar ook op het open land aan de oost- en zuidoostzijde en op het open land en duinen aan de west- en noordwestzijde: deze doorzichten vormen een onderdeel van de aanleg. De aanleg bestaat uit:

a. het Heilooër bos en het aan de over(west-)zijde van de spoorbaan gelegen Overbos

b. de huisplaats

c. bospercelen

d. lanen

e. weilanden

Ad a.: het aan de noordwestkant van de Kennemerstraatweg gelegen deel van het park, het Heilooërbos en ten westen van de spoorbaan het Overbos, is sinds de aanleg ervan openbaar gebied; er lopen fiets- en wandelpaden, voor een deel over oude tracés. Het belangrijkste structuurbepalende element van dit bos is de Westerlaan, de zichtas vanuit het huis, XVIIIa, loodrecht op de straatweg: een brede en bijna een kilometer lange grasbaan aan beide kanten beplant met dubbele rijen beuken, die iets verhoogd staan ten opzichte van het grascunet en ongeveer ter hoogte van het midden door een rondeel onderbroken; sinds de aanleg van de spoorbaan in de 19de eeuw werd het zicht door de laan ten dele doorbroken; de as zet zich voort ten westen van de spoorbaan; laatstgenoemde deel van de aanleg met aan weerszijden bos met wandelpaden, heet sindsdien het Overbos; het Heilooër bos bestaat voornamelijk uit oud opgaand loofhout, doorsneden door slingerende wandelpaden en hier en daar een open ruimte; langs de straatweg een klein rechthoekig weiland; tegenover de noordelijke oprijlaan (zie onder d.) ligt een kleine steile heuvel met een oude linde, de zogenaamde Kattenberg, volgens de overlevering omstreeks 1707 met het uitgegraven materiaal van de vijvers van Nijenburg opgeworpen.

Ad b.: de huisplaats is omgeven door een vierkante gracht, XVIIIa, die zowel aan de voor- als achterzijde van het symmetrisch geplaatste huis en in de as ervan naar binnen stulpt, aan de voorzijde als brede gracht (te zien als verlenging van de Westerlaan), naar het huis toe vijvervormig breder wordend, aan de achterzijde, ook symmetrisch als tweetandige vork het achterhuis als het ware omarmend; direct voor het huis langs loopt een pad (het verlengde van de Torenlaan: zie onder d.), dat via een brug (zie onder 5) over de noordoost-arm en de zuidwest-arm van de gracht overgaat in respectievelijk de noordelijke en de zuidelijke oprijlaan. Schuin achter het huis liggen ter weerszijden de beide deels nog ommuurde moestuinen/boomgaarden in de oosthoek en zuidhoek van de gracht: de noordtuin is nu als kleine wei in gebruik, de zuidtuin heeft een jonge aanplant met fruitbomen. Aan de noordwestkant van het pad langs het huis liggen ter weerszijden van de vijver oude loofhoutbosjes met slingerpaadjes, het noordelijke wordt Beukenplein genoemd, het zuidelijke Dennenplein.

Ad c.: er liggen langs de straatweg drie bospercelen: het Sterrenbos (ten noorden van de huisplaats) en het Engelschewerk (ten zuiden van de huisplaats). In het Sterrenbos zijn nog enkele stukken rechte laan te herkennen; het Engelschewerk heeft nog het vrijwel intacte slingerend padenstramien uit de periode 1816-1821 en werd waarschijnlijk door de aan de familie Van Foreest verwante Leonard van Delen ontworpen. Van Delen had zowel een landmeetkundige als militaire achtergrond. In dit deel, dat ook wel het Delensbos werd genoemd, werd rond 1800 een openluchttheater, genaamd Comédie, aangelegd. De lichte terreinverhoging met rond grasveld in de zuidhoek van het Engelschewerk met uitzicht op de weilanden aan de oostzijde houdt de herinnering aan de oorspronkelijk hier gelegen batterij levend. Voorts ten noorden van het Sterrenbos een strook parkbos genaamd de Zondagskrocht uit de 19de eeuw met een tracé van slingerpaden, die de wandelaar uitzicht bieden over het open land aan de oostzijde.

