Herv. Kerk. In oorsprong waarschijnlijk 14e eeuwse dorpskerk, waarvan bij een herbouw in 1810 een gedeelte van de westgevel en de noordgevel bewaard bleef. Tot de inventaris behoren: een eenklaviers orgel met negen registers, in 1891 gemaakt door de fa. L. van Dam & Zonen voor de hervormde kerk aan de Ten Hagestraat te Eindhoven. Daarna verplaatst naar de RK O.L.V. ten Hemelvaart te Nijmegen en in 2001 aangekocht door de hervormde gemeente Tuil; een preekstoel midden 18e eeuw, met koperen lezenaar; voor de preekstoel een altaarsteen, sinds 1646 als grafzerk gebruikt; houten grafmonument in Lodewijk XV-vormen voor de familie Boellaard-van Tuyll; smeedijzeren hek voor het grafmonument.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
30342
Complexnaam
Hervormde Kerk Tuil
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

HERVORMD KERKCOMPLEX bestaande uit:

Hervormde KERK

TOREN

CONSISTORIE

TOEGANGSHEK met muur

PASTORIE met aangebouwd KOETSHUIS en HEK

De kerk van het type ZAALKERK, bestaat uit de kerktoren (14de eeuw ), het schip (1810) en de consistorie (ca.1850) gelegen binnen de bebouwde kom van Tuil aan de oostzijde van de Langstraat. De PASTORIE (1863) met HEK en KOETSHUIS is gebouwd in 1863 naar ontwerp van de architect A. VAN DER STEUR JR. in eclectische bouwtrant met voornamelijk neoclassicistische invloeden. Aan de noordzijde van de pastorie bevindt zich het KOETSHUIS, met de pastorie verbonden door middel van een tussenlid. Voor de pastorie bevindt zich aan de straatzijde een ondiepe tuin omsloten door een bakstenen fundament met een ijzeren HEK.

Waardering

Complex bestaande uit een HERVORMDE KERK met HEK van het type ZAALKERK bestaande uit een kerktoren (14de eeuw), schip (1810) en een consistorie (1850) , een PASTORIE (1863) met HEK en KOETSHUIS gebouwd in 1863 naar ontwerp van de architect A. VAN DER STEUR JR. in eclectische bouwtrant met voornamelijk neoclassicistische invloeden.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zaalkerk bestaande uit een toren, schip en consistorie in oorsprong daterend uit de veertiende eeuw, gewijzigd en uitgebreid in respectievelijk 1810 en 1850. De pastorie is een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een dergelijk bouwtype, uitgevoerd in eclectische trant in het midden van de 19de eeuw. De pastorie, gebouwd in 1863, is tevens van belang voor het oeuvre van de architect A. van der Steur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de centrale ligging van het complex binnen de bebouwde kom van de kleine kern Tuil in de gemeente Neerijnen, met aan de oostzijde het voormalig schoolgebouw, aan de zuidzijde het kerkhof met enkele grafzerken van voor 1850 en aan de westzijde de voormalige pastorie met koetshuis. Het kerkterrein wordt aan de westzijde ontsloten door een hek. Het complex bepaalt in hoge mate het aanzicht van het dorp Tuil.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een historisch gegroeid hervormd kerkcomplex bestaande uit een veertiende eeuwse toren, negentiende eeuws schip, een consistorie en een pastorie met koesthuis uit 1863.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Langstraat 12 4176 BD Tuil Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 588 Haaften
Naar boven