Ad d.: vanaf de straatweg geven twee oprijlanen toegang tot de huisplaats; onder een haakse bocht sluiten zij, over de twee bruggen, aan op het pad, dat langs het huis, evenwijdig aan de voorgevel, loopt; de twee oprijlanen lopen evenwijdig onmiddellijk naast de noordoostelijke en zuidwestelijke grachtarm; ze zijn onregelmatig beplant met zowel eik als beuk en hebben een puinverharding. De Torenlaan is het verlengde in noordoostelijke richting van het pad voor het huis; de laan is gericht op de toren van de Waag te Alkmaar.

Ad e.: de weilanden ten oosten van het huis zijn in het complex opgenomen om vrij uitzicht vanuit en naar het huis en de tuinen te garanderen.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van de buitenplaats Nijenburg is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de vroeg-18e -eeuwse geometrische structuur;

- vanwege de 19de-eeuwse parkaanleg in landschapsstijl;

- vanwege de hoge architectonische waarden, met name van de plattegrond.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
529041
Complexnaam
Nijenburg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS NIJENBURG heeft een vroeg 18e-eeuwse symmetrische aanleg van grootse allure; ondanks de gedeeltelijke verlandschappelijking van de vroege 19e eeuw is de ruime barokke opzet nog geheel aanwezig; huis en parkaanleg dateren van 1709-1710, evenals de Herculesbeelden; vanuit het huis loopt een lange en brede zichtlaan naar het noordwesten. De huisplaats wordt omgeven door een vierkante gracht met zijden van 200 m. De in het barokke concept nagestreefde specifieke verbinding van het huis en park van de Nederlandse buitenplaats rond 1700, door middel van een hiërarchische structuur van hoofd- en dwarsassen, vertoont bij Nijenburg een in Nederland unieke kosmologische meerwaarde: bij de aanvang van de zomer op 21 juni verlicht de ondergaande zon de gehele zichtlaan (Westerlaan) en de centraal in het huis gelegen hal. De zuidwest-noordoost lopende Kennemerstraatweg is in de loop der tijden een zeer drukke verkeersader geworden, die het complex in sterke mate in tweeën deelt; aan de noordwestzijde van de straatweg ligt het Heilooër bos met de zichtlaan (Westerlaan), andere oude laan- en wegtracés en de Kattenberg; aan de andere zijde van de straat liggen de omgrachte huisplaats en enkele boscomplexen en lanen, alsmede het koetshuis en de portierswoning; de huisplaats herbergt symmetrische vijverpartijen, moestuinen met tuinmuren en de Herculesbeelden; twee bruggen over de gracht geven toegang tot de huisplaats. In de vroege 19de eeuw onderging het park een wijziging in landschapsstijl, zoals gezegd met behoud van de oudere barokke opzet van het park. Deze vroeg 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl is herkenbaar gebleven in de beplanting en in het padenpatroon in het Heilooër bos en in de aan de huisplaats grenzende boscomplexen. Aan het verloop van de wandelpaden in de boscomplexen kan worden vastgesteld dat vanaf deze tijd niet alleen de doorzichten in het park zelf werden geschapen, maar ook op het open land aan de oost- en zuidoostzijde en op het open land en de duinen aan de west- en noordwestzijde: deze doorzichten vormen een onderdeel van de aanleg. Aan de noordwestzijde wordt het complex begrensd door de Egmonder Binnenvaart (met een perceel ten westen ervan), aan de noordoostkant wordt het complex begrensd door de ringweg rond Alkmaar en door de bebouwing van het dorp Heiloo, aan de zuidoostzijde door de Rijksweg A9 en aan de zuidwestzijde door het dorp Heiloo, weide percelen en een niet tot het complex behorend deel van het Heilooër bos. Het complex bestaat uit: HOOFDGEBOUW HUIS NIJENBURG (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), DIENSTWONING (4), BRUGGEN (5), HEKKEN (6), MUREN (7), TUINBEELDEN (8), TUINMANSWONING (9) en VARKENSBOET (10), SCHROBSTOEP (11), BOERDERIJ TEN ZUIDEN VAN HET HUIS NIJENBURG (12), BOERDERIJCOMPLEX AAN DE WESTZIJDE VAN DE BUITENPLAATS (13A, 13B en 13C), BOERDERIJCOMPLEX CRANENBROEK, thans Vredenoord genaamd, (14A, 14B, 14C en 14D).

Binnen het complexgebied bevinden zich twee boerderijen aan de westzijde van het Heilooër bos, een boerderij direct ten noordoosten van het koetshuis en een modern huis (aan de Nijenburgerweg), die niet beschermenswaard zijn, net zo min als de twee houten schuurtjes bij de portierswoning.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS NIJENBURG is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en de hoge mate van gaafheid van zowel het huis (in- en uitwendig) als de vroeg 18e-eeuwse barokke structuur met hierin de verweving van de vroeg 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl; het is een goed bewaard voorbeeld van een buitenplaats met geometrische opzet waarbinnen een vroeg 19de-eeuwse verlandschappelijking even ten oosten van de binnenduinrand.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kennemerstraatweg 278 1851 BG Heiloo BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 104 Heiloo
A 2 Heiloo
A 637 Heiloo
A 7475 Heiloo
A 1012 Heiloo
A 2997 Heiloo
A 107 Heiloo
A 1554 Heiloo
A 1565 Heiloo
A 1552 Heiloo
A 117 Heiloo
A 59 Heiloo
A 8303 Heiloo
A 634 Heiloo
A 105 Heiloo
A 1553 Heiloo
A 1010 Heiloo
A 636 Heiloo
A 95 Heiloo
A 6578 Heiloo
A 7699 Heiloo
A 633 Heiloo
A 1006 Heiloo
A 101 Heiloo
A 651 Heiloo
A 659 Heiloo
A 1063 Heiloo
A 99 Heiloo
A 5127 Heiloo
A 7470 Heiloo
A 638 Heiloo
A 642 Heiloo
A 643 Heiloo
A 131 Heiloo
A 130 Heiloo
A 5291 Heiloo
A 4006 Heiloo
A 654 Heiloo
A 1072 Heiloo
A 40 Heiloo
A 118 Heiloo
A 5646 Heiloo
A 127 Heiloo
A 125 Heiloo
A 4667 Heiloo
A 5292 Heiloo
A 1549 Heiloo
A 2490 Heiloo
A 5523 Heiloo
A 1555 Heiloo
A 639 Heiloo
A 3 Heiloo
A 1067 Heiloo
A 129 Heiloo
A 98 Heiloo
A 5228 Heiloo
A 1547 Heiloo
A 52 Heiloo
A 93 Heiloo
A 47 Heiloo
A 645 Heiloo
A 5128 Heiloo
A 1556 Heiloo
A 644 Heiloo
A 4666 Heiloo
A 5406 Heiloo
A 42 Heiloo
A 631 Heiloo
A 102 Heiloo
A 4087 Heiloo
A 1548 Heiloo
A 7473 Heiloo
A 2486 Heiloo
A 2704 Heiloo
A 2999 Heiloo
A 6676 Heiloo
A 112 Heiloo
A 187 Heiloo
A 181 Heiloo
A 108 Heiloo
A 640 Heiloo
A 114 Heiloo
A 1007 Heiloo
A 1550 Heiloo
A 110 Heiloo
A 7472 Heiloo
A 128 Heiloo
A 8 Heiloo
A 64 Heiloo
A 1013 Heiloo
A 1248 Heiloo
A 7474 Heiloo
A 115 Heiloo
A 1014 Heiloo
A 2996 Heiloo
A 4716 Heiloo
A 5158 Heiloo
A 5647 Heiloo
A 1011 Heiloo
A 1559 Heiloo
A 167 Heiloo
A 177 Heiloo
A 4094 Heiloo
A 7514 Heiloo
A 7469 Heiloo
A 1071 Heiloo
A 2706 Heiloo
A 6116 Heiloo
A 39 Heiloo
A 96 Heiloo
A 6675 Heiloo
A 5159 Heiloo
A 625 Heiloo
A 124 Heiloo
A 97 Heiloo
A 106 Heiloo
A 1005 Heiloo
A 6580 Heiloo
A 1062 Heiloo
A 7515 Heiloo
A 1249 Heiloo
A 4095 Heiloo
A 5 Heiloo
A 4665 Heiloo
A 2488 Heiloo
A 635 Heiloo
A 109 Heiloo
A 4096 Heiloo
A 100 Heiloo
A 169 Heiloo
A 7 Heiloo
A 63 Heiloo
A 103 Heiloo
A 51 Heiloo
A 126 Heiloo
A 6996 Heiloo
A 4098 Heiloo
A 48 Heiloo
A 2998 Heiloo
A 116 Heiloo
A 111 Heiloo
A 1065 Heiloo
A 123 Heiloo
A 7471 Heiloo
A 132 Heiloo
A 58 Heiloo
A 4097 Heiloo
B 1583 Heiloo
B 3184 Heiloo
B 1472 Heiloo
B 2940 Heiloo
B 2939 Heiloo
B 3082 Heiloo
B 1582 Heiloo
B 2324 Heiloo
B 3078 Heiloo
B 3186 Heiloo
B 3182 Heiloo
B 2273 Heiloo
B 1452 Heiloo
B 2853 Heiloo
B 873 Heiloo
B 45 Heiloo
B 2764 Heiloo
B 91 Heiloo
B 945 Heiloo
B 3223 Heiloo
B 509 Heiloo
B 2894 Heiloo
B 334 Heiloo
B 2981 Heiloo
B 3180 Heiloo
B 1311 Heiloo
B 3222 Heiloo
B 2938 Heiloo
B 3081 Heiloo
B 59 Heiloo
B 3151 Heiloo
B 2766 Heiloo
B 940 Heiloo
B 3183 Heiloo
B 2942 Heiloo
B 3181 Heiloo
B 47 Heiloo
B 3224 Heiloo
B 2941 Heiloo
B 1574 Heiloo
B 90 Heiloo
B 336 Heiloo
B 562 Heiloo
B 2943 Heiloo
B 335 Heiloo
B 508 Heiloo
B 3185 Heiloo
B 3149 Heiloo
B 1471 Heiloo
B 286 Heiloo
B 216 Heiloo
B 2172 Heiloo
B 3147 Heiloo
B 60 Heiloo
B 53 Heiloo
B 436 Heiloo
B 33 Heiloo
B 2897 Heiloo
B 3187 Heiloo
B 43 Heiloo
B 563 Heiloo
B 3079 Heiloo
B 3077 Heiloo
F 1446 Heiloo
F 84 Heiloo
F 100 Heiloo
F 83 Heiloo
F 97 Heiloo
F 93 Heiloo
F 95 Heiloo
F 98 Heiloo
F 94 Heiloo
F 86 Heiloo
F 88 Heiloo
F 219 Heiloo
F 90 Heiloo
F 82 Heiloo
F 220 Heiloo
F 89 Heiloo
F 91 Heiloo
F 81 Heiloo
F 101 Heiloo
F 414 Heiloo
F 92 Heiloo
F 85 Heiloo
F 87 Heiloo
F 102 Heiloo
F 567 Heiloo
F 99 Heiloo
F 96 Heiloo
F 139 Heiloo
Naar boven